Новини

Пенсійний фонд України інформує

Image Про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій

 Конотопське об’єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області вкотре наголошує на необхідності своєчасного та повного відшкодування підприємствами та організаціями фактичних витрат Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

 

Відповідний обов’язок визначено в ст. 2 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997 № 400/97-ВР та в розділі 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663.

Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій. В свою чергу підприємства щомісяця до 25-го числа мають сплачувати визначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат. Нехтування зазначеним обов’язком спричиняє ситуацію, коли Пенсійний фонд України фактично виступає кредитором, виплачуючи з власних коштів пільгові пенсії, адже виплата пенсій, в тому числі й призначених на пільгових умовах, відбувається своєчасно та у повному обсязі.

Сподіваємось на свідоме ставлення до визначених законодавством обов’язків, а керівників підприємств, які проігнорували права своїх працівників щодо одержання зароблених ними пільгових пенсій та заборгували до Пенсійного фонду, закликаємо у якнайкоротший строк погасити борг та забезпечити стабільність розрахунків у подальшому.

Перейти до вмісту