Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageУвага! Нові правила застосовування РРО

Починаючи з 1 липня 2015 року ФОП – платники єдиного податку третьої групи повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій. З 1 січня 2016 року РРО застосовуватимуть всі платники єдиного податку крім платників  першої групи, а також другої і третьої груп при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі. Такі зміни передбачені Законом України від 28.12.2014 р. № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

Фахівці Конотопської ОДПІ присвоїли громадянам 787 ідентифікаційних номерів

З початку 2015 року працівниками Конотопської податкової інспекції присвоєно 787 реєстраційних номерів облікової картки платника податків, що на 115 номерів більше ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомила начальник  відділу реєстрації платників та електронних сервісів Конотопської ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області Віра Москаленко.

Окрім того, за цей час до податкової інспекції надійшло 30 заяв про відмову від ідентифікаційного номера. Для осіб, які бажають відмовитися від реєстраційного номера з релігійних чи інших міркувань, необхідно подати заяву до відповідної податкової інспекції. Після подачі заяви у паспорті заявника ставиться відповідна відмітка. Такий платник здійснюватиме будь які платежі за серією та номером паспорта.

Фізична особа у разі зміни своїх реєстраційних даних (прізвища, імені, по батькові або адреси проживання) зобов'язана в місячний термін подати інформацію про це органам Міндоходів, у порядку, визначеному зазначеним Положенням.

 

Змінено ставку оподаткування відсотків за депозитами

Змінами до Податкового кодексу України (далі – Кодекс), внесеними Законом України від 28.12.2014 р. № 71-VIII, передбачено підвищення ставки оподаткування пасивних доходів з 15 до 20 відсотків (крім дивідендів по акціях та корпоративних прав, нарахованих резидентами – платниками податку на прибуток підприємств).

Так, п. 167.1 ст. 167 Кодексу встановлено ставку оподаткування у розмірі 15 відсотків бази оподаткування щодо нарахованих (виплачених, наданих) доходів, крім випадків, визначених у пунктах 167.2 – 167.5 цієї статті Кодексу.

Відповідно до пп. 167.5.1 п. 167.5 ст. 167 Кодексу ставку податку до бази оподаткування встановлено у розмірі 20 відсотків для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування (крім зазначених у пп. 167.5.2 цього пункту).

Згідно з пп. 167.5.3 п. 167.5 ст. 167 Кодексу для цілей розділу IV Кодексу термін «пасивні доходи» означає, зокрема, такі доходи:

проценти на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок;

проценти на вклад (депозит) у кредитних спілках;

інші проценти (у тому числі дисконтні доходи);

процентний або дисконтний дохід за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом;

плата (відсотки), що розподіляється відповідно до пайових членських внесків членів кредитної спілки.

 

Власники нерухомості, розташованої в зоні АТО,

не звільняються від подання звітності та сплати податку

Для забезпечення підтримки суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність на території проведення антитерористичної операції Законом України від 02.09.2014 N 1669 визначено ряд тимчасових заходів. Проте звільнення від подання звітності та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки Законом не передбачено.

Функціональні обов'язки з обслуговування платників податків, які перебувають на обліку в територіальних органах ДФС, що знаходяться на тимчасово неконтрольованій території Донецької та Луганської областей, покладені у межах компетенції на територіальні органи ДФС відповідно до наказу Державної фіскальної служби України від 07.01.2014 N 256 "Про переміщення та закінчення простою".

Про рахунки та банківські реквізити для перерахування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, можна ознайомитись на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України за адресою: http://sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/, або у районних ДПІ.

 

Доходи від провадження незалежної професійної діяльності підлягають оподаткуванню

Незалежна професійна діяльність – це участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльності лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів-бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, осіб, зайнятих релігійною діяльністю та іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою – підприємцем та використовує працю не більше як чотирьох фізичних осіб (пп.14.1.226 ст. 14 Податкового Кодексу).

Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані подати податкову декларацію за результатами 2014 року до 1 травня 2015 року.

Податкова декларація заповнюється на підставі даних Книги обліку доходів і витрат, у якій зазначається назва та код виду діяльності згідно з КВЕД, від здійснення якого одержано дохід, сума одержаного доходу, вартість документального підтвердження витрат, пов’язаних з провадженням діяльності, сума чистого оподаткованого доходу.

