4 сесія 7 скликання (30.12.2015)

Про звіт відділу містобудування, архітектури…

                                                                  Image                                                         

       КОНОТОПСЬКА РАЙОННА РАДА

СЬОМЕ СКЛИКАННЯ

ЧЕТВЕРТА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

30.12.2015

Про  звіт відділу  містобудування,

архітектури та житлово-комунального

господарства районної державної

адміністрації щодо  виконання

районних   програм  

 

Заслухавши звіт начальника відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства районної державної адміністрації  Зерниченко Л.В.  про виконання районних  програм, затверджених  рішенням районної ради від: 31.01.2012 «Про викладення комплексної  районної  програми охорони навколишнього природного середовища  до 2015 року в новій  редакції»,  26.02.2014 «Про викладення  програми  освітлення  населених  пунктів Конотопського  району  на  2012-2015 роки  в  новій редакції»,  26.02.2014 «Про викладення програми розроблення та оновлення   містобудівної  документації   населених  пунктів   Конотопського району   на  2012- 2015  роки в новій редакції»,  29.12.2006 «Про  хід  виконання  районної  програми   забезпечення  населення   якісною  питною  водою  в  достатній  кількості  на   2006- 2020  роки», 21.03.2012 «Про районну цільову  програму   підтримки   індивідуального   житлового  будівництва «Власний  дім» на 2012 – 2015  роки»,  враховуючи  рішення  постійної комісії з питань землекористування, агропромислового комплексу, малого підприємництва, архітектури,   екології, будівництва, транспорту та зв’язку,  керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

районна рада вирішила:

            1.Звіт начальника відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства районної державної адміністрації  Зерниченко Л.В.  про виконання районних  програм   взяти до відома.

            2.У зв’язку із закінченням  терміну дії районних програм, затверджених рішеннями районної ради від 31.01.2012 «Про викладення комплексної  районної  програми охорони навколишнього природного середовища до 2015 року в новій  редакції», від 26.02.2014 «Про викладення  програми освітлення населених  пунктів Конотопського району на 2012-2015 роки в новій редакції»,  від 26.02.2014 «Про викладення програми розроблення та оновлення містобудівної  документації   населених  пунктів   Конотопського району на 2012- 2015  роки», від 21.03.2012 «Про районну цільову програму підтримки індивідуального житлового  будівництва «Власний дім» на 2012 – 2015 роки» вважати такими, що  втратили  чинність.

 

3.Начальнику відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства районної державної адміністрації Зерниченко Л.В.  в 1  півріччі  2016 року надати  проекти  місцевих  програм  з  охорони  навколишнього природного середовища, розроблення та оновлення   містобудівної  документації  населених  пунктів та програм, що  стосуються архітектури, містобудування  та житлово-комунального господарства.

4.Контроль за  виконанням даного рішення покласти на постійну  комісію з питань землекористування, агропромислового комплексу, малого підприємництва, архітектури,   екології, будівництва, транспорту та зв’язку.

 

Голова районної ради                                                 А.В.Боярчук

 

Зерниченко  2 55 89

Надіслати: до протоколу -1,  постійній комісії районної ради з питань землекористування, агропромислового комплексу, малого підприємництва, архітектури, екології, будівництва, транспорту та зв’язку – 1, відділу  містобудування, архітектури та  житлово-комунального  господарства РДА-1

 

Звіт

відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства районної державної адміністрації про виконання районних програм

 

В галузі містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства станом на 01 грудня 2015 року розроблені та реалізуються наступні програми:

1.Комплексна районна програма охорони навколишнього природного середовища до 2015 року, затверджена рішенням Конотопської районної ради від 31.01.2012 р.

Дана програма передбачає низку природоохоронних заходів, спрямованих на поліпшення екологічного стану довкілля шляхом забезпечення охорони, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, а також забезпечення належного поводження з твердими побутовими відходами та непридатними або забороненими до використання пестицидами та отрутохімікатами. Програма спрямована на реалізацію державної політики в сфері охорони навколишнього природного середовища забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності населення, підвищення екологічної свідомості населення. Програмою передбачені наступні напрямки діяльності.

