Новини

Пенсійний фонд України інформує

ImageПро зміни в законодавстві з 1 квітня 2014 року

         27 березня 2014 року Верховною Радою України прийнято Закон України № 1166-VII “Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні” (далі – Закон №1166), яким внесено зміни більше ніж до 20 законів.

         Зокрема, з 1 квітня 2014 року відновлюється збір на обов’язкове державне пенсійне страхування за ставкою 0,5 % при здійсненні операцій з купівлі іноземної валюти в безготівковій та/або в готівковій формі юридичними та фізичними особами. Передбачається, що надходження від цього джерела будуть скеровані на покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду для виплати пенсій у 2014 році.

Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення мобілізації”, який набрав чинності з 1 квітня 2014 року внесено зміни до статті 2 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, згідно з якими не припиняється виплата пенсій пенсіонерам з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за зазначеним Законом, у разі призову їх на військову службу під час мобілізації, на особливий період до Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та Державної спеціальної служби транспорту, на службу до органів внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, органів та підрозділів цивільного захисту, податкової міліції та Державної кримінально-виконавчої служби України.

         Після звільнення зі служби цих осіб виплата пенсій їм здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років на день їх демобілізації. Якщо новий розмір пенсії у цих осіб буде нижчим за розмір, який вони отримували в мирний час, виплата пенсії їм здійснюється у розмірі, який вони отримували на день призову на службу у зв’язку з мобілізацією.

         Змінами до Податкового Кодексу України з 1 липня 2014 року передбачено, що пенсійні виплати, розмір яких перевищує 10 тисяч гривень на місяць будуть оподатковуватися податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15%. У разі, якщо сума перевищення буде більшою десятикратного розміру мінімальної заробітної плати – застосовуватиметься ставка 17 %.

         Починаючи з 1 квітня 2014 року до стабілізації економічної ситуації в країні Законом № 1166 зупиняється дія положень ряду законів, які передбачають виплату грошової (вихідної) допомоги у разі виходу на пенсію, а саме:
         – державним службовцям за наявності стажу державної служби не менше 10 років – грошової допомоги в розмірі 10 місячних посадових окладів 
(ч.13 ст.37 Закону України «Про державну службу»);
         – суддям – вихідної допомоги у зв'язку з відставкою в розмірі 10 місячних заробітних плат за останньою посадою (ст.136 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»);
         – прокурорам, слідчим прокуратури – грошової допомоги в розмірі місячного заробітку, з якого обчислена пенсія, за кожен повний рік роботи (ч.16 ст.51-1 Закону України «Про прокуратуру»);
         – посадовим особам місцевого самоврядування (за наявності не менше 10 років стажу на посадах в органах місцевого самоврядування чи на посадах, віднесених до відповідних категорій посад державних службовців) – одноразової грошової допомоги в розмірі 10 місячних посадових окладів 
(ч.11 ст.21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»);
         – працівникам дипломатичної служби за наявності стажу державної служби не менше 10 років – грошової допомоги в розмірі 10 місячних посадових окладів (ч.5 ст.40 Закону України «Про дипломатичну службу»).

         Також, до стабілізації економічної ситуації в країні Законом № 1166 зупинено дію частини другої ст. 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», якою передбачено щорічний перерахунок раніше призначених пенсій з 1 березня кожного року у зв'язку із зростанням середньої заробітної плати в Україні.

         Крім того, починаючи з 1 травня 2014 року пенсії згідно із законами України «Про статус народного депутата України», «Про прокуратуру», «Про державну службу» призначатимуться в розмірі 70 відсотків суми заробітної плати, з якої сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

         Максимальний розмір пенсії за вислугу років, що призначатиметься за Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», не повинен перевищувати 70 відсотків відповідних сум грошового забезпечення.

         Обмеження виплати пенсій працюючим пенсіонерам Законом № 1166 не передбачено.

Електронний ресурс допоможе швидко та зручно отримати корисну інформацію

 

З метою покращення якості та оперативності обслуговування громадян, впровадження технологій електронного урядування в соціальній сфері діє веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Звернувшись до послуг, які надаються через зазначений веб-портал, користувачі зможуть отримати інформацію щодо умов, порядку призначення, перерахунку та виплати своєї пенсії. Також, можна буде ознайомитись із формами заяв, необхідних для призначення, перерахунку та виплати своєї пенсії, отримання допомоги на поховання та заповнити їх, користуючись наданими інструкціями.

