Новини

Пенсійний фонд України інформує

ImageДо відома платників

Управління Пенсійного фонду України в м. Конотопі та Конотопському районі повідомляє, що згідно абзацу 4 пункту 1 статті 2 Закону України від 26.06.1997 №400/97-ВР “Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування” (із змінами) для підприємств, установ, організацій, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об’єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів “б”- “з” статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

1 січня 2015 року набрав чинності Закон України від 28.12.2014 № 71-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи”, яким внесено зміни до Податкового кодексу України. Зокрема,  п. 94 ч. 1 цього Закону внесено зміни до ст. 281 Податкового Кодексу України,  а саме у пункті 281.3 слова „фіксованого сільськогосподарського податку” замінено словами „єдиного податку четвертої групи".

Для платників єдиного податку виключень щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, чинним законодавством не передбачено.

 

Про зміни в пенсійному забезпеченні з 1 січня 2015 року

Мінімальний розмір пенсії відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2015 рік» встановлено на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність з 1 січня 2015 року – 949 гривень, а з 1 грудня 2015 року – 1074 гривні.

З 1 січня 2015 року набули чинності деякі Закони України, які встановлюють низку змін до законів, що регулюють питання пенсійного забезпечення громадян.

Зокрема, відповідно до Закону України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" від 28.12.2014 №76-VІІІ (далі – Закон №76) розрахунок розміру пенсій за віком і вислугу років, які призначаються за нормами законів України "Про державну службу", "Про наукову і науково-технічну діяльність", "Про прокуратуру", "Про статус народного депутата України" буде проводитися із розрахунку 60% заробітної плати.

Довічне грошове утримання судді у відставці також встановлюється у розмірі 60% у розмірі грошового утримання діючого судді.

Порядок перерахунку пенсій, призначених народним депутатам України, працівникам прокуратури, суддям, державним службовцям визначатиме Кабінет Міністрів України.

Закон №76 передбачає зміну порядку обчислення додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, мінімального розміру пенсії з інвалідності особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, компенсаційної виплати членам їхніх сімей і надбавки до пенсії дітям війни. Зазначені виплати призначаються у порядку і розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Крім того, Законом №76 з 01 січня 2015 року скасовано законодавчі норми щодо можливості призначення дострокових пенсій особам, звільненим з роботи не більше ніж за півтора року у зв'язку з ліквідацією підприємства, організації, скороченням чисельності чи штату та за станом здоров’я.

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 №71-VІІІ встановлено, що базою оподаткування є суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, тобто 3654 грн, – у частині такого перевищення.

Ставка податку становить 15 відсотків бази оподаткування щодо доходів, якщо база оподаткування для місячного оподатковуваного доходу не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (12180 грн).

Якщо база оподаткування, в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, до суми такого перевищення застосовується ставка 20 відсотків.

 

 

Перейти до вмісту