Поліпшення стану водних ресурсів. Протягом 2012-2015 років на території Конотопського району були проведені роботи по поліпшенню технічного стану та благоустрою водойм, а саме проведено роботи по благоустрою водойми в с.Красне, Лебедєве, поточний ремонт греблі в с.Грузьке, поточний ремонт мокрого відкосу греблі в с.Жовтневе, поточний ремонт з поліпшенням технічного стану та благоустрою водойм в с.Землянка та с.Шпотівка, підсипка греблі в с.Першотравневе, капітальний ремонт земляної дамби та водоскидної споруди в с.Тернівка. Виготовлення проектно-кошторисної документації на проведення робіт з поліпшення технічного стану та благоустрою водойм в смт.Дубов’язівка, с.В’язове, с.Салтикове, с.Соснівка

Розвиток лісового господарства, озеленення населених пунктів. Протягом 2012-2015 років було використано близько 80 тис.грн. на придбання саджанців рослин. Посадка дерев та кущів проводилася на території Бочечківської сільської ради, Салтиківської, Кузьківської, В’язівської сільських рад.

Поводження з відходами. Селищною та сільськими радами Конотопського району проводяться роботи по вивезенню несанкціонованих сміттєзвалищ. Протягом 2012-2015 років були вивезені несанкціоновані сміттєзвалища на суму майже 150,0 тис.грн. Вищезазначені роботи проводилися з території Дубов’язівської селищної ради, Вирівської, Жовтневської, Попівської, Шаповалівської, Хижківської, М.Самбірської та В.Самбірської сільських рад.

Сьогодні спостерігається значна обмеженість району у коштах необхідних для поліпшення стану навколишнього природного середовища, збереження та раціонального використання природних ресурсів. Це вимагає чіткого визначення пріоритетних напрямків та проблем з метою відпрацювання реалістичних, ефективних та економічно обґрунтованих прийнятих рішень.

2.Програма освітлення населених пунктів Конотопського району на 2012-2015 роки в новій редакції, затверджена рішенням Конотопської районної ради від 26.02.2014р.

Дана програма прийнята з метою відновлення, реконструкції та капітального ремонту зовнішнього електричного освітлення населених пунктів Конотопського району.

 Згідно програми на 2015 рік в бюджетах селищної та сільських рад  передбачено використати на капітальний ремонт та реконструкцію мереж вуличного освітлення 1056.8 тис. грн., фактично освоєно 426.5 тис.грн.

З початку року проведені роботи по реконструкції мереж вуличного освітлення з встановленням енергозберігаючих світильників по наступним селищній та сільським радам: Дубов’язівська,   Духанівська, Козацька, Кошарівська,  Кузьківська,  М-Ганівська, Присеймівська.

З початку прийняття вищезазначеної програми за рахунок всіх джерел фінансування було використано 1962.2 тис.грн.

Не використання в повному обсязі запланованих коштів пояснюється щорічними змінами до законодавства, які передбачають внесення змін  та коригування починаючи з отримання технічних умов до отримання декларації на завершення робіт. Станом на 01.10.2015 року відбулись чергові  зміни в отриманні технічних умов термін дії яких не зазначається і на кожен заявлений кВт.енергії необхідно брати дозвіл на не стандартне приєднання.

3. Програма розроблення та оновлення містобудівної документації населених пунктів Конотопського району на 2012-2015 роки, затверджена в новій редакції рішенням Конотопської районної ради від 26.02.2014 р.

В районі налічується 29 сільських рад і 1 селищна рада. Більшість наявної містобудівної документації по населеним пунктам Конотопського району розроблялась в 70-80 роках і на сьогоднішній день потребує негайного оновлення та коригування. Відсутність сучасної містобудівної документації призводить до неефективного використання територій та стримує реалізацію інвестиційних проектів. Реалізація програми має забезпечити вирішення проблемних питань стимулювання і розвитку населених пунктів та встановлення відповідного режиму забудови території Конотопського району. Програма розроблення та оновлення містобудівної документації населених пунктів Конотопського району розроблена з метою організаційного та фінансового забезпечення розроблення комплексу містобудівної документації на території Конотопського району для системної реалізації державної регіональної політики, обґрунтування основних довгострокових та поточних пріоритетів регіонального розвитку, динамічного збалансованого соціально – економічного розвитку територій, гармонійного узгодження інтересів та ефективної взаємодії влади, бізнесу і громадськості, залучення інвестицій у район.

Основним із завдань програми являється обґрунтування розподілу земель за цільовим призначенням та використання територій для містобудівних потреб, а також забезпечення раціонального розселення і визначення напрямків сталого розвитку населених пунктів.

Даною програмою передбачено розроблення на оновлення містобудівної документації в першу чергу населених пунктів розташованих в приміській зоні, а саме села Кузьки, Привокзальне,Заводське,Питомник та інші.

