Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageОновлений Електронний кабінет платника працює безкоштовно та  цілодобово

Для покращення сервісного обслуговування платників фахівцями ДФС було спрощено роботу Електронного кабінету платника. Відтепер для роботи з кабінетом не потрібно встановлювати спеціалізованого програмного забезпечення.

Він працює як за допомогою персональних комп’ютерів, так і смарт-пристроїв, підключених до мережі Інтернет. Про це під час брифінгу повідомила заступник директора департаменту – начальник управління електронних сервісів та звітності ДФС Ліля Булковська.

 «Через відкриту частину користувачі мають змогу ознайомитися з останніми актуальними новинами ДФС, а також дізнатися про нововведення та доопрацювання кабінету. Також платники мають змогу отримати інформацію про граничні терміни сплати та подання податкової звітності, дізнатися контакти та адреси центрів обслуговування платників, переглянути та роздрукувати бланки податкової звітності, в режимі реального часу отримати інформацію з понад 10 реєстрів ДФС», – розповіла Ліля Булковська.

Щоб скористатися приватною частиною платнику необхідно мати електронний цифровий підпис, який можна отримати в будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів. В кабінеті платник може переглянути особисту інформацією – перш за все, це реєстраційні та ідентифікаційні дані, дані податкового обліку та реєстрів, дані щодо розрахунків з бюджетом за останні два роки. При цьому платники мають можливість переглянути всю подану звітність незалежно від способу подання.

Фізичні особи (громадяни), суб’єкти спрощеної системи оподаткування, платники податку на додану вартість та інші платники в Електронному кабінеті також мають можливість створити та надіслати звітність в електронному вигляді, заяву для реєстрації платником окремого податку, надіслати запит та отримати витяг з реєстру або витяг з відповідної системи.

«Через Електронний кабінет вперше надано можливість електронного листування з контролюючими органами. Для цього необхідно просто обрати податкову інспекцію чи митницю, зазначити вид листа, завантажити його та надіслати», – сказала Ліля Булковська.
Для фізичних осіб (громадян) в Електронному кабінеті є можливість створення запиту щодо отримання відомостей про суми отриманих доходів та утриманих податків.

 

З 1 січня 2017 року – нова форма декларації про майновий стан і доходи

Конотопська ОДПІ інформує про те, що в бюлетені «Офіційний вісник України» від 08.11.2016  №86 опублікований Наказ Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 11 жовтня 2016 року за № 1349/29479 (далі – Наказ №821), яким внесено зміни до форми декларації про майновий стан і доходи.

Відповідно до внесених Наказом №821 змін буде зменшено обсяг декларації (кількість додатків з чотирьох зменшується до двох; передбачені: Додаток Ф1 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами» та Додаток Ф2 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою») та внесено зміни в порядок розрахунку податкових зобов’язань фізичних осіб-підприємців.

Наказ набуває чинності 31 грудня 2016 року.

Нова форма декларації про майновий стан і доходи вводиться в дію з 1 січня 2017 року.

Митники виявили чергові порушення

На митному посту “Конотоп” Сумської митниці ДФС співробітниками митниці разом із працівниками управління ВБ ГУ ДФС, прикордонної служби та СБУ в Сумській області було зупинено спробу незаконного переміщення небезпечних товарів.

При проведенні митного контролю потягу сполученням “Москва-Одеса” правоохоронцями було виявлено контрабандні товари у 54-річного одесита, що їхав з Москви на Батьківщину. Чоловік віз прилад для обжиму патронів (УПС 5), дозатор для пороху, прилад для спорядження патронів, 100 гільз до мисливських патронів, 90 пластмасових пижів до мисливських патронів, речовина чорного кольору в гранулах (за властивостями схожий на порох) у поліетиленовому пакеті (близько 1кг), речовина сірого кольору, можливо також порох (близько 200 гр).

Громадянин зізнався, що власноручно сховав перелічені предмети за холодильник, щоб ускладнити їх виявлення.

Наразі на чоловіка чекає штраф у розмірі 200 відсотків від вартості товарів – безпосередніх предметів правопорушення. На порушника складено протокол за ознаками порушення митних правил, передбачених ч. 2 ст. 483 Митного кодексу України “Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю”.  Товари вилучено. Справу буде передано до суду.

 

Чи вважається податковим боргом сума не сплаченого єдиного внеску?

Конотопська ОДПІ інформує, що відповідно до підпункту 14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов’язання.

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку, визначає Закон України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями. Згідно з пунктом 6 частини 1 статті 1 вказаного Закону сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені цим Законом, обчислена органом доходів і зборів у випадках, передбачених цим Законом, є недоїмкою.

Отже, сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у встановлені строки, не вважається податковим боргом, а є недоїмкою.

 

Скарга на реалізатора пального є підставою для проведення його перевірки

Конотопська ОДПІ доводить до відома, що у разі порушення особою, яка реалізує пальне, порядку заповнення та/або порядку реєстрації акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) отримувач пального має право протягом 60 календарних днів, що настають за днем реалізації пального, подати до контролюючого органу заяву із скаргою на таку особу. До заяви необхідно додати копії первинних документів, що підтверджують факт отримання такого пального.

Надходження такої заяви із скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки зазначеної особи, яка реалізує пальне (п. 231.10 ст. 231 Податкового кодексу України) . 

Так, відповідно до п. 231.5 ст. 231 Податкового кодексу  при реалізації пального особа, яка реалізує пальне, зобов’язана в установлені терміни скласти акцизну накладну, зареєструвати її в ЄРАН, така реєстрація вважається наданням акцизної накладної отримувачу пального.

З метою отримання акцизної накладної/розрахунку коригування, зареєстрованих в ЄРАН, отримувач пального надсилає в електронному вигляді запит до ЄРАН, за яким отримує в електронному вигляді повідомлення про реєстрацію акцизної накладної/розрахунку коригування в ЄРАН та акцизну накладну/розрахунок коригування в електронному вигляді. Такі акцизна накладна/розрахунок коригування вважаються зареєстрованими в ЄРАН та отриманими отримувачем пального (п. 231.6 ст. 231 Податкового кодексу).

 

Перейти до вмісту