Підприємці та особи, які забезпечують себе роботою самостійно, зможуть отримати таку інформацію як взяття їх на облік в органах Пенсійного фонду України, ознайомитись із умовами нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, з умовами та порядком складання і подання звітності, а також отримати форми бланків, заяв, інших документів, необхідних для взяття на облік або зняття з нього.

Користуватися послугами веб-порталу можуть усі громадяни, застраховані особи, пенсіонери і страхувальники (юридичні та фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності).

Для отримання можливості користуватися послугами веб-порталу у повному обсязі необхідно особисто звернутися до управління Пенсійного фонду України в м. Конотопі та Конотопському районі із заявою та документами:

– для застрахованої особи або пенсіонера – паспорт та довідка про присвоєння ідентифікаційного номера;

– для страхувальників – витяг (виписку) з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців і паспорт уповноваженої особи.

Адреса веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України  http://portal.pfu.gov.ua

За додатковими роз’ясненнями можна звернутися до управління ПФУ в м. Конотопі та Конотопському районі, за адресою: м. Конотоп, вул. Депутатська, 2, кабінет № 14, або за телефоном 6-10-20.

Виплата пенсій за довіреністю.

         Згідно з п. 2 ст. 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія може виплачуватися за довіреністю за умови поновлення пенсіонером заяви про виплату пенсії за довіреністю через кожний рік дії такої довіреності.

         Довіреність на одержання пенсії може бути посвідчена нотаріально, організацією, в якій довіритель працює або навчається, житлово-експлуатаційною організацією за місцем його проживання, а також адміністрацією стаціонарного лікувально-профілактичного закладу, в якому він перебуває на лікуванні. У населенних пунктах, де немає державних нотаріальних контор, приватних нотаріусів, доручення посвідчується у виконавчому комітеті міської, селищної, сільської ради. Складання довіреності за кордоном покладається на консульські або дипломатичні установи України.

         Термін дії довіреності зазначається прописом. Після закінчення зазначеного терміну довіреність може бути переоформлена без обмеження кількості переоформлень.

         Якщо суми пенсій виплачуються за довіреністю більше як один рік, уповноважений банк повідомляє про це органи Пенсійного фонду не пізніше 28 числа місяця, у якому виникли такі обставини, а одержувач пенсії – подає нову заяву та пред’являє паспорт до органу Пенсійного фонду. У разі невиконання одержувачем пенсій цієї умови, управління Фонду відповідно припиняє перерахування пенсії на поточний рахунок, відкритий у визначеній одержувачем установі банку, і здійснює виплату через підприємство поштового зв’язку за місцем проживання одержувача в установленому порядку.

         Виплата пенсії за довіреністю у банківських установах регулюється Порядком виплати пенсії, грошової допомоги за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги через їх поточні рахунки у банках, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.1999 № 1596. Заява про виплату пенсії за довіреністю надається до територіального органу Пенсійного фонду України особисто.

         Якщо одержувач пенсії виявить бажання продовжити виплату за цією ж довіреністю, він повинен звернутися до територіального органу Пенсійного фонду України та особисто надати заяву щодо продовження строку виплати за довіреністю.

Виплата пенсії при виїзді пенсіонера

на постійне місце проживання за кордон 

У разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон пенсія, призначена в Україні, за заявою пенсіонера може бути виплачена йому за шість місяців наперед перед від’їздом, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання. Для цього одержувачу пенсії необхідно особисто звернутися до управління Пенсійного фонду України із заявою про припинення виплати пенсії, разом з якою надати закордонний паспорт з відповідним записом про виїзд на постійне проживання за кордон та талон про зняття з реєстрації за місцем постійного проживання.

Під час перебування за кордоном пенсія виплачується в тому разі, якщо це передбачено міжнародним договором між Україною та державою, до якої пенсіонер виїжджає на постійне проживання. В іншому випадку виплата пенсії в Україні припиняється.

