Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageМитниками ДФС Сумщини зупинено ввіз лікарських засобів з Росії на 50 тисяч гривень

При в’їзді до України  4 квітня 2016 року через пункт пропуску «Залізничний» Сумської митниці ДФС (станція Хутір Михайлівській), у провідниці виявлені не задекларовані лікарські засоби. Загальною кількістю 97 упаковок приблизною вартістю 50 тисяч гривень.

Вилучено препарати фірми виробника «НПО ПЕТРОВАКС фарм» під назвою «Поліоксидоний» у різних формах застосування (для ін’єкцій та супозиторії). Дані фармакологічні засоби були знайденні при проведенні митного контролю потягу № 23 сполученням «Москва – Одеса» у холодильнику, який розміщений у робочому купе провідника.

За даним фактом митники склали протокол про порушення митних правил, передбачених статтею 472 Митного кодексу України «Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення». На порушника чекає штраф у розмірі 100 відс. вартості виявлених товарів з подальшою їх конфіскацією.

 

У Києві затримано організатора конвертаційного центру, через який проконвертовано 420 млн. гривень

Співробітниками податкової міліції ДФС України у рамках супроводження кримінального провадження було встановлено групу осіб, які через підконтрольні їм транзитно-конвертаційні та фіктивні підприємства надавали послуги з конвертації грошових коштів. Документальне прикриття безтоварних операцій щодо незаконного формування податкового кредиту надавалося підприємствам реального сектору економіки.

Зазначені підприємства перераховували безготівкові кошти на рахунки підконтрольних учасникам центру фіктивних фірм за нібито придбані товари або послуги. Після цього кошти знімалися готівкою в трьох банках. Надалі незаконно проконвертовані гроші, за винятком 10-11 відс., які слугували винагородою, разом з підробленими первинними документами передавалася клієнтам. Загальний обсяг проконвертованих грошових коштів склав понад 420 мільйонів гривень, можливі втрати бюджету становлять понад 120 мільйонів гривень.

У результаті проведених 23 обшуків було виявлено та вилучено комп'ютерну техніку, 103 печатки, чорнові записи, фінансово – господарські документи, первинна і бухгалтерська документація транзитних і фіктивних підприємств.  Крім того, накладено арешт на квартиру фігуранта справи. Останньому пред'явлено підозру в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч.3 ст.27  і ч.2 ст.205 КК України. Йому обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

 

Забезпечення надходжень до бюджетів

У березні Державною фіскальною службою забезпечено до бюджету 60,3 млрд. грн. надходження податків та зборів. Це – рекордна сума за всю історію Служби. Про це заявив Голова ДФС Роман Насіров під час прес-конференції 5 квітня поточного року. Загалом, за І квартал 2016 року зібрано 140,7 млрд. грн., що на 35,3 млрд. грн. перевищує суму збору відповідного періоду минулого року.

Високих обсягів надходжень досягнуто з податку на додану вартість, середньомісячний збір якого протягом першого кварталу сягнув 11,9 млрд. гривень. При цьому середньомісячні показники минулого року були на рівні 8,9 млрд. гривень.

Фіксують в ДФС і перевиконання надходжень з податку на прибуток. Результатом такого зростання Голова ДФС вважає той факт, що за минулий рік багато державних підприємств показали прибуток і заплатили податок, який перевищує в деяких випадках в десятки разів те, що вони показували і платили в минулі роки.

На 1,4 млрд. грн., або на 13,7 відс. зросли надходження акцизного податку. До бюджету з початку року сплачено 12 млрд. гривень.

«Це не просто цифри, не просто показники. Це гроші, які кожного місяця йдуть до державного та місцевих бюджетів. За ці кошти виплачуються зарплати, пенсії, відбувається фінансування нашої армії та всі інші платежі. Я хочу подякувати платникам які вибрали чесний шлях, європейський шлях, платникам, які перестали використовувати оптимізаційні схеми і майданчики, конвертаційні центри. У свою чергу ми завжди прагнемо допомогти сумлінним платникам податків, створити рівні умови для всіх, щоб ми дійсно змогли змінити нашу країну на краще», – підкреслив Роман Насіров.

 

Платники Конотопської ОДПІ за 3 місяці 2016 року сплатили майже 81 мільйон гривень ЄСВ

Впродовж трьох місяців 2016 року платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку в Конотопській ОДПІ перераховано 60,87  мільйони гривень, що 3,32 мільйони гривень або майже на 6 відсотків перевищило заплановані показники. Про це повідомив начальник Конотопської ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області Юрій Чеботарьов.

Посадовець нагадав, що Законом України від 24.12.2015 №909 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» з 1 січня 2016 року знижено загальну ставку нарахування єдиного соціального внеску до 22 відсотків. Тобто з 2016 року класів професійного ризику більше не існує, а є загальна для всіх ставка нарахування ЄСВ 22 відсотків. Виключення складає тільки ставка ЄСВ на зарплату інвалідів для підприємств та підприємств всеукраїнських громадських організацій інвалідів, яка не змінилася та становить  8,41 відсотки.

 

Нові можливості електронного сервісу «Електронний кабінет платника»

У рамках кампанії декларування доходів громадян ДФС доопрацьовано електронний сервіс «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) в частині надання можливості підготувати, заповнити та надіслати декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб (далі – Декларація) в електронному вигляді.

У відкритій частині електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) можна заповнити, зберегти та роздрукувати декларацію, а у закритій частині (особистий кабінет) платник може подати декларацію в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП). Безкоштовно отримати ЕЦП можна в акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (АЦСК ІДД)

Форма та інструкція щодо заповнення такої декларації, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».

Разом з тим повідомляємо, що на офіційному веб-порталі ДФС розміщено матеріали роз’яснювального характеру з питань декларування громадянами доходів в банері «Декларування доходів громадян» (http://sfs.gov.ua/deklaruvannya-dohodiv-gromadyan-2016/).

 Продав автомобіль – задекларуй дохід!

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області нагадує, що дохід, отриманий громадянином України від продажу (обміну) протягом року двох і більше об’єктів рухомого майна, в т.ч. у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5%.

У разі продажу протягом звітного податкового року одного з об’єктів рухомого майна (автомобіля, мотоцикла чи мопеда) – дохід не оподатковується.

Звертаємо увагу, якщо податок на доходи фізичних осіб від продажу рухомого майна сплачений до бюджету до нотаріального посвідчення договору купівлі – продажу, то такий продавець не зобов’язаний подавати податкову декларацію про отримані доходи від вказаних операцій.

Якщо податок на доходи фізичних осіб не сплачено до нотаріального посвідчення договору купівлі – продажу, то продавець зобов’язаний до 1 травня подати до органу ДФС за місцем своєї реєстрації декларацію про майновий стан і доходи. Для жителів м. Конотоп та Конотопського району декларацію слід подавати за адресою м. Конотоп, пр. Миру, 2, телефон для довідок (05447) 6-98-98.

Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна визначений статтею 173 Податкового кодексу України.

Перейти до вмісту