Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageКоли декларацію про доходи необхідно подавати обов’язково

Конотопська ОДПІ повідомляє, що відповідно до норм Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податків повинен обов’язково подати  декларацію про доходи, отримані протягом 2016 року в наступних випадках отримання доходів:

– від провадження незалежної професійної діяльності (ст. 178 ПКУ);

– від особи, яка не є податковим агентом, зокрема, доходи від репетиторства,  надання послуг по  організації святкових заходів тощо (пп. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ);

– іноземні доходи (пп. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 ПКУ);

– від операцій з інвестиційними активами (п. 170.2 ст. 170 ПКУ);

– від надання в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) нерухомості, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання (пп. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПКУ) ;

– від успадкування чи отримання в дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення, крім спадкоємців-нерезидентів (п.174.3 ст. 174 ПКУ);

– за ухвалою суду, за яким прийнято рішення про зміну власника та перехід права власності на рухоме майно (пп 173.4 ст. 173 ПКУ);

– у вигляді суми заборгованості, за якою минув строк позовної давності у сумі, що перевищує 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (пп. 164.2.7 п. 164.2 ст. 164 ПКУ);

– у разі отримання благодійної допомоги, відповідно до пп. 165.1.54,  п. 165.1 статті   165  ПКУ, у   сумі,   що   перевищує граничний розмір, встановлений  абз.  «б» пп. 170.7.8 п. 170.7 ст. 170 ПКУ, або використану  не за цільовим призначенням;

– доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, у випадках передбачених пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ

– інших випадках передбачених Податковим Кодексом України, дізнатись про Ви маєте змогу звернувшись до Конотопської ОДПІ.

 

Працівники податкової міліції  вилучили 1 тис літрів горілки

У ході операції «Акциз-2017» працівниками ГУ ДФС у Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури Сумської області у кримінальному провадженні встановлено групу осіб – мешканців Сумського району Сумської області, які за допомогою Інтернету закуповували незаконно виготовлені лікеро-горілчані вироби та сировину для їх виготовлення.

Для доставки незаконно виготовлену алкогольну продукції та сировини для її виготовлення, зловмисники використовували одну зі служб поштової експрес-доставки. Згідно висновку санітарно-епідеміологічної експертизи вживання вказаних алкогольних напоїв становить загрозу для життя і здоров’я людини.

За результатами проведених слідчих дій у складських приміщеннях служби експрес-доставки, а також за місцем мешкання зловмисників вилучено підакцизні товари об’ємом понад 1 тисячу літрів (спирт та алкоголь елітних марок «Finlandia», «Jeltsin», а також «Пшенична») загальною вартістю близько 150 тис гривень.

Триває розслідування кримінального провадження.

 

З 1 січня 2017 року розширився перелік товарів, при реалізації яких обов’язково використання РРО

Конотопська ОДПІ доводить до відома платників податків що 20 грудня 2016 року прийнято Закон України №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році», яким, зокрема, передбачається обов’язкове використання РРО продавцями складної побутової техніки, що підлягає гарантійному ремонту.

Це непродовольчі товари широкого вжитку, прибори, машини та устаткування, що складаються з вузлів, блоків, комплектуючих, а також мають технічні характеристики та супроводжуються технічною документацією із встановленим гарантійним строком. Перелік продукції, що підпадає під дію цього закону буде сформовано і затверджено Кабінетом Міністрів України до 1 березня 2017 року. На сьогодні, до таких товарів відносяться: побутова радіоелектронна апаратура, електрощитові машини і прибори, комп’ютери, засоби зв’язку, прибори складної механіки (в тому числі годинники і секундоміри), музикальні інструменти, товари для спорту, зброя та інше. Завдяки обов’язковому використанню РРО при реалізації таких товарів збільшиться захист споживачів такої техніки за рахунок гарантування якості, зменшиться ринок контрафактної та контрабандної продукції і, відповідно, зростуть надходження до бюджету.

 

Подання податкової декларації у разі припинення підприємницької діяльності

Конотопська ОДПІ  повідомляє, що відповідно до внесених змін до пункту 177.11 ст. 177 Податкового кодексу  фізичні особи-підприємці, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи підприємця за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період  протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

 

За січень 2017 року  до зведеного бюджету надійшло більше  93 млн. гривень

«Конотопською ОДПІ за січень 2017 року до зведеного бюджету забезпечено надходження 93,5 млн. грн, чим на 48,7 млн. грн, або більше ніж в 2 рази (108,8 відс.), перевищено показники січня 2016 року. До державного бюджету протягом січня забезпечені надходження на загальну суму 41,0 млн. грн, що більше минулорічних надходжень за аналогічний період на 26,5 млн. грн., місцеві бюджети отримали для своїх потреб 52,63 млн. грн, чим перевищені минулорічні збори на 22,2 млн. грн» – повідомив Юрій Чеботарьов, в.о. начальника Конотопської ОДПІ.

«Майже в 6 разів, в порівнянні з січнем минулого року, збільшені надходження по податку на додану вартість які в цьому році склали 26,6 млн. грн, ( перевищення 22,0 млн. грн..) що підтверджує значимість вказаного податку для забезпечення економічної стабільності держави.  Надходження податку на доходи фізичних осіб  склали 40,1 млн. грн., що на 15,1 млн грн більше надходжень січня 2016 року, акцизного податку з роздрібної торгівлі  4,6 млн. грн, збільшення на 3,1 млн, грн, або 194,5 відсотків, що  вказує на незворотні  процеси детінізації нашої економіки, – підсумував Юрій Чеботарьов.

Перейти до вмісту