Новини

Пенсійний фонд України інформує

ImageРоз’яснення щодо формування звітності

З 01 січня 2016 року набрав чинності Закон України від 24 грудня 2015 року  № 909-VIIІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», яким внесено зміни до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464).

Відповідно до змін, єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для платників зазначених у ст. 4 Закону № 2464, встановлюється у розмірі 22 відсотка, крім:

працюючих інвалідів – 8,41 відсотків;

підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТОС – 5,3 відсотки;

підприємствам та організаціям громадських організацій інвалідів (за умов, визначених ч.14 ст. 8 Закону № 2464) працюючим інвалідам – 5,5 відсотки.

Окрім того, скасовано утримання єдиного внеску з найманих працівників.

До затвердження нового Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування звітність подається за діючою формою.

При формуванні таблиці 6 Звіту не заповнюється реквізит 20. «Сума утриманого єдиного внеску за звітний місяць (із заробітної плати/доходу)», крім випадків коли потрібно зробити донарахування або зняття зайво нарахованих сум єдиного внеску нарахованих у попередніх звітних періодах та внесення від’ємних значень з типом нарахування 10 при відображенні перерахунків відпускних, нарахованих у попередніх періодах у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, нараховані суми включаються в заробітну плату того місяця, в якому були здійснені такі нарахування.

Наприклад:

            – Якщо працівникові в грудні 2015 року нараховані і виплачені відпускні за періоди, що припадають на грудень 2015 року і січень 2016 року, і з усієї суми відпускних сплачений ЄСВ в порядку і за ставками, що діяли в 2015 році, то перерахунок ЄСВ, сплаченого із сум відпускних, за січень 2016 року не здійснюється і коригування нарахованого та сплаченого ЄСВ не робиться.

            – Якщо робітниці у листопаді (листопад, грудень 2015 та січень, лютий 2016 ) 2015 року нараховані і виплачені суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами на період відпустки по вагітності і пологах, яка припадає у тому числі і на місяці 2016 року, з усієї суми таких сум допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами нарахований і сплачений ЄСВ в порядку і за ставках, що діяли в 2015 році, то перерахунок ЄСВ за місяці 2016 року не здійснюється, а в звіті за січень (лютий) 2016 року коригування нарахованого та сплаченого ЄСВ не робиться.

– Якщо працівникові в січні  2016 року нараховуються суми допомоги по тимчасовій непрацездатності за період тимчасової непрацездатності, яка доводиться на грудень 2015 року і січень 2016 року, то на такі суми допомоги по тимчасовій непрацездатності ЄСВ нараховується за ставками, встановленими в 2016 році, тобто 22% (крім осіб, яким встановлено інвалідність), при цьому утримання ЄСВ не здійснюється.

За додатковою інформацією необхідно звертатися до Конотопського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області за адресою: м.Конотоп, вул.Соборна, 23, кабінет №6, №10 або за телефоном (05447) 6-12-55.

 

Головний спеціаліст відділу ведення

електронних реєстрів та підтримки

інформаційно-аналітичних систем                                          В. Назаренко

Перейти до вмісту