Новини

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області інформує

ImageПонад 218 мільйонів гривень сплачено платниками єдиного соціального внеску до Конотопської ОДПІ з початку року

«В 2014 році, станом на 14 липня, платники єдиного соціального внеску (далі ЄСВ) Конотопського та Буринського районів сплатили до бюджету 218 млн. 732 тис. грн.» – повідомив перший заступник начальника Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області Роман Куріцький.

Взагалі, за весь період адміністрування ЄСВ органами Міністерства доходів і зборів України (починаючи з 1 жовтня 2013 року) до Конотопської ОДПІ сплачено понад 320 мільйонів гривень.

 «На даний момент одним з основних завдань Конотопської ОДПІ є системна робота по адмініструванню єдиного соціального внеску, від розміру надходжень якого залежить фінансування соціальної сфери. Резервами збільшення таких надходжень, безумовно, без зростання навантаження на громадян і бізнес, являється виявлення прихованих трудових відносин та виплати заробітної плати «в конвертах»» – вважає Роман Куріцький.

У разі виникнення питань щодо подання звітності, нарахування та сплати ЄСВ, платники можуть звернутися до Центру обслуговування платників Конотопської ОДПІ за адресою: м. Конотоп, пр. Миру, 2 або за телефоном (05447) 6-71-88.

 

Порядок складання податкової накладної продавцем товарів або послуг

Податкова накладна складається у двох примірниках у день виникнення податкових зобов’язань продавця. Один примірник видається покупцю, а другий залишається у продавця. У разі складання податкової накладної у паперовому вигляді покупцю видається оригінал, а копія залишається у продавця.

Відповідна норма визначена п. 201.4 ст. 201 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями. Також, з цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у загальнодоступному інформаційно – довідковому ресурсі (дане питання у категорії 101.19).

 

Жителі Сумщини отримали майже 20 тисяч ключів цифрового підпису

–  Таку  кількість посилених сертифікатів ключів електронного цифрового підпису отримали платники податків і громадяни з початку року в Акредитованому центрі сертифікації ключів ГУ Міндоходів у Сумській області та його відділеннях, – прокоментувала ситуацію в. о. заступника начальника Головного управління Міндоходів у Сумській області Тетяна Ольхова. – Сьогодні сумчанам з віддалених районів немає потреби добиратися до обласного центру, аби скористатися такою послугою, варто завітати до Центру обслуговування платників при податковій інспекції і безкоштовно отримати  ключі електронного цифрового підпису.

За словами Тетяни Ольхової, власники електронних цифрових  ключів вже сьогодні поповнили ряди платників податків, які звітують до податкових інспекцій у електронному вигляді. За півроку Акредитований центр сертифікації  ключів  ГУ Міндоходів у Сумській області видав 1178 громадянам, 10300 підприємцям і 2840 юридичним особам посилені сертифікати ключів електронного цифрового підпису. Найбільшу кількість ключів отримали жителі обласного центру. 

Безкоштовна послуга органів Міндоходів для юридичних і фізичних осіб дає можливість подавати звітність не тільки до  податкових інспекцій, органів статистики, оформляти митні декларації, використовуючи  власний цифровий підпис, а також листуватися з іншими.

 

Підкаже бізнесу вірне рішення – журнал «Вісник Міністерства доходів і зборів України»

Вашим надійними помічником і партнером у бурхливому окені інформації готовий бути – журнал „Вісник Міністерства доходів і зборів України” – офіційне видання Міністерства доходів і зборів України. Видання виходить щопонеділка та містить інформацію з податкового, митного законодавства та єдиного соціального внеску.

Оформити редакційну передплату можна через філію ДП «СВЦ ДПС України» у Сумській області у м. Конотоп. Телефон для довідок 6-61-97.

Передплатні індекси: 22599 (укр.), 22600 (рос.).

 

В Конотопі знищили 1360 пачок контрабандних цигарок

Нещодавно працівники Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області знищили 1360 пачок контрабандних тютюнових виробів шляхом їх спалювання.

У результаті спецоперації, направленої на нейтралізацію незаконного обігу товарів підакцизної групи, 03.02.2013 року працівниками податкової міліції спільно із співробітниками МВС на ст. Конотоп виявлено та вилучено з поїзду сполученням Київ-Москва тютюнові вироби іноземного походження без акцизних марок. Загальна сума вилученого товару – 18 650 гривень.

Вилучені вироби належали до відомих торгівельних марок: «Marlboro» – 74 блоки, «Kent» – 24 блоки, «Vogue» – 24 блоки та «Lucki strike» – 14 блоків. Встановити власника цигарок не вдалось, тому тютюнові вироби були поставлені на позабалансовий облік Конотопської ОДПІ, як знахідка відповідно до ст. 337 ЦКУ.

