Новини

Пенсійний фонд України інформує

ImageУправлінням Пенсійного фонду України в м.Конотопі та Конотопському районі 24.04.2015 року завершено фінансування виплати пенсій за квітень 2015 року. Загальна сума коштів, спрямованих на їх забезпечення, становила 49084,29 тис. гривень.

Ресурсне наповнення бюджету Фонду протягом виплатного періоду здійснювалось за рахунок законодавчо визначених джерел доходів.

 

Пенсійне забезпечення осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи  

Законодавством визначено коло осіб, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, їх статус, категорії потерпілих і заходи соціального захисту, зокрема, таким громадянам встановлено пільгові умови пенсійного забезпечення.

Постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС відповідно до статті 49 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», встановлюються державна пенсія та додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю.

Додаткова пенсія виплачується щомісяця у вигляді доплати до пенсії. Її фіксовані розміри: від 56,94 грн. до 474,50 грн., залежно від категорії постраждалого, визначені постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Відповідно до статті 65 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» усі пільги та компенсаційні виплати надаються лише за умови наявності посвідчення особи, що підтверджує її статус як учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС або як потерпілого.

Порядок обчислення пенсій з урахуванням осучасненого заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження чорнобильцям-ліквідаторам, щодо яких установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, запроваджено уже згадуваною постановою Кабінету Міністрів України № 1210.

Цією постановою визначено гарантований державою пенсійний мінімум для пенсіонерів-чорнобильців, згідно з яким розмір пенсійної виплати для інвалідів-ліквідаторів І групи не може бути меншим 285% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, II групи — 255%, III групи — 225%. Таким чином, інвалідам-ліквідаторам І групи пенсії виплачуються у розмірі не менше, ніж 2704,65 грн., ІІ групи – 2419,95 грн., ІІІ групи – 2 135,25 грн. Пенсія за особливі заслуги виплачується понад зазначений мінімальний розмір пенсійної виплати.

Основним індикатором, що впливає на розмір пенсії інвалідів з числа учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи, є заробіток, який вони отримували у період роботи у зоні відчуження в 1986-1990 роках. Це пов’язано з тим, що у зазначений час оплата праці ліквідаторів підвищувалася до п’ятикратного розміру в залежності від чотирьох рівнів небезпеки у зоні відчуження під час ліквідаційних робіт.

Для нарахування пенсій інвалідам-чорнобильцям має бути надана довідка про заробіток, що видається підприємствами та установами, які проводили свого часу підвищену оплату праці і в штаті яких знаходилися ліквідатори під час участі в роботах з ліквідації катастрофи у зоні відчуження. Указана довідка може бути видана і чинним на даний час правонаступником цих підприємств та організацій.

Разом з тим, чимало підприємств та організацій, де працювали інваліди-чорнобильці, ліквідовані без правонаступництва, тому деякі учасники ліквідації аварії не змогли отримати документи про заробіток для реалізації права на підвищену пенсію.

Для вирішення цієї проблеми в області утворені відповідні комісії: одна — в  обласній державній адміністрації, решта — відомчі — в обласних силових відомствах: облвійськкоматі, управлінні Міністерства внутрішніх справ, управлінні Служби безпеки України та управлінні Міністерства з надзвичайних ситуацій, розглядаються матеріали інвалідів-чорнобильців про оплату їх праці за час роботи у зоні відчуження та видаються довідки про заробіток для обчислення пенсій у підвищених розмірах.

Робота комісій, створених при обласних державних адміністраціях, зосереджена на інвалідах-ліквідаторах, які працювали в нині ліквідованих без правонаступництва підприємствах, установах, організаціях. Відомчі комісії розглядають документи інвалідів-ліквідаторів, які працювали або проходили службу в нині ліквідованих без правонаступництва військових частинах, інших військових формуваннях, органах та підрозділах внутрішніх справ або органах цивільного захисту, підприємствах, установах, організаціях, що перебувають у відомстві вказаних міністерств та СБУ.

На сьогодні в управлінні Пенсійного фонду в м. Конотопі та Конотопському районі усі отримані від чорнобильців довідки опрацьовані.

Звичайно, розмір підвищення для кожного ліквідатора є індивідуальним, оскільки залежить від багатьох чинників. Зокрема, це відсоток втраченої  працездатності, визначений органами медико-соціальної експертизи, а також розмір отримуваної заробітної плати, період роботи у зоні відчуження.

На обліку в управлінні Пенсійного фонду в м. Конотопі та Конотопському районі перебуває 766 осіб, яким встановлено статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Це — 2,2% від  загальної кількості пенсіонерів (34890 пенсіонерів).

Середній розмір пенсії чорнобильців 1 категорії, яких в місті та районі 100 осіб, становить 2745,26 грн., 2 категорії (450 осіб) — 1561,74 грн.,  3 категорії (202 осіб) — 1471,61 грн., 4 категорії (14 осіб) — 1763,18 грн.

 

 

До відома працюючих пенсіонерів

В зв’язку з набранням чинності Закону України № 213 від 02.03.2015 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» з 1 квітня 2015 року змінено порядок виплати пенсії працюючим пенсіонерам.

Для забезпечення правильності виплати пенсії, згідно з пунктом 2 статті 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та додатком 3 до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (пункт 4.2 розділу ІУ), затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005 №22-1 (у редакції постанови правління Пенсійного фонду України 07.07.2014 №13-1), зареєстрованого в міністерстві юстиції України 31.07.2014 за №895/25672, передбачено, що пенсіонери зобов’язані повідомити органи Пенсійного фонду про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсійної виплати або припинення її виплати: про вступ на роботу, звільнення з роботи, реєстрацію або зняття з обліку як фізичної особи-підприємця.

            Пунктом 2.21 зазначеного Порядку документами, які підтверджують, що особа не працює (не провадить діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування) є: трудова книжка, індивідуальні відомості про застраховану особу, що надаються відділом персоніфікованого обліку, та відомості про відсутність інформації про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця за наявними в органі, що призначає пенсію, даними.

Зазначені відомості необхідно подавати особисто до управління за адресою: м. Конотоп, вул. Депутатська, 2, кабінет 25 «Зал обслуговування громадян». При собі необхідно мати: паспорт, документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків, документи, що підтверджують  працевлаштування/звільнення.

 

 

 

Перейти до вмісту