Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageЗ 1 липня пенсії у розмірі до 10 740 грн. не оподатковуються

З 1 липня поточного року не оподатковуються суми пенсій, що не перевищують десять розмірів прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня звітного податкового року, для осіб, які втратили працездатність (у 2016 році – це 10740 гривень).

«Податком на доходи фізичних осіб та військовим збором не оподатковуються суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону), розмір яких не перевищує у розрахунку на місяць 10740 гривень. Якщо ж громадянин отримує пенсію більшу за встановлену норму, то сума перевищення оподатковуватиметься за ставкою 18% та 1,5% відповідно». Про це розповів директор департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Павло Дроняк.

При цьому, пояснив посадовець, не оподатковуватимуться також пенсії, які отримуються учасниками бойових дій, інвалідами війни та особами, на яких поширюється чинність ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Загалом від оподаткування пенсій у минулому році до відповідних бюджетів надійшло майже 1,08 млрд. грн. податку на доходи фізичних осіб. За 6 місяців цього року сплачено 341,1 млн. гривень. До кінця року очікуються надходження ПДФО від оподаткування пенсій у розмірі близько 36 млн. гривень.

 

За якими ставками нараховуються митні платежі при незаконному переміщенні

товарів на територію України

Конотопська ОДПІ доводить до відома, що при незаконному ввезенні товарів на митну територію України або їх вивезенні, належні до сплати митні платежі нараховуються за ставками, встановленими на день переміщення цих товарів через митний кордон України, а якщо такий день встановити неможливо, – на день виявлення факту такого ввезення (вивезення).

У разі втрати, недоставки чи видачі без дозволу контролюючих органів товарів, що перебувають під митним контролем та переміщуються транзитом або знаходяться на тимчасовому зберіганні, митні платежі нараховуються за ставками, встановленими на день прийняття цих товарів для перевезення або розміщення їх на тимчасове зберігання.

Якщо визначити суму належних до сплати митних платежів неможливо внаслідок ненадання контролюючому органу точних відомостей про характер товарів, їх назву, кількість, країну походження і митну вартість, сума таких платежів визначається виходячи з найбільшої величини ставок митних платежів, кількості чи вартості товарів, що можуть бути визначені на підставі наявних відомостей.

При нецільовому використанні товарів, щодо яких було надано умовне звільнення від оподаткування, а також порушення умов митних режимів, поміщення в які передбачає умовне звільнення від оподаткування, застосовуються ставки митних платежів, що діють на день прийняття контролюючим органом  митної декларації для митного оформлення.

 Відповідна норма визначена ст. 296 Митного кодексу України.

 

Місцеві бюджети отримали понад 238 млн. гривень

Конотопською ОДПІ за перше півріччя забезпечено збір до місцевих бюджетів в сумі   238,9 млн. гривень що на 61,4 відсотків більше ніж за відповідний період минулого року.

Тільки у червні місяці місцеві скарбниці отримали 43,1 млн. гривень, це на 16,2 млн. гривень більше ніж за відповідний період минулого року.

Основним джерелом наповнення місцевих бюджетів у січні-червні поточного року є податок на доходи фізичних осіб. Його надходження склали 143,3 млн. гривень.

Від землевласників та землекористувачів надійшло  47,0 млн. гривень податку на майно в частині плати за землю. 

Також до місцевих бюджетів надійшло: єдиного податку 24,2 млн. гривень та  акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів  14,4 млн. гривень.

 

З незаконного обігу вилучено авіазапчастини

Працівниками податкової міліції м. Києва в ході розслідування кримінального провадження, зареєстрованого за ч.2 ст.205, ч.3 ст.212 КК України викрито та припинено незаконну діяльність посадових осіб підприємства, пов’язану з поставкою запчастин та приладів військової та цивільної авіації.

Встановлено, що вказані товари були ввезені без митного оформлення та в подальшому реалізовувалися на авіазаводи України, в тому числі за державні кошти.

Встановлено, що службові особи вказаного підприємства протягом 2014-2016 років незаконно сформували податковий кредит з ПДВ від підприємств з ознаками транзитності та фіктивності, які, в свою чергу, були зареєстровані на підставних осіб за грошову винагороду.

Такі дії призвели до ухилення від сплати податку на додану вартість на суму понад 4,4 млн. гривень.

За результатами обшуків у приміщеннях, які використовувалися для здійснення незаконної діяльності виявлено та вилучено авіазапчастини на суму понад 31 млн. гривень, готівку (706 тис. гривень, 261 тис. російських рублів, 875 доларів США), 4 штампи, комп’ютерну техніку, мобільний телефон та фінансово-господарську документацію.

На рахунки фіктивних підприємств накладено арешт. Слідчі дії тривають.

 

Платники отримали повідомлення про сплату податку на нерухоме майно

Про це повідомляє Ярослав Борщенко, начальник управління доходів і зборів з фізичних  осіб Конотопської ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області.

Розрахунок було здійснено на підставі відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, до якого заносилася інформація про об’єкти нерухомості з 2013 року.

Податок сплачується фізичними особами — протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення за місцем розташування об’єкта/об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету.

Фізичні особи можуть сплачувати податок у сільській та селищній місцевості через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про прийняття податків.

1 липня 2016 року набирає чинності законодавча норма щодо сплати  збільшеної суми податку на 25000 гривень на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості (його частку), якщо його загальна площа перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку). Проте за цією нормою податок сплачуватиметься громадянами у 2017 році за 2016 рік.

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту