Новини

Із засідання Ради Сумського Регіонального відділення Української асоціації районних та обласних рад

Image3 червня 2014 року голова районної ради Анатолій Боярчук та голова райдержадміністрації Віктор Тимошенко взяли участь у засіданні Ради Сумського Регіонального відділення Української асоціації районних та обласних рад.

Засідання відбулось у приміщенні Сумської обласної ради під головуванням голови Сумської обласної ради Миколи Клочка.

Присутні керівники міст і районів, обласних управлінь, депутати обласної рад, обговорили хід виконання місцевих бюджетів та резерви їх наповнення і проекти Законів України «Про внесення змін до Конституції України», «Про службу в органах місцевого самоврядування» та питань децентралізації в Україні. Питання для опрацювання, за словами очільника депутатського корпусу, були вибрані не випадково, оскільки Україна стоїть на порозі реформ, які повинні не лише привести країну на якісно новий рівень життя, а й консолідувати суспільство.

Микола Клочко звернувся до керівників органів місцевого самоврядування Сумщини і зазначив, що становлення демократичної, правової, соціальної держави, проведення адміністративної та територіальної реформ, інтеграція України в Європейське співтовариство вимагають компетентності та професіоналізму від посадовців  органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Тож зауважив, що хотів би почути думки, позиції присутніх в аспекті децентралізації влади та отримати виважені пропозиції до обговорюваних законопроектів щодо реформи органів місцевого самоврядування. «Від того, наскільки ми опрацюємо законопроекти та подамо належні пропозиції, залежатиме наскільки буде легше працювати у подальшому. Саме від активної позиції очільників органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад в питаннях напрацювання пропозицій до проектів законів залежатиме, наскільки законодавство, яке розробляється, відповідатиме реаліям та вимогам сьогоднішнього дня».

Також голова ради акцентував увагу на тому, що зустріч спрямована на опрацювання напрямку наповнення доходними джерелами бюджетів різного рівня, оскільки значна сума коштів на утримання соціальної інфраструктури вкладається як з державного так і місцевих бюджетів. Тож передав слово голові постійної комісії обласної ради з питань бюджету Миколі Березіну.

Той зазначив, що за 4 місяці Сумщина не виконала взятих зобов’язань, і в першу чергу контрольних показників по наповненню закріплених доходів для вирішення фінансування делегованих повноважень. Так, виконання бюджету області по закріплених доходах становить серед районів – 27,1% (недовиконання – 6,1%), серед міст обласного підпорядкування – 29,9% (недовиконання – 3,3%). «Аналіз показує, що у 2013 році лише Сумський та Роменський райони спрацювали добре. В цілому ж більше ніж на 142 млн. грн. у кінці року виникла незбалансованість. 134 млн. грн. ми виділили дотації. А частину покривали власними надходженнями. За 4 місяці 2014 року мають позитивні показники такі райони, як Глухівський, Роменський, Сумський. Незадовільно – Буринський, Краснопільський, Липоводолинський, Охтирський, Ямпільський. Міста: Суми, Ромни, Шостка, Охтирка. В цілому в містах незбалансованість становить -58,4 млн.грн. Резервом для фінансування незбалансованості є вільні залишки, власні надходження та позички Держказначейства. Але власних надходжень вистачає лише в містах Суми, Конотоп та Лебедин. В районних бюджетах власні надходження мізерні. Протягом 2012-2014 років у нас найбільшим платником ПДФО є бюджетна сфера. Тому перш за все необхідно визначитись із головними проблемами в області, як економічними, так і соціальними, та намітити пріоритети розвитку», – зазначив Микола Якович.

Досвідом та напрацюваннями по покращенню надходжень до місцевого бюджету поділилися голова Охтирської районної ради Сергій Кірічок, директор департаменту фінансів облдержадміністрації Олена Батраченко. Остання розповіла, що нещодавно відбулася селекторна нарада Міністра фінансів з керівниками обласних фінансових управлінь, де очільник відомства довів про дефіцит коштів у державному бюджеті. «Тож розраховувати сьогодні на підтримку держави не варто, – зазначила посадовець, – На сьогодні в Сумській області незабезпеченість по заробітній платі складає 189 млн. грн., по енергоносіям – 27 млн. грн». Тож звернулася до керівників органів місцевого самоврядування з проханням відпрацювати всі ресурси і забезпечити виплати, оскільки зривів по зарплаті бути не може.

Далі відбулося обговорення проектів  Законів України «Про внесення змін до Конституції України», «Про службу в органах місцевого самоврядування» та питань децентралізації влади в Україні. З цього питання присутніх проінформувала начальника відділу правового забезпечення та кадрової роботи виконавчого апарату Сумської обласної ради Вікторія Патютько.

Вона акцентувала увагу на тому, щоб учасники наради поділилися думками, надали пропозиції для їх подальшого узагальнення та направлення до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, яке на сьогодні уповноважене узагальнювати пропозиції до проектів законів та подання їх до Кабінету Міністрів України.

«Всі ми з вами, відповідно до Закону, направляємо свою діяльність на вирішення соціально-економічного розвитку регіону і працюємо всі відповідно до одного Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Тому для того, щоб відбулося дієве реформування місцевого самоврядування нам всім разом потрібно інтенсивно працювати над проектами нових законів, щоб не тільки розуміти, а й визначати роль і місце органів місцевого самоврядування в організації діяльності територіальних громад. Більш ретельно здійснювати моніторинг за розподілом та використанням бюджетних коштів, спрямовувати їх за виваженими програмними заходами, на реальні справи, які сприятимуть розвитку територій та покращенню соціальних стандартів життя населення регіону в цілому», – наголосила Вікторія Патютько.

Нарада виявилися плідною і дієвою. По її завершенні були прийняті відповідні рішення. 

Image

 Image

 Image

Image

 

Перейти до вмісту