 

В Конотопі триває кампанія декларування доходів – 2015

Зараз на всій території України триває кампанія декларування доходів громадян, які вони отримали в 2014 році. Фахівці Конотопської ОДПІ активно проводять агітаційні та масово-роз’яснювальні заходи з метою залучення до деклараційної кампанії більш широкого кола населення.

Нещодавно, у рамках цієї кампанії, співробітники Конотопської податкової інспекції  роздавали листівки «Задекларуйте свої доходи» та «Порядок заповнення податкової декларації» жителям та гостям міста на «Конотопському ринку».

Мета цієї акції – ще раз нагадати мешканцям міста та  району про їх громадський обов’язок та звернути увагу, що термін подання декларації спливає і в них залишився один місяць для подачі декларації про майновий стан і доходи.

Фахівці Конотопської ОДПІ, враховуючи досвід попередніх років, насьогодні роблять все можливе, щоб створити сприятливі умови громадянам для декларування власних доходів та сплати податків, адже без цього не буде добробуту та достатку в державі.

 

Нові критерії для зниження ставки ЄСВ

13 березня 2015 року набрав чинності Закон України  від 02.03.2015 N 219, який запроваджує нові критерії застосування понижуючого  коефіцієнту 0,4 до  єдиного соціального внеску. При цьому платник має виконати одночасно такі умови:

а) база нарахування єдиного внеску в розрахунку на одну застраховану особу в звітному місяці збільшилась на 20 і більше відсотків порівняно з середньомісячною базою нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік;

б) після застосування коефіцієнта середній платіж на одну застраховану особу в звітному місяці  складе не менше ніж середньомісячний платіж на одну застраховану особу платника за 2014 рік;

в) кількість застрахованих осіб у звітному місяці, яким нараховані виплати, не перевищує 200 відсотків середньомісячної кількості застрахованих осіб платника за 2014 рік. Ця умова не застосовується до фізичних осіб-підприємців та осіб, які забезпечують себе роботою самостійно.

Коефіцієнт щомісячно обчислюється платниками самостійно, за встановленою  формулою. Якщо в результаті розрахунку коефіцієнта його значення складає менше ніж 0,4, то платник застосовує коефіцієнт 0,4.

При розрахунку коефіцієнта показники за 2014 рік визначаються на підставі звітності платника єдиного внеску. У разі застосування коефіцієнта платник єдиного внеску зазначає про це в звіті.

Платник єдиного внеску, що застосував коефіцієнт та не сплатив нарахований єдиний внесок у встановлені  строки, позбавляється права в майбутньому застосувати коефіцієнт до повної сплати такого боргу. Право на застосування коефіцієнта поновлюється з місяця, в якому сплачено такий борг.

 Зазначені зміни  діятимуть до 31 грудня 2015 року (включно).

 

Конотопське підприємство приховало від бюджету 7 млн. грн. податків

Працівники оперативного управління ГУ ДФС у Сумській області встановили, що конотопське приватне підприємство в період 2013-2014 років здійснювало імпорт товарів широкого вжитку із країн Євросоюзу по заниженим цінам.

Після розмитнення товари з незначною націнкою реалізовувалися «пов’язаному» київському товариству, яке проводило операції також за заниженими цінами іншій фіктивній фірмі. Фактично ж виготовлена в Європі високоякісна продукція реалізовувалася за готівку за реальними ринковими цінами.

Таким чином, бюджет недоотримав майже 7 млн. грн. податків унаслідок заниження митної вартості продукції.

У ході кримінального провадження, відкритого слідчим управлінням фінансових розслідувань за ч. 3 ст. 212 КК України «Ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах», працівниками ДФС Сумщини проведено обшуки в адміністративних, складських та господарських приміщеннях конотопського та київського підприємств, задіяних у злочинній схемі. Слідчі вилучили майже півмільйона гривень готівкових коштів, частина яких була розфасована у конверти із зазначенням на них прізвищ та назв різноманітних фірм.

Наразі триває досудове розслідування кримінального провадження.

