Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageПлатниками податків зареєстрованих в Конотопській ОДПІ до Державного бюджету сплачено більше 60 мільйонів гривень

Конотопською ОДПІ забезпечено збір податків і зборів до Державного бюджету за січень-квітень 2016 року на загальну суму 61410,7 тис. гривень, що більше завдань визначених ГУ ДФС у Сумській області на 13831,4 тис. гривень, або на 21,1 %. Зокрема, у квітні поточного року  до Державного бюджету надійшло 12622,4 тис. гривень, що 3681,6  тис. гривень перевищує встановлені завдання, або на 29,2% та  більше збору за  відповідний період минулого року 5164,4 тис. гривень.

З початку року забезпечено надходжень податку на прибуток – 5526,0 тис. гривень, податку на додану вартість – 19431,0 тис. гривень, податку на доходи фізичних осіб 25634,5 тис. гривень, військового збору -8258,8 тис. гривень.

За словами Юрія Чеботарьова, в.о. начальника Конотопської ОДПІ, спостерігається приріст надходжень, зокрема,  податку на додану вартість вироблених в Україні товарів; військовому збору; податку на доходи з фізичних осіб. Це є прямим наслідком запровадження законодавчих новацій та ефективної роботи  по детінізації економіки.

 

В Сумській області затримано вантажівку з хутряними виробами

вартістю майже мільйон доларів

У Сумській області співробітники податкової міліції спільно з працівниками поліції зупинили спробу незаконного ввезення на територію України з Російської Федерації партії хутряних виробів.

На 208 кілометрі траси Копти-Глухов-Бачевськ було зупинено автомобіль Volvo. При перевірці водій надав документи, згідно з якими він перевозив більше 20 тонн паперу для офісної техніки транзитом через територію України. Відправником у супровідних документах було вказано російське підприємство, одержувачем – компанію з Румунії. Крім того, в супровідних документах було вказано, що митний контроль автомобіль проходив на одному з митних постів Сумської митниці.

Під час проведеної перевірки по митних базах даних було встановлено, що вантажівка в'їхала на територію України без вантажу. Окрім того, встановлено, що штамп, який стоїть на документах митного оформлення не відповідає штампу митного поста.

У рамках кримінального провадження відритого ГУ ДФС у Сумській області за ст. 212 КК України проведено обшук вантажівки. В результаті в кузові виявлено і вилучено хутро, хутряні шуби і жіночі дублянки виробництва Російської Федерації. Орієнтовна вартість вилучених товарів складає близько мільйона доларів США. Слідчі дії тривають.

 

Нова інструкція з ЄСВ: що змінилося з 17 травня?

Міністерством фінансів  наказом від 28.03.2016 №393 викладено у новій редакції  Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Це зумовлено змінами в обчисленні ЄСВ, які набрали чинності з 01.01.2016 року.  Наказ №393 набрав чинності з дня його офіційного опублікування 17 травня 2016 року.

 З 01.01.2016 року при нарахуванні ЄСВ застосовується єдина ставка у розмірі 22 відс. (виняток – нарахування ЄСВ на заробітну плату інвалідів, які працюють на підприємствах, при такому нарахуванні ЄСВ потрібно застосовувати ставку 8,41 відсотків). 

Новою є також норма Інструкції, якою встановлено порядок сплати ЄСВ у разі зміни класу професійного ризику виробництва за період до 1 січня 2016 року. 

Так, відповідно до п. 9 та 12 розд. IV Інструкції, що у разі зміни класу професійного ризику виробництва за період до 1 січня 2016 року платник самостійно здійснює перерахунок ЄСВ за минулі періоди, виходячи з розміру ЄСВ, що діяв на день нарахування (обчислення, визначення) заробітної плати (доходу), на яку нараховується ЄСВ.

Самостійно обчислену суму в результаті перерахунку (різниця між нарахованою сумою ЄСВ за розміром, установленим раніше, та нарахованою сумою ЄСВ за встановленим розміром за зазначений період) платник відображає у звіті про нараховані суми ЄСВ, який подається ним за звітний період.

Норми щодо строку сплати ЄСВ залишились незмінними. Правила сплати ЄСВ визначено у розділі IV Інструкції.  Також незмінною залишилася норма щодо переносу граничної дати сплати ЄСВ, у разі якщо останній день строків сплати припадає на вихідний або святковий день. У такому разі останнім днем сплати ЄСВ вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

 

В ДФС функціонує сучасна автоматизована система митного контролю та оформлення

В Державній фіскальній службі України створена та успішно функціонує Єдина автоматизована інформаційна система (ЄАІС), яка об'єднує в собі всі програмно-технічні складові, необхідні для автоматизації процесів митного оформлення та контролю. Діюча в її складі автоматизована система митного оформлення «Інспектор» (АСМО) охоплює всі процеси митного контролю як всередині країни, так і на митних кордонах.

«Це дозволяє володіти всією повнотою інформації про види контролю, які здійснювались від першого перетину кордону до випуску у вільний обіг будь-якого товару. Дана система являє собою функціональний аналог таких передових європейських систем митного оформлення, як німецька «АТЛАС» та польська «ЦЕЛІНА», які є взірцем та прикладом для наслідування при розвитку будь-яких митних ІТ-систем», – зазначив заступник директора департаменту інформаційних технологій ДФС Олександр Івашкович. 

Проведено значну роботу й у  напрямі інтеграції АСМО з податковими інформаційно-аналітичними системами, такими як "Податковий блок", системи електронного адміністрування ПДВ та акцизного податку. Це також дозволило обліковувати підприємства, що здійснюють операції з товарами, за електронними заявами. Тільки в процесі форматно-логічного контролю митної декларації на сьогодні використовується понад 1100 критеріїв та зв'язки з десятками баз даних різних органів та установ.

У складі ЄАІС також розробляється система "Єдине вікно", яка впорядкує та спростить спілкування перевізників та декларантів з іншими контролюючими органами. На часі також приєднання України до європейської Конвенції про спільну транзитну процедуру з модулем національної імплементації NCTS в складі АСМО. 

 

Роман Насіров: у 2016 році громадяни задекларували майже 50 млрд. грн. доходу

За результатами кампанії декларування доходів громадян у 2016 році подали декларації про майновий стан і доходи більше, ніж 554 тис. громадян. У порівнянні з попереднім роком кількість поданих декларацій збільшилась на 8%, або на 40 тис. Загальна сума задекларованого доходу становила 49,5 млрд грн., що на 12% більше показника попереднього року.

Про це повідомив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров під час прес-конференції 30 травня.

«При цьому дохід понад 1 млн. грн. задекларували 4 684 особи. Таким чином, кількість мільйонерів в Україні за підсумками 2015 року зросла порівняно з попереднім роком на 16%», – зазначив Голова ДФС.

За його словами, найбільша кількість таких громадян обліковується у м. Києві  – 2243 особи, Харківській області – 325 осіб та Дніпропетровській – 307 осіб.

«Загальна сума задекларованого мільйонерами доходу становить 24,6 млрд. грн., податкові зобов’язання до сплати по податку на доходи фізичних осіб визначені в сумі 685,4 млн. грн, по військовому збору – 70,8 млн. грн.», – повідомив Роман Насіров.

Перейти до вмісту