Новини

Очільники району вітали учасників Всеукраїнського етапу гри «Джура» – 2015: «Гетьманська Україна»

Image16 серпня 2015 року на в’їзді у с. Шаповалівка Конотопського району біля пам’ятника-композиції, за козацькими мотивами з розрубаним козацькими шаблями ворожим щитом, на місці Конотопської битви 1659 року, учасників гри ІІІ етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») – «Джура» – 2015: «Гетьманська Україна» зустрічали та вітали голова Конотопської районної ради Анатолій Боярчук, голова Конотопської райдержадміністрації Микола Горбенко, селищний та сільські голови, громадський актив району.

 

 

Після завершення урочистої частини всі учасники вишикувались за військовим оркестром та тримаючи у руках великий державний прапор України, розміром  8Х16 метрів, вирушили вулицями с. Шаповалівка до музею Конотопської битви,  який знаходиться у місцевому будинку культури. Після покладання квітів до пам’ятника гетьману Івану Виговському джури ознайомилися з козацьким історичним минулим села.

Приємною несподіванкою для всіх учасників були гарно облаштовані козацькі курені, в яких місцеві жителі гостинно пригощали юних джур, а також проведено історичний квест. Також учасників вітали художні самодіяльні колективи Конотопського району.

Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» або «Джура» була запроваджена в навчальні заклади України з 2003 року і за одинадцять років зарекомендувала себе як найбільш популярна форма позашкільної роботи з виховання дітей і молоді.

В Україні джурами завжди називали молодих вихованців, зброєносців і помічників досвідченого козака. Інститут джур був дуже поширений і авторитетний, бо існував протягом усієї історії козацтва. Стати джурою міг не кожен, а лише той, хто був гідний козацької служби, пройшовши певні випробовування – як фізичні, так і моральні. Причому духовна загартованість передувала фізичній, якої джури набували упродовж кількох років. Серед духовних якостей виховувалися перш за все розважливість та поміркованість, впевненість у собі і власних силах. За існуючою у Війську Запорозькому традицією, кожен козак на схилі життя мав підготувати для служби у Війську замість себе молодого юнака.

Серед головних заповідей джури: «люби Україну, вивчай рідну мову, шануй віру та звичаї свого народу, шануй предків, увесь свій рід», « люби батьків, сестер, братів, поважай усі народи, їхню культуру», «вивчай історію козацтва та України», «охороняй пам'ятки козацтва», «гартуй своє здоров'я, свій характер і волю, будь невтомним і мужнім у походах, та  понад усе цінуй козацьку честь».

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image 

Перейти до вмісту