Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

Image Електронні підписи – за новими формами

 

Конотопська ОДПІ доводить до відома, що з 5 вересня 2016 року набувають чинності нові форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису. Це передбачено Наказом Інформаційно-довідкового департаменту Державної фіскальної служби України від 10.08.2016 №118 «Про внесення змін до наказу ІДД ДФС від 17.02.2015 №15». 

Затверджено нову редакцію наступних реєстраційних форм:

– Реєстраційна картка (для юридичної особи);

– Реєстраційна картка (для фізичної особи/ фізичної особи – підприємця);

– Додаток до розділу 2 Реєстраційної картки.

Звертаємо увагу користувачів, які вже користуються послугами електронних ключів, на те  що раніше отримані електронні ключі продовжують діяти.

Переглянути та завантажити актуальні форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису можна у розділі «Реєстрація користувачів» офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД ДФС.

З питань отримання електронного цифрового підпису та додаткової інформації платники Сумської області можуть звернутись до сектору реєстрації користувачів при ГУ ДФС у Сумській області за адресою: м. Суми, площа Покровська, 2 (Центр обслуговування платників ДПІ у   м. Сумах). Телефон для довідок – 701795.

 

Про нові форми книг ОРО на РРО та книг ОРО на господарську одиницю

Конотопська ОДПІ нагадує про внесення змін до форм книги обліку розрахункових операцій (далі – книга ОРО) на реєстратор розрахункових операцій (далі – РРО), книги обліку розрахункових операцій на господарську одиницю. Нові форми названих книг встановлені Порядком реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 N547 (далі – Наказ N547).

Зокрема, затверджені форми книг ОРО передбачають відображення загальної суми розрахунків (графа 5), суми розрахунків, що оподатковуються податком на додану вартість (графа 6), суми розрахунків, що оподатковуються акцизним податком (графа 7), суми податку на додану вартість (графа 8), суми акцизного податку (графа 9).

Пунктом 3 Наказу N547 встановлено, що вимоги до форми і змісту книг ОРО та розрахункових книжок у частині відображення інших податків (зборів), крім податку на додану вартість, не поширюються на здійснення у них записів про рух готівки та про суми розрахунків на підставі розрахункових документів, що друкуються РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО, до набрання чинності цим наказом.

Виходячи із зазначеного, порядку та підстав для перереєстрації, скасування реєстрації, реєстрації другої та наступних книг ОРО на РРО, суб'єкти господарювання можуть продовжувати використовувати раніше зареєстровані книги ОРО на РРО за старою формою до першої із подій: закінчення книги ОРО, завершення строку служби або припинення застосування відповідного РРО, виникнення підстав для перереєстрації або скасування реєстрації книги. Такі книги дозволяється перереєстровувати лише у перехідний період – протягом місяця після набрання чинності Наказом N 547. Після спливу зазначеного терміну у разі виникнення підстав для перереєстрації книг ОРО, здійснюється реєстрація другої або наступної книги ОРО на РРО за новою формою.

При цьому суб'єкти господарювання, діяльність яких пов'язана з реалізацією підакцизних товарів, в касових чеках яких обов'язковим реквізитом є дані про акцизний податок, використовуючи раніше зареєстровані книги ОРО (за старою формою), здійснюють у них записи наступним чином: 1) у назвах граф 6, 7 книги ОРО за старою формою слід дописати знак "/" та відповідно слова "за ставкою акцизного податку", "сума акцизного податку"; 2) за наявності розрахункових операцій за товари підакцизної групи послідовно вносяться: у графу 6 – суми розрахунків, що оподатковуються за ставкою податку на додану вартість, "/", суми розрахунків, що оподатковуються за ставкою акцизного податку; у графу 7 – сума ПДВ", "/", сума акцизного податку.

Водночас слід зауважити, що ведення у такий спосіб книги ОРО є не зручним, і Конотопська ОДПІ рекомендує зазначеним суб'єктам господарювання звернутись до органу ДФС за місцем реєстрації книги для реєстрації другої та наступної книги ОРО на РРО за новою формою. З причини зміни форми книги така реєстрація може бути здійснена у будь-який час.

У суб'єктів господарювання, діяльність яких не пов'язана з реалізацією підакцизних товарів, касові чеки, що друкуються РРО, не містять даних про акцизний податок та відповідні графи 7, 9 книги ОРО будуть не заповненими. Відповідно, зазначені суб'єкти господарювання можуть продовжувати використовувати раніше зареєстровані книги ОРО без внесення до них будь-яких змін, але лише до виникнення зазначених вище підстав для припинення використання книги.

 

За промислові будівлі  фізичні особи-підприємці сплачують податок на нерухоме майно

Платниками податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств. Таким чином для того щоб нерухомість не була об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно  вона повинна належати промисловим підприємствам та використовуватись у виробництві.

Конотопська ОДПІ звертає увагу, що об’єкти нерухомості фізичних осіб, в т.ч. тих, які здійснюють підприємницьку діяльність в будівлях цеху з виробництва продукції, не є об’єктами нерухомості, що не оподатковуються податком на нерухоме майно. Отже колишня будівля цеху з виробництва продукції (складські приміщення), що належать фізичній особі, яка займається підприємницькою діяльність є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно. Зазначена норма визначена пп. 266.1.1 та пп. 266.2.2 є) ст. 266 Податкового кодексу України.

 

На митному пості «Конотоп» вилучено парфумерію

31 серпня 2016 року, під час здійснення митного контролю потягу сполученням «Одеса – Москва», посадовими особами митного поста «Конотоп» виявлено та вилучено приховані громадянином України концентрати до парфумерних виробів та медичне обладнання у кількості  майже 4,4 тис. одиниць. За попередньою оцінкою загальна вартість  вилученого сягає більш ніж 800 тис. гривень.

Товари було знайдено на третіх полицях за матрацами, в нішах під боковими полицями, у рундуках та прикриті сумками з особистими речами, які ускладнювали доступ до них. Згодом було виявлено власника товару який надав для митного контролю декларацію, що містила неправдиві відомості про найменування товарів, їх кількості, ваги,  маркування та номерів, тобто неправдиві відомості, необхідні для визначення коду товару та його митної вартості.

За даним фактом інспектором Сумської митниці ДФС складено протокол про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 483 Митного кодексу України «Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контрою».

 

Роман Насіров: За принципом «єдиного вікна» оформлено понад 300 заявок

З 1 серпня за принципом «єдиного вікна» оформлено 315 заявок. Про це повідомив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров. За його словами, найбільше заявок подано на Київській та Київській міській митниці, Чернівецькій, Львівській та Житомирській. «Тільки за 29 серпня через «Єдине вікно» відбулося 21 оформлення. Більшість заявок подаються та оформлюються переважно на митницях центральних та західних регіонів», – додав очільник відомства.

Нагадаємо, з 1 серпня 2016 року на пунктах митного контролю запрацювала автоматизована система «Єдине вікно», яке має на меті пришвидшити оформлення експортно-імпортних операцій. Це – один з елементів реформування митниці.

Система є повністю автоматизованою, дозволяє подавати документи один раз в одне місце і мінімізує контакти з держслужбовцями. «Єдине вікно» передбачає створення єдиної електронної бази даних, яка дозволяє різним службам контролю та митницям в автоматичному режимі обмінюватися інформацією про вантаж, який проходить через кордон України і про результати його державного контролю.

 

Перейти до вмісту