Новини

Пенсійний фонд інформує

ImageЛегальна зарплата- соціальні гарантії працівників

Ефективну систему пенсійного забезпечення важко сформувати без боротьби з тіньовою економікою. Підвищення  рівня соціального забезпечення громадян потребує значних обсягів фінансових ресурсів та збалансованості бюджету Пенсійного фонду. Тіньова  заробітна плата, яка криється за офіційними трудовими відносинами й виплачується на рівні мінімальної, або нижчому від мінімальної, є додатковим джерелом поповнення бюджету Фонду. Тому, питання дотримання мінімальних державних гарантій у сфері оплати праці є одним із приоритетних та  принципово важливих  напрямків в роботі Конотопського об’єднаного управління Пенсійного фонду України  Сумської області.

Незважаючи на різноманітні заходи щодо організації роботи у напрямку детинізації доходів населення, постійно виявляються факти, коли ряд підприємств систематично виплачують своїм найманим працівникам заробітну плату нижче встановленого мінімального рівня. Крім того, має місце таке явище,  як виплата заробітної плати в „конвертах”. На перший погляд, практика таких виплат може здаватись вигідною як роботодавцю, так і працівнику –  обидві сторони не витрачають кошти на сплату податків, внесків до різних фондів і таке інше. Проте, для роботодавця  за такі дії передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність, а для працівника, така форма співпраці спричиняє ще більше труднощів та незручностей у повсякденному житті, зокрема, пов’язаних з   його соціальною незахищеністю. Це і втрата права на отримання гарантованої державою відпустки, оплати листка непрацездатності у разі хвороби, соціальних гарантій, пов’язаних із скороченням штатної чисельності, навчанням та у інших випадках. Крім цього, у разі, коли роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників, до страхового стажу не зараховуються періоди, за які не сплачені внески, а сума заробітної плати не включається у  розрахунок розміру пенсії. Соціальне страхування є джерелом існування не тільки в старості, а і внаслідок настання інвалідності чи у зв’язку з втратою годувальника. Згідно з чинним законодавством, людина, що втратила працездатність, може отримувати пенсійні виплати лише за умови наявного страхового стажу. Чинний  порядок обрахунку пенсії, передбачений Законом України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, спрямований на посилення страхових принципів, адже враховує заробіток упродовж всього трудового періоду і визначає страховий стаж з урахуванням сплати пенсійних внесків за щомісячними даними. Для отримання права на призначення пенсії із солідарної системи  необхідно 15 років  страхового стажу, а  для отримання мінімального розміру пенсії в повному обсязі, для жінок- 25 років,  для чоловіків- 35 років. Викликає занепокоєння подальше поширення гнучких режимів робочого часу, сезонних та інших форм зайнятості.  Тому,  об’єднаним управлінням Фонду, щомісячно готуються матеріали по суб’єктах господарювання, звітність яких свідчить про ймовірне недотримання роботодавцями вимог в оплаті праці та направляються органам місцевої влади, державній інспекції  з питань праці, правоохоронним органам, фіскальній службі, соціальним партнерам. Загалом, в поточному році  направлено 705 матеріалів щодо розгляду порушених прав працівників,  легалізації заробітної плати та зайнятості населення. На  8 засіданнях робочої групи з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення розглянуто 59 платників. Конотопською ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області виявлено 41 тіньове робоче місце, до бюджету Пенсійного фонду щомісячно  додатково надходить коштів в сумі  близько 93,0  тис.грн.

Легалізація заробітної плати сьогодні – гарантія гідного матеріального забезпечення в старості.

 

Виплата пенсії у зв’язку з втратою годувальника  дітям, яким виповнилося 18 років

Серед пенсійних виплат, які проводить Пенсійний фонд України, зокрема дітям, яким виповнилося 18 років і які продовжують навчатися, є пенсії у зв’язку з втратою годувальника. Порядок призначення даного виду пенсій визначено Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Згідно зі статтею 36 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсія у зв’язку з  втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності. При цьому дітям пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Непрацездатними членами сім’ї вважаються,  зокрема:

 – діти (в тому числі діти, які народилися до сплину 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років;

– діти, які навчаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах І-ІV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах,  до закінчення ними навчальних закладів, але не більш ніж до досягнення          23 років, та діти-сироти – до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні.

            Після досягнення повноліття (18-річного віку) фізична особа має повну цивільну відповідальність. Тому виплата пенсії у зв’язку з втратою годувальника дітям після досягнення 18-річного віку проводиться безпосередньо дітям. Виплата пенсії проводиться за місцем реєстрації дитини або за її фактичним місцем проживання.

            Для продовження виплати пенсії у зв’язку з втратою  годувальника після досягнення дитиною 18-річного віку необхідно до  територіального управління Пенсійного фонду України надати заяву про призначення пенсії від утриманця, паспорт та довідку  про присвоєння ідентифікаційного номеру, довідку про навчання. У довідці про навчання зазначається акредитація навчального закладу, форма навчання, повне (неповне) державне забезпечення, термін навчання, наказ про зарахування до навчального закладу та відрахування з навчального закладу. Для підтвердження факту навчання  та попередження переплати пенсії у зв’язку з достроковим припиненням навчання довідка подається на початок кожного наступного навчального року.

 

                                   

 

 

 

Перейти до вмісту