Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageРежим роботи Центрів обслуговування платників у святкові та вихідні дні

Конотопська ОДПІ повідомляє про режим роботи ЦОП у святкові та вихідні дні:

31 грудня 2016 року — робочий день у режимі чергування (за необхідності із залученням спеціалістів відповідних структурних підрозділів) до 13 год. 00 хв.;

6 січня 2017 року — відповідно до законодавства про працю робочий день скорочено на одну годину;

9 січня 2017 року — робочий день у режимі чергування (за необхідності із залученням спеціалістів відповідних структурних підрозділів) до 18 год. 00 хв.;

З, 4, 5 січня 2017 року — робочі дні відповідно до затверджених графіків роботи ЦОП;

1, 2, 7, 8 січня 2017 року — вихідні дні.

 

ЗІР доповнено новим розділом з митною інформацією

Інформаційно-довідковий департамент ДФС продовжує вдосконалення Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу, в якому представлена офіційна позиція ДФС з питань щодо оподаткування, митної справи, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, електронного цифрового підпису та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на органи ДФС. Про це повідомив директор Інформаційно-довідкового департаменту ДФС Іван Романов.

«З 19 грудня поточного року в ЗІР запроваджено новий розділ «Інформація з питань митної справи». Він містить графічні та текстові інформаційні матеріали з питань митного законодавства. Це – матеріали щодо заповнення граф митної декларації, довідкові таблиці стосовно завершення митних режимів та оподаткування товарів в залежності від обраного митного режиму тощо», – зазначив Іван Романов.

На сьогодні ЗІР об’єднує в собі майже 5 тисяч чинних запитань-відповідей, 668 нормативних та інформаційних документів, 807 витягів з письмових консультацій. Крім того, ресурс надає можливість ознайомитись зі ставками загальнодержавних і місцевих податків та зборів, ЄСВ, змінами в законодавстві, контроль за додержанням якого покладено на ДФС.

Нагадуємо, що скористатись ЗІР можна на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: «Загальнодоступний інформаційно – довідковий ресурс», або за електронною адресою: http://zir.sfs.gov.ua.

 

Власники  мереж АЗС неправомірно відображають у деклараціях реалізацію підакцизних товарів

Згідно з інформаційними базами ДФС в Україні платниками акцизного податку з роздрібного продажу є 1,6 тис. суб’єктів господарювання, які здійснюють продаж паливно-мастильних матеріалів через 7 тис. АЗС. Про це повідомила директор Департаменту аудиту ДФС Наталія Рубан.

«Для першочергових перевірок було відібрано 150 суб’єктів господарювання, які здійснюють продаж паливно-мастильних матеріалів. Кожен з них використовує у своїй діяльності більше 10 АЗС. За результатами 42 завершених документальних перевірок було встановлено порушення в усіх випадках», – розповіла Наталія Рубан.

Платникам донараховано близько 3,1 млрд. грн. податків та штрафних санкцій. З них податку на додану вартість – 2 млрд. грн. та акцизного податку – 0,8 млрд. гривень.

«Основним порушенням є неправомірне відображення в декларації з акцизного податку реалізації через АЗС підакцизних товарів як продажу для комерційного використання, а також застосування дефектних документів при формуванні податкового кредиту», – зазначила Наталія Рубан.

Крім того, як розповіла посадовець, у 2016 році проведено 600 фактичних перевірок, за результатами яких застосовано штрафних санкцій на загальну суму 18,9 млн. гривень. Серед порушень, встановлених під час перевірок, – не оприбуткування отриманих готівкових коштів (у половині проведених перевірок), продаж товарів, не облікованих у встановленому чинним законодавством порядку (у кожній четвертій перевірці), невідповідність суми коштів, зазначених у денному звіті, на місці проведення розрахунків, незабезпечення роздрукування фіскальних звітних чеків (Z-звітів) (у кожній третій перевірці).

 

ДФС не буде штрафувати платників через можливі перебої у роботі «Приватбанку»

Конотопська ОДПІ повідомляє, що органи ДФС не будуть штрафувати платників податків через можливі проблеми у роботі «Приватбанку». Адже у відповідності до пункту 129.6 ст. 129 Податкового кодексу України за порушення строку зарахування податків до бюджетів з вини банку несе відповідальність саме цей банк». Зокрема, банк сплачує пеню за кожний день прострочення, включаючи день сплати, та штрафні санкції у розмірах, встановлених Податковим Кодексом, а також, відповідно до законодавства, несе іншу відповідальність за порушення порядку своєчасного та повного внесення податків, зборів, платежів до бюджету або державного цільового фонду. Таким чином у територіальних органів ДФС відсутні підстави для застосування штрафів до платників податків через можливі перебої у роботі банків.

За таких обставин платники податків звільняються від відповідальності за несвоєчасне або перерахування не в повному обсязі податків, зборів та інших платежів до бюджетів та спецфондів, включаючи нараховану пеню або штрафні санкції. У разі нарахування платнику таких штрафів та пені, платник повинен звернутись до контролюючого органу та подати оригінали або копії платіжних доручень.

 

Особливості деклараційної кампанії  2017 року

Конотопська ОДПІ нагадує, що з 01.01.2017 розпочнеться кампанія декларування доходів, отриманих фізичними особами – платниками податків у звітному 2016 році.

Насамперед, слід зазначити, що  звітування про отримані у 2016 році доходи фізичні особи повинні здійснювати за новою формою податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.10.2016 за №1349/29479 (далі – наказ №821).

У зв’язку із впровадженням ставки податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) у розмірі 18% та скасуванням підпункту «є» пункту 176.1 статті 176 Податкового кодексу України зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), у платників податку, які отримували доходи від двох та більше податкових агентів у розмірі визначеному п.п.«є» п.176.1 ст.176 ПКУ, за результатами 2016 року не виникає обов’язку щодо подання Декларації.

Фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, з 01.01.2016 авансові платежі з ПДФО розраховують та сплачують згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом, тобто до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня. При цьому авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується (п.п.177.5.1 п.177.5 ст.177 ПКУ).

Враховуючи зазначені зміни протягом звітного (податкового) року авансові платежі з ПДФО формуються у платника податку в інтегрованій картці платника (далі – ІКП) як переплата, а нарахування податкових зобов’язань здійснюються за даними Декларації за відповідний звітний (податковий) період. При цьому платник податків визначає суму ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету, за результатами звітного (податкового) року у рядку 1.1 додатку Ф2 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою» до Декларації, яка переноситься до графи 6 рядка 10.7 Декларації.

 

Перейти до вмісту