Новини

356-річниця Перемоги в “Конотопській битві”

Image 11 липня 2015 року в с.Шаповалівка Конотопського району відбулося святкування 356-ї річниці перемоги війська під проводом гетьмана України Івана Виговського в Конотопській битві 1659 року.

Нагадаємо, між селами Шаповалівка та Соснівка 28 червня 1659 року відбулася знаменита Конотопська битва війська гетьмана Івана Виговського з царськими військами під командуванням князя Олексія Трубецького. Збройне протистояння закінчилося повною перемогою українців над московським військом.

Урочистості розпочалися з мітингу біля пам’ятного знаку «Шаблі», при в’їзді у с.Шаповалівка, встановленого на честь 350-річниці Конотопської битви. Учасники урочистостей хвилиною мовчання вшанували пам`ять полеглих героїв та поклали квіти до монументу "Шаблі".

У святкуванні взяли участь голова Конотопської районної ради Анатолій Боярчук та почесні гості: голова Сумської обласної державної адміністрації Микола Клочко, заступник голови Сумської обласної ради Віра Лаврик, народні депутати України Микола Лаврик, Олег Медуниця, Олексій Кириченко, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, керівництво району, духовенство, представники політичних партій, козацьких організацій та громадськість.

«Те, як ми перемогли у Конотопській битві, показує, що ми переможемо в боротьбі з російським агресором і сьогодні. Сумщина – форпост боротьби з цією імперією зла. У наших жилах тече козацька кров, тому перемога буде за нами», – зазначив під час урочистостей голова Сумської облдержадміністрації Микола Клочко.

На знак єдності українського народу біля пам’ятного знаку “Шаблі» було розгорнуто 18-метровий національний прапор України, який пронесений святковою ходою до центру с.Шаповалівка.

Біля каплиці проведено заупокійну літію за мужніх козаків, які віддали своє життя за Україну, боролися за її волю та незалежність і загинули з думкою про неї. Вшановано пам’ять великого гетьмана Івана Виговського та покладені квіти до його постамента.

В ході заходу гості свята відвідали могилу-курган на місці Конотопської битви поблизу с.Соснівка.

Упродовж святкування у селі Шаповалівка працювали містечко майстрів декоративно-прикладного мистецтва та козацькі курені з усіх районів області, які представили багатоманітність культури та традицій Сумщини. Гості свята смакували смачним козацьким кулішем, випічкою, ласощами, дегустували напої.

У програмі заходів були також «козацькі забави», «посвята в козаки», робота дитячих майданчиків, виставки творчості народних майстрів, спортивно-розважальна та патріотична концертна програма, яку представляли народні колективи Сумщини, кобзарі та лірники з усієї України.

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

 

Перейти до вмісту