Відомості про вчинення кримінального правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом транспортування невідомими особами незаконно виготовлених тютюнових виробів з визначенням попередньої кваліфікації кримінального провадження за ст. 204 ч. 1 КК України.

На підставі Порядку обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядженням ним, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 1998 року № 1340, 11 липня 2014 року працівники Конотопської ОДПІ провели знищення вилучених тютюнових виробів шляхом їх спалювання на місцевому сміттєзвалищі.

 

Порядок сплати збору на обов'язкове державне пенсійне

 страхування з операцій купівлі іноземної валюти

Нарахування, утримання та перерахування збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі безготівкової іноземної валюти здійснюється банками  за дорученням клієнтів банку. При цьому суми утриманого та перерахованого на рахунки Державного казначейства України збору не включаються до складу, відповідно, доходу та витрат при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток такими банками.

 Водночас у разі сплати збору за власними операціями банку (у тому числі за власними зовнішньоекономічними договорами та за операціями з купівлі іноземної валюти, що здійснюються на міжбанківському валютному ринку України в межах лімітів відкритої валютної позиції банку) сума сплаченого банком збору на обов'язкове державне пенсійне страхування враховується при визначенні оподатковуваного прибутку у складі інших операційних витрат.

 Детальніше про це зазначено в Узагальнюючій податковій консультації про сплату збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі іноземної валюти, затвердженій наказом Міндоходів України 01.07.2014 N 365.

  

Міндоходів Сумщини: надходження ЄСВ у цьому році зросли на 11,4 мільйона гривень

– Міндоходів продовжує адміністрування єдиного соціального внеску до бюджету. Відповідна функція буде збережена і у новій Державній фіскальній службі України, – зазначила Тетяна Ольхова, виконуюча обов’язки заступника начальника Головного управління Міндоходів у Сумській області. – Якщо у січні-травні п.р. надходження ЄСВ до бюджету на Сумщині збільшились у порівнянні з минулим роком на 9,9 мільйона гривень, то за результатами червня перевищення склало вже майже 11,4 мільйона гривень. До бюджету у першому півріччі спрямовано майже 1 мільярд 742 мільйона гривень (проти 1 млрд. 730,6 млн. грн. у минулому році). Окремо червень приніс до скарбниці додаткові 1,5 мільйона гривень у порівнянні з червнем 2013 року.

  – Сумські міндоходівці успішно виконують покладені на них завдання і таку активність, я переконана, буде збережено і надалі, – підкреслила Тетяна Ольхова.

 

Спрощено процедуру припинення підприємницької діяльності

З 07.07.2014 набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців за заявницьким принципом" від 13.05.14 N 1258-VII.

Зокрема, вказаним законом внесено зміни до ст.47 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" від 15.05.03 №755 щодо порядку державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням.

З 07.07.14 припинення фізичних осіб – підприємців здійснюється не пізніше наступного робочого дня з дати надходження до державного реєстратора реєстраційної картки на проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. Відміняється необхідність надання підприємцями довідок з органів податкової служби, пенсійного фонду та фондів соціального страхування для проведення державної реєстрації припинення.

 

З початку року міндоходівці Сумщини вилучили

підакцизної продукції на понад 3,8 мільйонів гривень

– Ми продовжуємо активний наступ на нелегальний ринок алкоголю в області, посилюємо контроль за виробництвом та реалізацією горілчаної продукції і таким чином намагаємося мінімізувати втрати бюджету, – зазначив виконуючий обов’язки начальника Головного управління Міндоходів у Сумській області Юрій Больбіт.

У ході перевірочних заходів оперативники виявили контрабандний канал постачання спирту з території Російської Федерації, який організував мешканець м.Білопілля. У ході обшуку на приватному подвір’ї (у прикордонній зоні)  виявлено та вилучено 1600 літрів спирту. Встановлено, що спирт використовувався для нелегального виготовлення горілки.

За результатами роботи оперативно-слідчих підрозділів Міндоходів  у 2014 році всього з незаконного обігу вилучено підакцизної продукції на суму 3 млн. 814 тис. гривень. З них лікеро-горілчаної продукції майже 40 тисяч пляшок на суму близько 1 млн. грн., спирту – на понад 700 тис. гривень.

Виявлено 2 підпільних виробництва підакцизних товарів. Рішеннями судів конфісковано вилучених товарів підакцизної групи на суму понад 800 тис. гривень. До єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про скоєння 9 кримінальних правопорушень.