В 2015 році згідно програми розроблені  генеральні плани  с.Заводське та с.Питомник . Загальна вартість робіт складає -156,95 тис. грн.. Також виконана топо-геодезична зйомка для розробки генерального плану по с. Привокзальне.

На 2016 рік планується розробити генеральні плани с. Привокзальне (60 тис. грн.) та с. Кузьки (150 тис. грн.).Розробити топо-геодезичну зйомку в с.Сахни, Козацьке, В.Самбір.

4.Районна програма забезпечення населених пунктів якісною питною водою в достатній кількості на 2006-2020 роки, затверджена рішенням Конотопської районної ради від 26.02.2014 р.

            Основним завданням вищезазначеної програми є забезпечення населення якісною питною водою.  На території Конотопського району станом на 01.12.2015 року налічується 61 водонапірна башта, з них перебувають у комунальній власності – 9, інші знаходяться на балансі місцевих агропідприємств або обслуговуючих кооперативів. Загальна довжина водопровідних мереж по всіх населених пунктах  складає – 132,6 км. Мережі перебувають на балансі обслуговуючих кооперативів . Спеціалізованих підприємств, що здійснюють надання послуг з водопостачання та водовідведення на території району немає. Тарифи на надані послуги по водопостачанню затверджуються самостійно кооперативами. Утримання та обслуговування мереж здійснює населення самостійно, за рахунок власних коштів.

 З метою реалізації заходів програми протягом 2010-2015 років в галузі водопостачання відбулися певні зміни. За даний період було реконструйовано та збудовані нові водопроводи в селах Вирівка ( 9.6 км),Заводське ( 4.7 км), Шаповалівка ( 2 км),  Соснівка ( 16.25 км),   Заводи ( 7.1км), Тернівка ( 1.8км), Бочечки( 6 км), Юрівка( 10.1 км), Хижки ( 8.45 км), селище Дубов’язівка ( 3.7 км), села Красне, Лебедєве, Вишневе (7.5 км), Салтикове ( 9.0 км), Жовтневе ( 6.8 км), Шевченкове ( 5.2 км), Сарнавщина ( 5.5 км), Пекарі ( 8.7 км), Бочечки (7.3км). На будівництво даних водопровідних мереж були залучені кошти населення, місцевого бюджету, обласного бюджету та кошти проекту DЕSPRO. А саме: місцевий бюджет-381.8 тис.грн.; обласний бюджет – 2010.0 тис.грн., районний бюджет 1357.7 тис.грн., кошти DESPRO – 1690.0 тис.грн. решта – це кошти населення.

На початку 2015 року були укладені  угоди на надання міжнародної технічної допомоги з проектом DESPRO, відповідно до яких протягом 2015 року планувалося збудувати мережі водопостачання у с.В’язове (11км/1178.0тис.грн.) та в с.Бондарі (7 км/981.425 тис.грн.). Станом на 20.12.2015 р. в с.В’язове  прокладено 4.8 км. водопровідних мереж.

            У 2015 році на території  Вирівської сільської ради розпочато проект по реконструкції каналізаційних мереж та очисних споруд. Кошторисна  вартість робіт становить 7500.0 тис.грн. Реалізація проекту буде проводитися за підтримки проекту DЕSPRO. Вищезазначені роботи будуть продовжені на протязі 2016 року.

5.Районна цільова програма підтримки індивідуального житлового будівництва «Власний дім» на 2012-2015 роки, затверджена рішенням Конотопської районної ради від 21.03.2012 р.

Програма спрямована на  збільшення обсягів індивідуального житлового будівництва на селі, поліпшення інженерного забезпечення та благоустрою житла. На реалізацію даної програми у 2015році кошти місцевих бюджетів не передбачались та не використовувались в зв’язку з тим, що між селищною/сільськими радами та Сумським обласним комунальним підприємством «Фонд інвестування об’єктів соціальної сфери та промисловості» (яке здійснює реалізацію даної програми в Сумській області) не були укладені відповідні угоди. Дорожнеча житлового будівництва та недоступність його для більшості населення являється підставою для зниження об’ємів будівельних робіт на селі. Для отримання кредитів за рахунок фонду необхідно враховувати платоспроможність населення для погашення кредиту, яка на сьогоднішній день дуже низька.

 

 

Начальник відділу містобудування,

архітектури та житлово-комунального

господарства Конотопської районної

державної  адміністрації                                                             Л.В. Зерниченко

Перейти до вмісту