Новини

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області інформує

ImageВ Конотопі шахраї вимагають гроші від підприємців

До уваги підприємців! Конотопська ОДПІ повідомляє, що в місті Конотоп активно діють шахраї, які  в телефонному режимі, під виглядом співробітників податкової інспекції  вимагають у підприємців кошти.

Шановні конотопчани! Ми звертаємося до Вас з проханням бути пильними та обачними і у разі надходження подібного дзвінка відразу ж телефонувати до Конотопської ОДПІ за номером (05447) 2-55-95 або 102.

Конотопська об’єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у  Сумської області запрошує бажаючих для участі у конкурсі на заміщення   вакантних посад державних службовців:

– головний спеціаліст адміністративно-господарського відділу тимчасово на час декретної відпустки;

– головний державний інспектор відділу обслуговування платників податків тимчасово на час декретної відпустки;

– головний державний ревізор-інспектор відділу контролю за декларуванням ПДВ тимчасово на час декретної відпустки

– старший державний ревізор-інспектор відділу адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб тимчасово на час декретної відпустки

-старший державний ревізор-інспектор відділу адміністрування єдиного соціального внеску

-головний державний інспектор відділу інформаційних технологій та обліку платників

-головний державний ревізор-інспектор відділу організації та супроводження перевірок платників податків

-начальник відділу погашення заборгованостей

До участі у конкурсі допускаються громадяни України з повною вищою освітою відповідного професійного спрямування (економічна) з освітньо – кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста,  які вільно володіють державною мовою, чинним законодавством, нормативними актами, що належать до компетенції Міністерства доходів і зборів України та відповідного структурного підрозділу.

Документи для участі у конкурсі приймаються протягом 30 календарних днів з дня оголошення про проведення конкурсу за адресою: м.Конотоп, пр.Миру-2 кім.423.

Додаткова інформація щодо основних функціональних обов’язків, розміру та умов оплати праці надається головним спеціалістом з питань кадрової роботи. Довідки за тел. 2-31-91

 

З початку року на «Пульс» надійшло 9 звернень від конотопчан

За десять місяців поточного року антикорупційними сервісом „Пульс” скористались 9 жителів Конотопського району.

Найчастіше у своїх зверненнях представники бізнесу порушували питання щодо подання звітності, як в електронному, так і паперовому вигляді. Всі звернення ретельно відпрацьовані, заявникам – надані вичерпні відповіді.

Конотопська ОДПІ ГУ нагадає, що інтерактивний антикорупційний сервіс „Пульс” – це пряма телефонна лінія  – (044) 284-00-07, яка працює з 25 січня 2012 року у режимі  callback та  приймає звернення від представників бізнесу не лише з податкових, а й з митних питань.

 Даний телефонний сервіс створений насамперед для подолання корупції серед працівників відомства, попередження неякісного обслуговування, перевищення повноважень службовими особами та ліквідації будь-яких перешкод, що стоять на заваді підприємницької діяльності суб’єктів господарювання.

 

Увага! Перелік алкогольних напоїв розширено

Відповідно до Закону України від 31.07.2014 року №1621-VII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів”, з 1 листопада 2014 року акцизним податком оподатковуватиметься продукція товарних позицій 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД, в якій вміст спирту етилового складає 8,5 % об’ємних одиниць і більше.

Для таких алкогольних напоїв встановлено ставку акцизного податку у розмірі 70,53 грн. за 1 літр 100% спирту. Відповідно п.266.6 Податкового кодексу України маркуванню підлягають усі алкогольні напої з вмістом спирту етилового понад 8,5 відсотка об’ємних одиниць. Маркування вироблених в Україні алкогольних напоїв із вмістом спирту етилового від 1,2 до 8,5 відсотка об’ємних одиниць не здійснюється.

Крім того, звертаємо увагу, що внесено зміни до Закону України від 19 грудня 1995 року №481/98-ВР „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”. Зокрема, посилено відповідальність за порушення законодавства в сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів шляхом підвищення розміру мінімальних сум штрафів від 2 до 10 разів.

 

Понад 35 тисяч гривень податку сплатили власники нерухомого майна Конотопщини

З початку року від платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, до місцевого бюджету надійшло 35,2 тисячі гривень. Зокрема, до Конотопської ОДПІ платники перерахували 33,9 тисячі гривень, а до Буринського відділення Конотопської ОДПІ – 1,3 тисячі гривень. Про це повідомила місцевим журналістам начальник Конотопської ОДПІ Олена Дерев’янко.

«Лише в жовтні надходження від податку з нерухомості склали 9,7 тисяч гривень, з них 9,3 тисячі гривень до Конотопської ОДПІ і 0,4 тисячі гривень до Буринського відділення Конотопської ОДПІ» – повідомила посадовець.

