Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageУвага! Конотопська ОДПІ 5 лютого 2016 року об 11-00 годині в актовому залі податкової інспекції проводить безкоштовний семінар для платників податків присвячений актуальним змінам в оподаткуванні прибутку підприємств та податку на додану вартість.

Запрошуються всі бажаючі суб’єкти господарювання!

Конотопські податківці роз’яснюють зміни в податковому законодавстві

Про головні податкові новації, які набрали чинності з 1 січня 2016 року згідно Закону України від 24 грудня 2015 р. № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» йшлося на семінари, який днями відбувся в актовому залі Конотопської ОДПІ.

Семінар проводила заступник начальника відділу реєстрації платників та електронних сервісів Кириченко Тетяна. Особливу увагу вона приділила змінам, що стосуються спрощеної системи оподаткування, податку на доходи фізичних осіб, податку на майно, екологічного податку, рентної плати та єдиного внеску.

Також, Тетяна Кириченко розповіла підприємцям про нову нормативно-грошову оцінку землі, яка починає діяти з 2016 року та вплине на розмір земельного податку та орендної плати за землю.

Крім того, податківець нагадала, що в Україні вже стартувала кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2015 році, яка триватиме до 1 травня поточного року.

Наприкінці семінару слухачі мали змогу поспілкуватись з представником фіскальної служби в режимі «питання-відповідь» та отримати роз’яснення з актуальних для них питань. Суб’єкти господарювання активно цікавились розмірами ставок єдиного податку та єдиного внеску, правильністю заповнення звітів, порядком їх подання та термінами сплати податкових забов’язань.

 

До уваги усіх платників податків!

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує, що 12 лютого 2016 року об 11:00 год. у приміщенні Конгрес-холу Державної фіскальної служби України (м. Київ, Львівська пл., 8) відбудеться Всеукраїнський семінар-форум для платників податків на тему: «Офіційно про податкові новації – 2016». Початок реєстрації – 10:00 год.

 

В Конотопі митники виявили контрабандні медпрепарати

Під час здійснення митного контролю потягу сполученням “Москва-Одеса” працівниками митного поста “Конотоп” Сумської митниці ДФС було виявлено концентрати для приготування розчину для інфузій: 5 флаконів «карбоплатіну» та 3 флакони «таксакаду», загальною вартістю близько чотирьох тисяч гривень. Власником вказаних медпрепаратів виявився провідник одного з вагонів потягу, який винахідливо приховав їх від митного контролю в сміттєвому баці неробочого тамбуру.

За даним фактом складено протокол про порушення митних правил за статтею 483 Митного кодексу України “Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю”.

На порушника очікує штраф у розмірі 100% вартості виявленого товару з подальшою його конфіскацією.

 

Про порядок декларування акцизного податку

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує, що серед новацій, внесених до Податкового кодексу України Законом від 24 грудня 2015 року № 909, передбачено запровадження системи електронного адміністрування реалізації пального та введення акцизної накладної як обов'язкового електронного документа, який складатиметься при здійсненні всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку. Відповідно до цієї норми до платників акцизного податку, які здійснюють реалізацію пального, крім виробників, імпортерів та суб’єктів роздрібної торгівлі пальним,  віднесено осіб, які реалізують пальне (п.п.212.1.15 п.212.1 ст.212 Кодексу).

Відповідно до п.1 розділу ІІ Закону №909 норми про запровадження акцизних накладних при реалізації пального, Єдиного реєстру акцизних накладних та системи електронного адміністрування реалізації пального набирають чинності з 1 березня 2016 року.

Отже, для платників, визначених підпунктом 212.1.15 пункту 212.1 статті 212 Кодексу, – осіб, які реалізують пальне, – першим звітним (податковим) періодом  буде  березень 2016 року.

Таким чином, зазначені платники акцизного податку будуть зобов’язані, після затвердження Порядку ведення реєстру платників акцизного податку з реалізації пального та Заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального, зареєструватися платником акцизного податку та до      20 квітня 2016 року подати декларацію з акцизного податку за звітний (податковий) період – березень 2016 року за формами, встановленими Міністерством фінансів України.  

Повідомляємо, що Порядок ведення реєстру платників акцизного податку з реалізації пального, Порядок ведення Єдиного реєстру акцизних накладних, Порядок електронного адміністрування реалізації пального та відповідні зміни до форм декларації з акцизного податку розробляються та найближчим часом будуть оприлюднені на веб-порталах ДФС та Міністерства фінансів України.

До запровадження нових форм звітності виробники, імпортери та особи – суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, зокрема пального, та відповідно до пп.212.1.1, 212.1.2, 212.1.11 п.212.1 ст.212 Кодексу є платниками акцизного податку, подають декларацію з акцизного податку за звітні (податкові) періоди 2016 року за формами, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 №14 «Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за № 105/26550.

Про це зазначено в листі ДФС України від від 21.01.2016 №1903/7/99-99-19-03-03-17 "Про порядок декларування акцизного податку".

 

В Україні триває кампанія декларування доходів

В. о. начальника Конотопської ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області Юрій Чеботарьов під час зустрічі з журналістами місцевих ЗМІ повідомив, що з 1 січня 2016 року в Україні розпочалася кампанія декларування громадянами своїх доходів та майна, отриманих у минулому 2015 році.

За словами посадовця, свідоме декларування своїх доходів – це вагомий внесок у добробут нашої держави та впевнений крок до побудови європейської країни.

За вибором платника декларації подаються за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою, поштою або засобами електронного зв’язку.

