Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageЗ 1 січня стартувала деклараційна кампанія – 2017

Конотопська ОДПІ повідомляє, що з початку 2017 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2016 року. За вибором платника податків декларації подаються за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.

Звертаємо увагу, що поштою документи потрібно надсилати з повідомленням про вручення та з описом про вкладення не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання. Якщо ж декларація подається в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години граничного строку подання.

Граничні строки подання декларації: для громадян та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним. Останній день подання декларації за 2016 рік – 03.05.2017.

Також нагадуємо, що з 1 січня 2017 року запроваджується нова форма декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859».

Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає: при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого ступеня споріднення тощо; при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, операції з інвестиційними активами; при отриманні іноземних доходів; та в інших випадках, передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

 Обов'язок платника податку щодо подання декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно: від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ; від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до ІV розділу ПКУ; у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

 

Спеціальний режим оподаткування ПДВ з 01.01.2017 скасовано

Конотопська ОДПІ звертає увагу, що відповідно до підпункту 4 пункту 2 розділу XIX «Прикінцеві положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) з 01.01.2017 втрачає чинність стаття 209 «Спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства» розділу V «Податок на додану вартість» ПКУ.

З урахуванням вищевикладеного Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році», який набрав чинності з 01.01.2017, визначено, зокрема, наступне: Установити, що рахунки в системі електронного адміністрування податку на додану вартість, що додатково відкриті відповідно до пункту 2001.2 статті 2001 ПКУ платникам – сільськогосподарським підприємствам, які обрали спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 ПКУ, закриваються з дня, наступного за граничним строком сплати податкових зобов’язань за грудень 2016 року, для платників, які обрали квартальний податковий період, – за четвертий квартал 2016 року; реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних, складених платниками – сільськогосподарськими підприємствами, що до 01.01.2017 застосовували спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 ПКУ, за операціями з постачання сільськогосподарських товарів/послуг, визначених відповідно до пункту 209.7 статті 209 ПКУ, має бути здійснена не пізніше 15 січня 2017 року; сума від’ємного значення за операціями з постачання сільськогосподарських товарів/послуг, визначених відповідно до пункту 209.7 статті 209 ПКУ, сформована платниками – сільськогосподарськими підприємствами, що до 01.01.2017 застосовували спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 ПКУ, за результатами звітного (податкового) періоду за грудень 2016 року/четвертий квартал 2016 року, переноситься до податкової звітності наступного звітного (податкового) періоду, в якій відображаються розрахунки з бюджетом (пункт 50 підрозділу 2 розділу XX ПКУ).

 

Про обмін інформацією між ЄДР і контролюючими органами 

Конотопська ОДПІ  інформує, що відповідно до п. 7 Порядку інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (далі – ЄДР) та інформаційними системами Державної фіскальної служби України(далі – ДФС України),  адміністратор  ЄДР забезпечує передачу відомостей про проведені реєстраційні дії щодо юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, у тому числі повідомлень державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, та документів в електронній формі, з ЄДР до реєстрів Державної фіскальної служби України у робочий час одночасно з проведенням відповідної реєстраційної дії у ЄДР.

Підтвердження щодо отримання відомостей про проведені реєстраційні дії щодо юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та документів в електронній формі з ЄДР формується ДФС України автоматично програмними засобами ведення реєстрів ДФС України та передається до ЄДР одночасно із завантаженням таких відомостей та документів до реєстрів ДФС України.

ДФС України здійснює контроль відомостей, що надійшли з ЄДР, щодо коректності використання реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), повноти заповнення полів реєстраційних карток.

 

Змінено порядок надання податкової знижки на оплату вартості навчання

Конотопська ОДПІ повідомляє, що з 01.01.2017, внесені зміни до підпункту 166.3.3 пункту 166.3 статті Податкового кодексу України (далі – ПКУ), яка регламентує правила включення до податкової знижки з податку на доходи фізичних осіб оплаченої вартості навчання фізичної особи.

В оновленій редакції п.п.166.3.3 ПКУ визначено, що дозволяються включати до податкової знижки витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих і професійно-технічних навчальних закладів (раніше у нормі було зазначено «на користь закладів освіти»).

Крім того, з 2017 року для отримання податкової знижки у разі оплати вартості навчання членів сім’ї першого ступеня споріднення не обов’язково, щоб такий член сім’ї не одержував заробітної плати, тобто такий член сім’ї може бути працевлаштованим, отримувати зарплату, а особа, яка оплачує на його користь вартість навчання, може включити витрати до податкової знижки.

До 01.01.2017 сума витрат, дозволена до включення до податкової знижки, не могла перевищувати суми місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн (у 2016 році – 1930 грн). З 01.01.2017 всі обмеження щодо розміру витрат скасовані.

З початку року до зведеного бюджету надійшло більше  861 млн. гривень

«Конотопською ОДПІ за 2016 рік до зведеного бюджету забезпечено надходження 861,4 млн. грн, чим на 225,7 млн. грн, або на 35,5 відс., перевищено показники 2015 року. До державного бюджету протягом року забезпечені надходження на загальну суму 302,1 млн. грн, місцеві бюджети для своїх потреб отримали 559,3 млн. гривень» – повідомив Юрій Чеботарьов, в.о. начальника Конотопської ОДПІ.

«У повному обсязі виконано завдання ГУ ДФС у Сумській області з податку на додану вартість із ввезених на територію України товарів – 104,0 відс. додаткові надходження 4,3 млн. грн, податку та збору на доходи фізичних осіб – 117,8 відс., додаткові надходження 68,0 млн. грн, акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів  – 104,7 відс. додаткові надходження 1,4 млн. грн, податку на прибуток підприємств  – 150,2 відс. (додатково 8,6 млн. грн.) та інших податків і зборів. З початку року платникам податків на рахунки відшкодовано 73,6 млн. грн. податку на додану вартість», – зазначив Юрій Чеботарьов.

 

Перейти до вмісту