Начальник інспекції нагадала, що податок на нерухомість сплачують фізичні та юридичні особи, які володіють житловою нерухомістю, зокрема, квартирами площею більше 120 кв.м., будинками – більше 250 кв.м. та одночасно різними видами нерухомості – більше 370 кв.м.

1 квітня 2014 року до Податкового кодексу України було внесено зміни «антикризовим законом», відповідно до якого оподатковується не житлова площа квартир та будинків з урахуванням пільг, як це було у І кварталі 2014 року, а загальна.

Слід звернути увагу, оподаткування житлової нерухомості у 2014 році за новими правилами здійснюється лише юридичними особами. Адже згідно з нормами Податкового кодексу нарахування ними податку здійснюється до 20 лютого за поточний рік. Громадяни ж платять даний податок в поточному році лише за житлову площу. А за новими правилами оподаткування, тобто за загальну площу нерухомого майна, фізичні особи сплачуватимуть в наступному 2015 році.

 

Несвоєчасне оприбуткування готівкових коштів –

це одне з найчастіших порушень у сфері готівкових розрахунків http://sta-sumy.gov.ua/media-tsentr/novini/print-170593.html

Переважною більшістю порушень у сфері готівкових розрахунків є неоприбуткування або неповне та несвоєчасне оприбуткування готівкових коштів у касу суб’єкта господарювання. Про це свідчать результати контролю значних донарахувань, які запроваджено ДФС України за результатами перевірок у цій сфері.

Так, наприклад, під час перевірки товариства з обмеженою відповідальністю Харківщини  встановлено несвоєчасне оприбуткування готівкових коштів у книзі обліку розрахункових операцій протягом трьох днів з 5 вересня 2014 року та неоприбуткування готівки протягом семи днів з 1 вересня 2014 року на суму 118 тис. гривень. Відповідно до діючого законодавства, на суб’єкта господарювання накладено штраф у п’ятикратному розмірі неоприбуткованої суми – 590 тис. гривень.

Подібний факт встановлено і під час перевірки приватного підприємства на Київщині. Як з’ясувалося, грошові кошти, які надходили з 26 серпня по 9 вересня поточного року на загальну суму 125,5 тис. грн., були оприбутковані до касової книги підприємства лише 6 вересня, після повернення з відпустки головного бухгалтера, який виконує і функції касира. За порушення підприємству донараховано штрафні санкції на суму 627,5 тис. гривень.

Нагадуємо, що за порушення норм з регулювання обігу готівки передбачено застосування фінансових санкцій у п’ятикратному розмірі неприбуткованої суми. Для уникнення таких штрафів Конотопська ОДПІ звертає увагу керівників та бухгалтерів суб’єктів господарювання, а також приватних підприємців міста Конотоп та Конотопського району на обов’язкове дотримання вимог постанови Правління Національного банку України від 15.12.2004 №637 «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні».

 

Понад 3,5 млн. грн. перерахували платники Конотопської ОДПІ на допомогу армії

За словами начальника Конотопської ОДПІ Олена Дерев’нко, станом на 4 листопада 2014 року платники, які перебувають на обліку в Конотопській ОДПІ, сплатили до Державного бюджету 3 мільйони 611 тисяч гривень військового збору, в тому числі, за жовтень поточного року надійшло 1 мільйон 456 тисяч гривень.

Нагадаємо, що з 3 серпня 2014 року з доходів фізичних осіб у формі зарплати й інших доходів, які входять до фонду оплати праці найманих працівників, а також з поточних або компенсаційних виплат, які нараховуються у зв'язку з трудовими відносинами або цивільно-правовими договорами без вирахування єдиного соціального внеску, податкової соціальної пільги та податку на доходи фізичних осіб, утримується 1,5% військового збору. Збір також буде стягуватися з виграшів у державну лотерею.

 

Оновлено Державний реєстр РРО

Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій затверджено наказом Державної фіскальної служби України від 14.10.2014 року   № 190.

Державний реєстр РРО – це офіційний документ, у якому викладено перелік моделей реєстраторів розрахункових операцій, їх модифікацій, що відповідають вимогам нормативно-правових актів, пройшли державну сертифікацію і дозволені для застосування під час здійснення розрахункових операцій.

Нагадуємо,  суб'єкти господарювання  під час здійснення розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані використовувати лише ті реєстратори розрахункових операцій вітчизняного та іноземного виробництва, які включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій.  Конструкція та програмне забезпечення таких РРО  має відповідати конструкторсько-технологічній та програмній документації виробника.

 

Створено Головне управління ДФС у Сумській області

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2014 року №311 «Про утворення територіальних органів Державної фіскальної служби та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України», 24 жовтня 2014 року на Сумщині створено Головне управління ДФС у Сумській області.