 

Особливості переміщення товарів через межі ВЕЗ «Крим»

На сьогодні  переміщення товарів з України до Криму регламентується вимогами Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України». Цим законом врегульовані питання створення на тимчасово окупованій території України вільної митної зони та, зокрема, господарських відносин між суб’єктами господарювання, розташованими на тимчасово окупованій території України, та іншими суб’єктами господарювання України.

Пунктом 6.5 Закону для цiлей митного законодавства договори, укладенi мiж суб’єктами господарювання iз мiсцезнаходженням (мiсце проживання) на територiї ВЕЗ «Крим» та iншими суб’єктами господарювання, прирівнено до документів, що використовуються замiсть зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв).

Переміщення товарів до Криму оформлюється в митному відношенні як поміщення товарів у митний режим вільної митної зони.

Митні органи, виконуючи положення вказаної норми закону, приймають як підставу для переміщення товарів на адресу підприємств, розташованих у Криму, договори між підприємствами на материковій частині України та суб’єктами господарювання, розташованими на тимчасово окупованій території.

Водночас, відповідно до підпункту 4 пункту 12.4 вказаного Закону Кабiнет Мiнiстрiв України має право тимчасово обмежувати поставки окремих товарiв (робiт, послуг) та/або пiд окремими (всiма) митними режимами з тимчасово окупованої територiї на iншу територiю України та/або з iншої територiї України на тимчасово окуповану територiю.

Таким чином митні формальності щодо переміщення товарів на територію ВЕЗ «Крим» виконуються митними органами у відповідності до вищезазначеного спеціального закону.

 

Конотопська об’єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у  Сумської області запрошує бажаючих для участі у конкурсі на заміщення   вакантних посад державних службовців:

– головний державний інспектор відділу податку на прибуток, місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів управління оподаткування юридичних осіб;

– старший державний ревізор-інспектор відділу адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб, майнових податків та ЄСВ управління доходів і зборів з фізичних осіб тимчасово на час декретної відпустки;

 – старший державний ревізор-інспектор відділу адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб, майнових податків та ЄСВ управління доходів і зборів з фізичних осіб тимчасово на час декретної відпустки;

– головний державний ревізор-інспектор відділу КПР доходів і зборів з фізичних осіб управління доходів і зборів з фізичних осіб тимчасово на час декретної відпустки;

-головний державний ревізор-інспектор відділу КПР доходів і зборів з фізичних осіб управління доходів і зборів з фізичних осіб;

-головний державний ревізор-інспектор відділу КПР доходів і зборів з фізичних осіб управління доходів і зборів з фізичних осіб;

-головний державний ревізор-інспектор відділу перевірок платників податків управління податкового аудиту;

До участі у конкурсі допускаються громадяни України з повною вищою освітою відповідного професійного спрямування (економічна) з освітньо – кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста,  які вільно володіють державною мовою, чинним законодавством, нормативними актами, що належать до компетенції Державної Фіскальної служби України та відповідного структурного підрозділу.

Документи для участі у конкурсі приймаються протягом 30 календарних днів з дня оголошення про проведення конкурсу за адресою: м.Конотоп, пр.Миру-2 кім.423.

Додаткова інформація щодо основних функціональних обов’язків, розміру та умов оплати праці надається головним спеціалістом з питань кадрової роботи. Довідки за тел. 2-31-91

 

Під час семінару в Конотопській ОДПІ платникам розяснили

нюанси складання податкової звітності з ПДВ

Нещодавно в актовому залі Конотопської ОДПІ пройшов тематичний семінар для платників податку на додану вартість, присвячений змінам та нововведенням в податковому законодавстві.

Одним з основних питань семінару, що дуже зацікавило платників, стало заповнення податкової декларації з податку на додану вартість (далі ПДВ). З цього приводу, Соколова В.І., головний державний ревізор-інспектор відділу контролю за декларуванням податку на додану вартість, повідомила, що податкову декларацію з ПДВ за лютий 2015 року та наступні податкові періоди необхідно подавати за формою і в порядку, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 23.09.2014 № 957 у редакції наказу Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 13 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України".

