Новини

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області інформує

ImageКонотопська ОДПІ: понад 5,5 мільйонів гривень зібрано на допомогу армії

«З моменту запровадження військового збору до державного бюджету надійшло 5 мільйонів 518 тисяч гривень від платників, які перебувають на обліку в Конотопській ОДПІ, зокрема 4 мільйони 963 тисячі гривень сплатили конотопчани і 555 тисяч гривень – платники Буринського району», – повідомила начальник Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області Олена Дерев’янко.

«Крім того, у грудні, станом на 24.12.2014 року, платниками Конотопської ОДПІ вже сплачено 961 тисячу гривень військового збору» – зазначила посадовець.

Нагадаємо, що військовий збір сплачується з 3 серпня 2014 року в розмірі 1,5 % з доходів у вигляді зарплати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються платнику у зв'язку із трудовими відносинами та цивільно-правовими договорами; виграшу в державну й недержавну грошову лотерею, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри.

Більш детально ознайомитись з законодавством стосовно військового збору можна на сайті Державної фіскальної служби України на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 132 «Військовий збір» (http://zir.minrd.gov.ua)

 

З нового року будуть діяти нові зразки акцизних марок для алкоголю та тютюну

З 1 січня 2015 pоку запроваджуються марки акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва, відповідно до постанови КМУ «Деякі питання запровадження марок акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв і тютюнових виробів» від 19.11.2014 р. № 627.

Розмір плати за одну марку акцизного податку для алкогольних напоїв знижено з 0,27 грн. до 0,1926 грн., для тютюнових виробів — з 0,142 грн. до 0,091 грн.

Відповідно Державною фіскальною службою з 1 січня 2015 року буде припинено продаж марок акцизного податку попереднього зразка та запроваджено продаж марок акцизного податку нового зразка в установленому порядку.

 

Є свято гарне в Україні, є свято казки чарівне

що Миколай в святій ряднині слухняним ласощі несе

День Святого Миколая – добре, світле, традиційне свято українського народу, яке з нетерпінням чекають усі діти. Адже Миколай Чудотворець – один із найбільш шанованих християнських святих, з ім’ям якого пов’язані милосердя, співчуття, справедливість та щедрість.  Його здавна вважають покровителем дітей та бідних, тих, хто найбільше потребує любові та турботи. Кожна дитина в цей день сподівається на маленьке диво і з нетерпінням його чекає. А для дорослих День Святого Миколая – це нагода продемонструвати свою любов, стати на деякий час помічником Святого та подарувати частину своєї душі дітям.

Тож робітники Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області на чолі з начальником Оленою Деревянко вирішили зробити справжнє свято для дітей, які потребують особливого піклування. В цей чудовий день податківці відвідали Конотопську загальноосвітню санаторну школу – інтернат І-ІІ ступенів, в якій навчається та проживає понад 200 діточок.

Олена Валентинівна привітала дітлахів зі святом та подарувала їм солодкі подарунки. Директор школи – інтернату Аптерман Олександр Йосипович також подякував працівникам інспекції за те, що вони не забувають вітати діток зі святами. Разом із вихованцями вони побажали гостям приємних новорічних свят, процвітання у їхній роботі, миру та  злагоди,

 

З 1 січня 2015 році на користувачів РРО чекають зміни

 З 1 січня 2015 року звітування про використання реєстраторів розрахункових операцій знову зміниться.

З початку нового року набуває чинності вимога, відповідно до якої до Системи зберігання та збору даних РРО Державної фіскальної служби України всі електронні контрольно-касові апарати будуть зобов’язані відправляти копії кожних розрахункових документів і  фіскальних звітних чеків ( Z-звіт) які містяться на контрольній стрічці.

На виконання вимог виробниками касової техніки мають бути розроблені та внесені до реєстру РРО нові версії програмного забезпечення для РРО та ЕККА.

 Крім того,  передбачено зміни вимог Закону від 06.07.1995 № 265 – відповідно до п.8 Прикінцевих положень якого з 1 січня 2015 року дозволяється реєстрація лише РРО, що створюють контрольну стрічку в електронній формі та електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг), реєстраторів розрахункових операцій з купівлі продажу іноземної валюти.

Для виконання вимог чинного законодавства рекомендуємо користувачам РРО та ЕККА зробити доопрацювання, налаштування та оновлення програмного забезпечення комплекта «РРО+Модем» для передачі електронних копій розрахункових документів.

І головне, щоб не помилитися при обранні реєстратора розрахункових операцій, дозволеного до використання, варто скористатися Державним реєстром реєстраторів розрахункових операцій (затверджений наказом ДФС України № 362 від 11.12.14 року), який знаходиться на офіційному сайті ДФС України.

 

Дитячі новорічні подарунки вартістю до 609 гривень не оподатковуються

Вартість подарунків, якщо вона не перевищує 50 % однієї мінімальної заробітної плати (в розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного  року (1218 грн.)  не включається  до загального оподатковуваного доходу платника податку.

Якщо подарунок надаватиметься  у грудні 2014 р., то до загального оподатковуваного доходу платника податку цього місяця не включатиметься вартість подарунка в межах 609,0 грн. Вартість таких подарунків відображається в податковому розрахунку по ф. № 1ДФ з ознакою доходу " 160".

Коли вартість подарунка перевищує 609,0 грн., то сума такого перевищення оподатковується  податком  на доходи фізичних осіб по ставці  15%  або 17%  та відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ за ознакою доходу «126», як додаткове благо.

Слід звернути увагу  на те, що база оподаткування доходу у вигляді подарунка визначається з урахуванням натурального коефіцієнта, визначеного п. 164.5 Податкового кодексу України.