У разі подання декларації поштою, документи необхідно надсилати з повідомленням про вручення та з описом про вкладення не пізніше, ніж за п'ять днів до закінчення граничного строку подання. Якщо ж декларація подається в електронній формі з дотриманням умов реєстрації електронного підпису, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години граничного строку подання.

Податкову декларацію про майновий стан і доходи необхідно подавати фізичною особою у разі отримання нею протягом 2015 року доходів:

– від двох і більше податкових агентів;

– від осіб, які не є податковими агентами, у вигляді:

а) доходів від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна;

б) доходів від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм;

в) інвестиційного прибутку;

г) вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна;

д) іноземних доходів.

Цьогоріч  декларація про майновий стан і доходи подається за новою формою, в якій об’єднано звітність по податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

 

До уваги платників акцизного податку

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області повідомляє, що у зв’язку з численними запитами платників податків Державна фіскальна служба України у листі від 31.12.2015 №48131/7/99-99-19-03-03-17 «Про виправлення помилок при адмініструванні акцизного податку з роздрібних продажів» (далі – лист ДФС України №48131) надала роз’яснення з наступних питань:

– методики нарахування 5-відсоткового акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами;

– порядку відображення у фіскальному чеку реєстраторів розрахункових операцій суми акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами;

– подання декларації акцизного податку, коригування задекларованих податкових зобов’язань, сплати задекларованої суми акцизного податку, повернення помилково сплаченої суми платниками податків, що знаходяться на обліку у Міжрегіональному головному управлінні ДФС – Центральному офісі з обслуговування великих платників.

З листом №48131 можна ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням:

http://sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/aktsizniy-podatok/listi-dps/230682.html

 

У минулому році 757 підприємців Сумської області підвищили рівень заробітної плати найманим працівникам

 Фахівці органів ДФС Сумщини постійно проводять систематичну  роботу в напрямку  своєчасної виплати заробітної плати роботодавцями. Також проводиться індивідуальна робота  з роботодавцями, які виплачують найманим працівникам заробітну плату нижче встановленого рівня.

У  результаті проведеної роботи в минулому році 481 підприємство  та 757 фізичних осіб-підприємців підвищили рівень заробітної плати. В наслідок цього до  бюджету додатково надійшло 486,4 тис. гривень податку на доходи фізичних осіб.

За результатами вжитих заходів у минулому році 133 підприємства – боржника  погасили заборгованість по заробітній платі  на загальну суму 246,8 млн. гривень та  по податку на доходи фізичних осіб – 3,6 млн. гривень.

Крім цього, у 2015 році залучено до державної реєстрації 1569 громадян, які здійснювали підприємницьку діяльність, що дало змогу до бюджету додатково  залучити 391,6 тис. гривень податків.

 

Доходи спрощенців третьої групи не мають перевищувати 5 мільйонів гривень на рік

З 1 січня 2016 року суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, можуть бути платниками третьої групи за умови не перевищення обсягу доходу протягом календарного року 5 000 000 грн. Раніш такий обмежуючий розмір становив 20 000 000 грн. (п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України з урахуванням змін, внесених Законом України від 24.12.2015 № 909 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році»).

 

Затверджено новий Порядок оформлення і подання скарг платниками податків

12.01.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 21.10.2015 №916 «Про затвердження Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 23.12.2015 за №1617/28062(далі – наказ №916).

Відповідно до пункту 2 наказу №916 наказ Міністерства доходів і зборів України від 25.12.2013 №848 «Про затвердження Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду органами доходів і зборів», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 17.01.2014 за №99/24876, втратив чинність.

Наказ №916 опубліковано в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» від 12.01.2016 №2.

 

Про зміни в оподаткуванні прибутку підприємств розповіли на семінарі в Конотопській ОДПІ

Нещодавно фахівці Конотопської ОДПІ провели черговий семінар присвячений змінам в податковому законодавстві, які набрали чинності з 1 січня 2016 року відповідно до  Закону України від 24.12.2015 року № 909-VIII.

Особливу увагу на семінарі приділили нововведенням з податку на прибуток підприємств. Могиліна Марина, начальник відділу податку на прибуток, місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів розповіла присутнім, що податковими (звітними) періодами з податку на прибуток для підприємств з доходом за попередній звітний рік більше 20,0 млн. грн., з  2016 року є календарні: квартал, півріччя, три квартали та рік. Надавати податкові декларації з даного податку до контролюючих органів за квартальний період необхідно протягом 40 календарних днів за останнім звітним календарним днем звітного кварталу. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком.

Також начальник відділу повідомила, що для підприємств, у яких дохід за попередній рік не перевищив 20 млн. грн. ,  новостворених підприємств, виробникам сільськогосподарської продукції встановлюється річний звітний період. Надавати декларацію за підсумками року платники податку будуть протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року.

Разом з податковою декларацією з податку на прибуток до податкового органу платники повинні подати фінансову звітність за звітні періоди.

Крім того, податківець зауважила, що з 1 січня 2016 року не сплачуються авансові внески з податку на прибуток, визначені у податковій декларації за 2014 рік. І хоча авансові внески з податку на прибуток у січні – жовтні 2016 року скасовано, але у листопаді – грудні  передбачено його сплата у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за три квартали 2016 року.

 

Змінено терміни сплати авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб – підприємців

Авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються платником податку самостійно згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу та сплачуються до бюджету до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). Авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується.

Якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від'ємне значення, то авансовий платіж за такий період не сплачується. Дану норму передбачено пп. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України із змінами, внесеними Законом України від 24.12.2015 № 909 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» з 1 січня 2016 року.

 

 

Перейти до вмісту