У разі виїзду на постійне проживання до країн Співдружності Незалежних Держав (а це такі країни як – Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Казахстан, Молдова, Російська Федерація, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан) пенсія, яку пенсіонер отримував в Україні до виїзду на постійне проживання в одну з цих країн, за заявою може бути виплачена йому за шість місяців наперед перед від’їздом. Надалі виплата пенсії в Україні припиняється.

Після переїзду пенсіонерові необхідно звернутись до територіального органу за новим місцем проживання із заявою про призначення пенсії, яку буде призначено за законодавством держави нового місця проживання.

У разі переїзду до таких країн як Естонія, Латвія, Литва, а також Болгарія, Іспанія, Словаччина, Чехія пенсія, яку отримував пенсіонер в Україні до виїзду на постійне проживання в одну з цих країн, за заявою також може бути виплачена за шість місяців наперед перед від’їздом. Після переїзду необхідно звернутись до територіального органу з призначення пенсії із заявою про переказ пенсії, призначеної в Україні.

За більш детальною інформацією з питань виплати пенсій при виїзді за кордон необхідно звертатись до управління Пенсійного фонду України в                    м. Конотопі та Конотопському районі за адресою:

м.Конотоп, вул. Депутатська,2 або за тел. 6-30-43, 6-11-00.

Графік

роботи  «гарячої» телефонної лінії

управління Пенсійного фонду України в м. Конотопі

та Конотопському районі

В управлінні Пенсійного фонду України в м. Конотопі та Конотопському районі діє “гаряча” телефонна лінія. З питань пенсійного забезпечення та пенсійного реформування відповідають:

– кожного першого понеділка місяцяперший заступник начальника управління Вощана Тетяна Іванівна за телефоном 2  – 53 – 75;

– кожного  другого вівторка місяця – начальник управління Шелюк Наталія Миколаївна  за телефоном 2  – 53 – 75;

– кожної третьої середи місяця – заступник начальника управління Стрижак Наталія Василівна за телефоном 6 – 30 – 43;

– кожного четвертого четверга місяця – заступник начальника управління Мартишко Валентина Олександрівна за телефоном 2  – 53 – 75.

Запитували – відповідаємо

  

Запитання.        

За яких обставин має право на призначення пенсії за віком особа, яка брала участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у 1987 році і на скільки їй буде знижено пенсійний вік?

        

         Відповідь.

            Умови призначення пенсій за віком особам, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, врегульовано у статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі – Закону). Так, особам, які працювали в 1987 році в зоні відчуження не менше 14 календарних днів, пенсії призначаються із зниженням пенсійного віку,  встановленого для одержувачів державних пенсій, на 8 років.

         У статті 65 Закону визначено, що документом, який підтверджує статус громадян, котрі приймали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи,  і надає право на користування пільгами, встановленими цим Законом, є посвідчення  «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС».

Згідно зі статтею 15 Закону підставою для визначення статусу учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС є період роботи (служби) у зоні відчуження, що підтверджено відповідними документами.

Документами, які підтверджують періоди роботи у зоні відчуження, можуть бути: довідка про період участі в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за формою, затвердженою постановою Державного Комітету СРСР по праці та соціальних питаннях від 09.03.1988 № 122, або довідка військової частини, в складі якої особа брала участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, або довідка архівної установи, або інші первинні документи, в яких  зазначено період роботи, населений пункт чи об’єкт, де особою проводились роботи по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Звернення та виплата

У зв’язку із зверненнями громадян з питань виплати пенсій відділеннями поштового зв’язку та порядку отримання допомоги на поховання пенсіонера  управління Пенсійного фонду України в м. Конотопі та Конотопському районі Сумської області роз’яснює наступне.

Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що пенсія виплачується щомісяця у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно у грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України.

Виплата пенсій може проводитись підприємствами поштового зв’язку або банківськими установами.

Відповідно до п.1.9 Інструкції про виплату та доставку пенсій, соціальних допомог національним оператором поштового зв'язку, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 2 липня 2009 р. за N 592/16608, виплата пенсій за відомостями здійснюється відповідно до зазначеної на відомості дати та до кінця виплатного періоду.

