Новини

Пенсійний фонд України інформує

ImageПро майбутню систему пенсійного забезпечення

Солідарна система за якою сьогодні пенсіонери отримують фінансування своїх виплат, не здатна забезпечити пристойне майбутнє тим, хто вийде на пенсію за 20-30 років. Співвідношення працівників і пенсіонерів на сьогоднішній день дійшло до критичної точки, існування солідарної системи опинилося під загрозою. Не виключенням є така ситуація і в нашому регіоні.

 

На обліку в управлінні Пенсійного фонду України в м.Конотопі та Конотопському районі перебуває 34 621 одержувач пенсій та допомог, а за звітними даними страхувальників, офіційно у трудових відносинах перебувають 24 128 застрахованих осіб (співвідношення складає 1:1,4). Звісно, що за рахунок страхових внесків, які сплачуються до Пенсійного фонду за найманих працівників, не можливо забезпечити в повному обсязі фінансування нинішніх пенсійних виплат.

Незважаючи на те, що зараз пенсії виплачуються стабільно і без  затримки за календарним графіком, є гостра потреба вирішення цих питань у наступному. Зокрема, запровадити накопичувальну систему, коли молоде покоління буде заробляти кошти, сплачувати обов’язкові внески для своєї майбутньої пенсії. В країні планується запровадити накопичувальну систему з 1-го січня 2017 року.

Учасниками другого рівня системи пенсійного забезпечення будуть особи, яким на момент запровадження другого рівня не виповниться 35 років. Вони матимуть можливість збільшити розмір своєї допомоги на старість, адже отримуватимуть як гарантовану державою пенсію, так і додаткову.

Протягом життя учасники накопичувальної системи будуть сплачувати обов’язкові пенсійні внески на індивідуальний пенсійний рахунок. Ці кошти будуть власністю учасника другого рівня, виплачуватимуться у вигляді пенсії, а в разі його смерті будуть успадковані (а не підуть на виплату пенсії іншим платникам внесків, як у солідарній системі). Передбачається, що пенсійні кошти учасників акумулюватимуться в накопичувальному пенсійному фонді, управління яким здійснюватиме Пенсійний фонд України. Сьогодні Фондом забезпечується ведення Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, тобто обліковуються всі застраховані особи – учасники солідарної пенсійної системи, які водночас є потенційними учасниками другого рівня.

Ставка внеску до накопичувальної системи передбачена від 2% в 2017 році, при збільшенні на 1% щороку, до досягнення 7% у 2022 році, і подальшої сплати у зазначеному розмірі. 

Механізм управління накопичувальною пенсійною системою передбачатиме наступні функції:

1. Держава – гарантує контроль та безпеку збереження коштів накопичувальної системи.

2. Пенсійний фонд України – створює Накопичувальний пенсійний фонд; забезпечує роботу Ради Накопичувального фонду, склад якої формує Кабінет Міністрів України; здійснює адміністрування накопичувальної пенсійної системи.

 3. Компанії з управління активами – залучаються Радою Накопичувального фонду за конкурсом та мають відповідати, визначеним законом жорстким вимогам; – управляють залученими коштами відповідно до затверджених Радою Накопичувального фонду.

4. Зберігач – контролює здійснення інвестиційної діяльності компаніями з управління активами.

Пенсійна реформа забезпечить громадянам гідне пенсійне майбутнє та дасть ресурс для забезпечення сталого економічного розвитку нашої країни.

Передбачається, що в недалекому майбутньому, починаючи з 2018 року, громадяни матимуть право переводити кошти, накопичені на їх пенсійних рахунках, з Накопичувального фонду до обраних ними недержавних пенсійних фондів. Таким чином, застраховані особи зможуть вирішувати, яка інвестиційна політика є найбільш прийнятною для інвестування пенсійних заощаджень.

Перейти до вмісту