 

Міндоходів затвердило 4 узагальнюючі податкові консультації,

в яких надано відповіді на 48 актуальних питань

Міністерство доходів і зборів України затвердило 4 узагальнюючі податкові консультації. Їх темами стали найактуальніші питання, з якими платники найчастіше зверталися за роз’ясненнями до органів доходів і зборів.

Фахівці Міністерства роз’яснили застосування норм податкового законодавства щодо трансфертного ціноутворення, витрат на гарантійний ремонт або гарантійні заміни товарів, сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій з купівлі іноземної валюти, а також податкового обліку поворотної фінансової допомоги.

Загалом у затверджених консультаціях надано відповіді на 48 податкових питань.

Так, зокрема, вирішено питання щодо неврахування при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій сум кредиту, депозиту, поворотної фінансової допомоги та посередницьких операцій, роз’яснено порядок відображення у податковому обліку платників податку запровадженого збору на обов’язкове державне пенсійне страхування на купівлю валюти та  витрат з гарантійного ремонту. Акцентовано увагу на праві платників податку на прибуток враховувати витрати на гарантійний ремонт незалежно від статусу покупця (фізична або юридична особа).

Крім того, на конкретних числових прикладах проілюстровано порядок податкового обліку операцій за отримання та повернення поворотної фінансової допомоги.

Усі проекти узагальнюючих податкових консультацій попередньо пройшли стадію обговорення з громадськістю та отримали схвальну оцінку. Всі роз’яснення чіткі та зрозумілі, що дає можливість платнику уникати двозначного трактування деяких норм податкового законодавства.

Із текстами узагальнюючих податкових консультацій можна ознайомитися за посиланням http://minrd.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/uzagalnyuyuchi-podatkovi-konsultatsii/.

 

53 звернення надійшло на  «Пульс» від жителів Сумщини

За шість місяців поточного року на антикорупційний сервіс „Пульс” Міністерства доходів і зборів України надійшло 53 звернення від жителів Сумської області.

У переважній більшості випадків (32 звернення) громадян турбували подання звітності та процедури реєстрації податкових накладних. На другому місці за актуальністю – запити щодо роботи органів Міндоходів. З цього приводу на „Пульс” надійшло 12 телефонних дзвінків. Один запит стосувався  проведення перевірки і один – неправомірності дій працівника. Але за наслідками розгляду звернень обставини, викладені у запиті, підтвердження не знайшли. 

На сервіс «Пульс» переважно дзвонили жителі Сум та Конотопського району. Всі звернення розглянуті та вирішені максимально оперативно, заявники проінформовані про результати.

Нагадаємо, що інтерактивний сервіс „Пульс” приймає звернення платників з податкових та митних питань. Поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність працівників Міністерства доходів і зборів, оперативно та в повному обсязі вирішити суперечливі питання, які виникають у сфері адміністрування податків та у митній сфері, можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.  

 

Уряд затвердив Положення про Державну фіскальну службу України

Кабінет Міністрів України своєю постановою від 21 травня 2014 року №236 затвердив Положення про Державну фіскальну службу України.

Головою Державної фіскальної служби призначено Ігоря Білоуса (розпорядження КМУ від 06.06.2014 від №624-р).

Першим заступником Голови став Володимир Хоменко (розпорядження КМУ від 06.06.2014 №625-р), заступником Голови – Анатолій Макаренко (розпорядження КМУ  від 06.06.2014 №626-р).

Згідно з положенням, Державна фіскальна служба України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.

До сфери повноважень новоствореної служби входять реалізація державної податкової політики, державної політики у сфері державної митної справи, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Крім того, Державна фіскальна служба реалізовуватиме державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового та митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску.

Державна фіскальна служба вноситиме на розгляд Міністра фінансів пропозиції щодо формування державної податкової та митної політики, а також політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового, митного законодавства, державної політики у сфері контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів;  адміністрування єдиного внеску та боротьби з правопорушеннями під час його сплати.

Крім того,  ДФС пропонуватиме засади  державної політики у сфері контролю за своєчасністю здійснення розрахунків в іноземній валюті в установлений законом строк, дотриманням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), а також за наявністю ліцензій на провадження видів господарської діяльності,  торгових патентів.

Детальніше ознайомитися з Положенням про Державну фіскальну службу України можна за посиланням http://minrd.gov.ua/diyalnist-/zakonodavstvo-pro-diyalnis/postanovi-km-ukraini/63237.html

 

 

Громадянам, які задекларували свої доходи в 2014 році, необхідно сплати податок до 1 серпня, щоб уникнути штрафних санкцій. Телефон для довідок 6-98-98.

 

 

Перейти до вмісту