 

Найбільша кількість митних правопорушень фіксується

при переміщенні через кордон промислових та продовольчих товарів

За 11 місяців 2014 року митницями Державної фіскальної служби України порушено понад 13,9 тис. справ про порушення митних правил на загальну суму 529,2 млн. гривень. З них у 7,6 тис. справ тимчасово вилучено предмети порушень на суму майже 345,6 млн. гривень.

За цей період на митних постах України зафіксовано майже 7,1 тис. випадків переміщення через митний кордон товарів, валюти та транспортних засобів з порушенням митного законодавства.

Серед них – майже 6,4 тис. випадків переміщення продовольчих та промислових товарів на загальну суму понад 235 млн. гривень, 510 випадків незаконного переміщення валюти на суму понад 73,5 млн. гривень та 212 випадків порушення митного законодавства при переміщені транспортних засобів на суму майже 30,7 млн. гривень.

Зокрема, у листопаді 2014 року до зони діяльності митного поста „Ягодин” прибув автомобіль марки „Lifan” під керуванням нашої співвітчизниці. Під час огляду транспортного засобу, який прямував з України до Польщі, та особистих речей громадянки було виявлено п`ять мішків з бурштином різного розміру та кольору. Загальна вага знахідки – понад 43 кг, вартість становила понад 361 тис. грн.

А в автомобілі „Mercedes – Benz” серед особистих речей нашого співвітчизника, який прямував з Польщі, у пункті пропуску „Угринів” Львівської митниці ДФС було виявлено промислових товарів на майже 1 млн. грн.

За вказаними фактами було складено протоколи про порушення митних правил, а всі виявлені матеріальні цінності тимчасово вилучено.

 

Порядок визначення першого звітного періоду для платників ПДВ

Відповідно до пп. „а” п.202.1 ст.202 р.V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI визначено, що якщо особа реєструється як платник податку з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, то першим звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця.

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (дане роз’яснення у категорії 101.22).

 

Конотопські податківці провели тематичний семінар

присвячений електронному адмініструванню ПДВ

Нещодавно фахівці Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області провели  тематичний семінар для платників  податку на додану вартість (далі ПДВ), зокрема розглядалося  питання електронного адміністрування ПДВ.

Про основи електронного адміністрування та інші зміни з ПДВ, що вступають в дію з 1 січня 2015 року, присутнім розповіла головний державний ревізор-інспектор відділу контролю за декларуванням ПДВ Валентина Соколова.

Соколова В.І. повідомила, що з 1 січня 2015 р. впроваджується система електронного адміністрування ПДВ, яка забезпечить автоматичний облік сум ПДВ в розрізі платників податку. Всім платникам ПДВ буде автоматично відкрито відповідні рахунки в системі. Платник податків матиме право видавати податкові накладні на суму, яка розраховується за нововведеною формулою. Усі податкові накладні мають бути зареєстровані у Єдиному реєстрі податкових накладних. Якщо податкова накладна не зареєстрована постачальником, то покупець не має права включати відповідну суму ПДВ до податкового кредиту.

Також Валентина Соколова розповіла, що з 1 січня збільшується поріг для обов'язкової реєстрації платником ПДВ. Підприємство повинно буде зареєструватися як платник ПДВ, якщо загальна сума його оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг за останні 12 місяців перевищує 1 млн. грн… Наразі даний поріг становить 300 тис. грн.. В цілому, якщо підприємство не зареєстроване як платник ПДВ, воно не може включити вхідний ПДВ до податкового кредиту і, відповідно, вхідний ПДВ стає для даного підприємства витратами. При цьому, підприємства можуть реєструватися платниками ПДВ добровільно.

Податківець наголосила, що з 2015 року база оподаткування ПДВ операцій з поставки товарів та послуг має бути не нижче їх закупівельної ціни. Для операцій з постачання необоротних активів база оподаткування повинна бути не нижче їх балансової вартості за даними бухгалтерського обліку (якщо ж такі активи не враховуються на балансі, то не нижче їх звичайної ціни).

За словами головного державного ревізора-інспектора Валентини Соколової, запровадженням електронного адміністрування ПДВ дозволять здійснювати бюджетне відшкодування податку експортерам та імпортерам в автоматичному режимі швидше, ніж це відбувається зараз, і унеможливить формування фіктивного кредиту та отримання неправомірного відшкодування ПДВ з бюджету країни.

 

Задекларувати свої доходи можна в режимі он-лайн

Конотопська ОДПІ нагадує, що з 1-го січня 2015 року розпочнеться чергова кампанія декларування громадянами своїх доходів, отриманих протягом 2014 року.

Подати декларацію громадяни зможуть не лише, завітавши до Центру обслуговування платників за місцем проживання, але й у себе вдома чи офісі, скориставшись сервісом Державної фіскальної служби «Декларування oн-лайн».

Щоб подати декларацію засобами телекомунікаційного звязку, потрібно отримати електронний цифровий підпис. В м. Конотоп електронні цифрові підписи безкоштовно видаються в Акредитованого центру сертифікації ключів, який розміщено в приміщеннях Центру обслуговування платників при Конотопській ОДПІ за адресою пр. Миру, 2.

Крім цього, необхідно завантажити із сайту АЦСК інсталяційний пакет програмного забезпечення «Програмний комплекс користувача ЦСК», встановити програмне забезпечення на персональному комп’ютері, виконати необхідні налаштування та авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа. У випадку виникнення запитань, платнику стане у нагоді інструкція користувача, яка знаходиться у зазначеному сервісі.

Зверніть увагу! Звітування в електронному вигляді дає можливість не лише зекономити час та кошти, але й отримати арифметичний контроль за показниками декларації та підтвердження щодо прийняття звітності.

Перейти до вмісту