Наказом від 23.10.2014 р. №987-о заступником начальника ГУ ДФС у Сумській області призначено Юрія Больбіта, на якого цим же наказом покладено виконання обов’язків начальника ГУ ДФС. До 23.10.2014 р. Юрій Леонідович Больбіт обіймав посаду виконуючого обов'язків начальника Головного упраління Міндоходів у Сумській області.   

Новостворене відомство реалізовуватиме державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, з адміністрування єдиного соціального внеску та у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового, митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску.  

 

Дві тисячі психотропних пігулок вилучили інспектори митного поста «Конотоп»

Під час здійснення митного контролю потягу сполученням „Москва-Одеса” інспектори митного поста „Конотоп” Сумської митниці ДФС  при огляді багажу громадянина України виявили у нього велику партію заборонених до перміщення медичних препаратів – майже 2 тисячі пігулок «Феназепаму», «Беллатаминалу» та «Амитриптилину». За словами пасажиру, ліки він віз для себе.

– Вказані медичні препарати обмежені законодавством України до переміщення через митний кордон, тому їх було вилучено та направлено на дослідження, – зазначив Олександр Гуцал, начальник Сумської митниці ДФС. – На сьогодні ми отримали результати експертизи, яка підтвердила попередні висновки наших інспектортів, що вилучені препарати є пихотропними.  

Повідомленя про кримінальне правопорушення за ознакими складу злочину, передбаченого ст. 305 Кримінального кодексу України «Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів» 14.10.2014 сумські митники передали до Управління СБУ у Сумській області.

 

Заповнення розрахункових документів

Наказом Міндоходів від 22.10.2013 N 609 "Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів" передбачено, що до результатів проведеної контрольно-перевірочної роботи підрозділам податкового та митного аудиту враховуються наступні коди видів сплати:

– 130 – сплата грошового зобов'язання, визначеного за результатами камеральної перевірки підрозділів податкового та митного аудиту;

-131-сплата грошового зобов'язання, визначеного за результатами документальної/фактичної перевірки підрозділів податкового та митного аудиту;

– 134 – сплата грошового зобов'язання, визначеного за результатами перевірки підрозділів податкового та митного аудиту (інші надходження);

– 354 – сплата грошового зобов'язання, визначеного за результатами документальної невиїзної перевірки підрозділів податкового та митного аудиту;

– 355 – сплата грошового зобов'язання, визначеного за результатами документальної виїзної перевірки підрозділів податкового та митного аудиту.

При сплаті грошового зобов'язання, визначеного органом Міндоходів за результатами документальної/фактичної перевірки підрозділів податкового та митного аудиту, поле "Призначення платежу" розрахункового документа заповнюється наступним чином

*

;131

;

сплата грошового зобов'язання, визначеного за результатами документальної/фактичної перевірки підрозділів податкового та митного аудиту

;

;

;

1

2

3

4

5

6

7

1 – службовий код (*);

2 – код виду сплати (131);

3 – код за ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату;

4 – друкується роз'яснювальна інформація про призначення платежу (сплата грошового зобов'язання, визначеного за результатами документальної/фактичної перевірки підрозділів податкового та митного аудиту);

5 – не заповнюється;

6 – не заповнюється;

7 – не заповнюється.

 

Податкова реформа запустить незворотній процес змін в усій економіці

Голова ДФС України Ігор Білоус переконаний, що запропоновані Урядом реформи податкової системи дадуть поштовх незворотному процесу змін в інших секторах економіки.

В інтерв’ю Інформаційному агентству Укрінформ Ігор Білоус виокремлює найзатребуваніші податкові пропозиції Державної фіскальної служби, включені в урядовий пакет реформ, та підкреслює: «Особисто я буду боротися за кожну нашу ініціативу».

У числі пропозицій, поданих ДФС, Голова служби, зокрема, називає податковий компроміс, який має стати «стартовим майданчиком для початку реформування податкової системи», а також зміни в оподаткуванні прибутку, що радикально спростять обрахування податку та обмежать суб'єктивізм податкових інспекторів у визначенні бази оподаткування.

«Це й детінізація доходів громадян, подолання корупції, декриміналізація податку на додану вартість, підтримка малого й середнього бізнесу», – продовжує перелік напрямів податкової реформи Ігор Білоус.

Він також пояснює, як стимулюватиметься детінізація економіки та зростання виробництва в Україні завдяки реалізації поданих одним пакетом ініціатив із реформування єдиного соціального внеску (ЄСВ), обмеження готівкового обігу, запровадження непрямих методів контролю доходів фізичних осіб, добровільного разового декларування майна та податкової амністії для громадян.

 

Перейти до вмісту