Валентина Іванівна надала детальне роз’яснення з прикладом заповнення окремих граф таблиці 1 додатка 2, а також особливості заповнення окремих рядків розділів ІІІ та ІV декларації з ПДВ та наголосила на тому, що рядок 20.2 і 20.3 у декларації з ПДВ за лютий не заповнюється.

Роз’яснення, впершу чергу, стосувалося платників ПДВ, які мають залишки від’ємного значення ПДВ, непогашені станом на 01.02.2015 (тобто, задекларовані у декларації з ПДВ за січень 2015 року або ІV квартал 2014 року). Адже починаючи зі звітного періоду лютий (І квартал) 2015 року такі суми ПДВ не переносяться до розділу ІІІ декларації з ПДВ. Їх обліковують у графах 2–5 таблиці 1 додатка 2 до декларації з ПДВ та відображають у новому розділі IV загальної декларації з позначкою «0110».

Суми непогашених станом на 01.02.2015 залишків від’ємного значення ПДВ, задекларованих у рядках 20.2 та 24 декларації за січень поточного року (далі п.р.), можуть бути включені до рядка 20.1 декларації за лютий п.р. Причому в розмірі, що не перевищує значення рядка 18 декларації за лютий п.р. Вказана сума не обліковується у додатку 2 та, відповідно, не відображається у розділі ІV декларації з ПДВ за лютий п.р.

Решта непогашених станом на 01.02.2015 залишків від’ємного значення в розділі ІІІ декларації за лютий п.р. не відображається, а обліковується в розділі ІV декларації за лютий п.р. та в додатку 2 до цієї декларації.

Більш детально та наглядно ознайомитись з порядком заповнення декларації з ПДВ можна у листі  ДФС України від 06.03.2015 р. № 7796/7/99-99-19-03-02-17 "Про податок на додану вартість "

 

Платники єдиного податку третьої групи з 1 липня повинні застосовувати РРО

Починаючи з 1 липня 2015 року ФОП – платники єдиного податку третьої групи повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій. З 1 січня 2016 року РРО застосовуватимуть всі платники єдиного податку крім платників  першої групи, а також другої і третьої груп при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі. Такі зміни передбачені Законом України від 28.12.2014 р. № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

 

Працівники ДФС Сумщини викрили нелегальне виробництво спирту

Службові особи одного з спиртзаводів області під виглядом компоненту антидетонаційної добавки для бензину, що не є підакцизним товаром, виготовляли етиловий спирт. Під час обшуку у виробничих приміщеннях підприємства оперативники вилучили  217 тис. літрів  спирту вартістю 20,6 млн. грн. та бурякову мелясу вартістю 1,7 млн. грн., а також технічне обладнання для виготовлення незаконної продукції.

 Експертне дослідження вилученої рідини підтвердило припущення фахівців фіскальної служби, що на спиртзаводі виготовляється етиловий спирт 96,2-96,4 %, який є підакцизним товаром.

      -Здійснені заходи сприяють очищенню ринку від контрафактної підакцизної продукції та збільшенню надходжень до бюджету від сплати акцизного податку легальними виробниками, –зазначив Юрій Больбіт, в.о. начальника ГУ ДФС у Сумській області. – То ж роботу у цьому напрямку ми будемо надалі посилювати.

 

Шановні платники, поспішайте скористатися податковим компромісом!

Конотопська ОДПІ нагадує суб'єктам господарювання, що подати уточнюючі розрахунки або заяву на застосування податкового компромісу можна до 16 квітня поточного року.

Податковий компроміс – це режим звільнення від юридичної відповідальності платників податків за заниження податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств або податку на додану вартість за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року. Податкові зобов’язання суб’єкту господарювання доведеться сплатити до бюджету у розмірі 5% від суми заниження податкового зобов’язання. Інша частина 95% вважається погашеною за наслідками досягнення податкового компромісу. При цьому штрафні санкції до платника податків не застосовуються, а пеня відповідно не нараховується.

 

З якого віку можна займатися підприємницькою діяльністю?

Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю. За наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.
Повна цивільна дієздатність, надана фізичній особі, поширюється на усі цивільні права та обов’язки (ч.4 ст.35 ЦКУ).

Перейти до вмісту