П.5.3 Інструкції визначено порядок виплати пенсій, зокрема виплата пенсій підприємствами зв'язку провадиться особисто одержувачу після звірення даних пред'явленого паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, з даними, зазначеними органом Пенсійного фонду. За отримання грошей одержувач розписується у відомості і проставляє дату одержання, а працівник зв'язку розписується за здійснення виплати.

Згідно статті 53 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” у разі смерті пенсіонера особам, які здійснили поховання, виплачується допомога на поховання пенсіонера у розмірі двохмісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті.

Виплата допомоги на поховання проводиться разовим дорученням особі, яка здійснила поховання пенсіонера, незалежно від того є вона громадянином України чи іншої держави.

Разові доручення виписуються та оформляються в день звернення особи, яка здійснила поховання пенсіонера, до органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням пенсійної справи.

Для оформлення разового доручення на виплату допомоги на поховання необхідне звернення особи, яка здійснила поховання пенсіонера до управління Пенсійного фонду України за місцем знаходження на обліку померлого одержувача пенсії та надання свідоцтва про смерть, витягу із державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідки про смерть для отримання допомоги на поховання, встановленого зразку, паспорт заявника та довідка про присвоєння ідентифікаційного номера.

Статтею 52 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” урегулювано порядок виплати недоодержаної у зв’язку зі смертю пенсії та передбачено, що сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується – по місяць смерті включно членам його сім'ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті.

Члени сім'ї повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

У разі відсутності членів сім'ї, зазначених у частині першій цієї статті, або у разі не звернення ними за виплатою вказаної суми в установлений строк (протягом шести місяців з дня відкриття спадщини) сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, входить до складу спадщини.

Пенсійний фонд інформує: нові можливості щодо ознайомлення населення з інформацією, що накопичена  у Пенсійному фонді на персональній обліковій картці.

Кожна людина має право знайомитись із зібраною про неї інформацією. Зокрема, це дозволить кожному працюючому орієнтуватись у своїх потенційних пенсійних правах (чим більше внесків заплатив, тим на більшу пенсію можна розраховувати). Відповідним чином існує об’єктивна зацікавленість людини, щоб накопичена по ній інформація була правдивою, тобто відповідала реально нарахованій зарплаті. Знайомство з відомостями персональної облікової картки якраз і є засобом, за допомогою якого кожен особисто може визначитись з відповідями на запитання „А яку ж саме заробітну плату я отримував і чи вірно вона відображена у Пенсійному фонді?”. Це є одним з важливих механізмів контролю своїх майбутніх пенсійних прав.

З січня 2009 року для спрощення доступу громадян до відомостей про розміри їх пенсій, сплату страхових внесків та інших персональних даних в управлінні Пенсійного фонду України в м. Конотопі та Конотопському районі встановлено  інформаційний кіоск.

Основні можливості інформаційного кіоску:

         Перегляд накопичених відомостей по застрахованій особі (розмір нарахованої заробітної плати, кількість днів зарахованого страхового стажу за період з 2000 по 2013 роки в розрізі роботодавців по всій території України).

         Перегляд відомостей по пенсійній справі пенсіонера (розмір пенсії, дата призначення, дата виплати, дата останнього перерахунку, вид пенсії тощо).

         Графік прийому спеціалістів Пенсійного фонду керівними працівниками управління в м. Конотопі та Конотопському районі та центрального апарату правління Пенсійного фонду України в м. Києві.

         Список документів, які необхідно  передати для призначення (перерахунку) пенсії.

         Перелік банків, що виплачують пенсії на території міста Конотопа та Конотопського району.

 

Як користуватись ?

 

Для отримання інформації, необхідно просто без зусилля доторкнутись до потрібного пункту меню на екрані кіоску. Якщо інформація, яка обрана для перегляду, є загальнодоступною (графіки прийому, перелік документів), вона буде відображена на екрані.

У разі вибору режиму, інформація якого стосується лише однієї людини (персональні данні), для її отримання необхідно «пред’явити» інформаційному кіоску документ, який дає право на отримання відомостей, а саме – пластикове «свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» або пластикове пенсійне посвідчення.

Для цього потрібно піднести документ стороною, де розташований штрих код, до пристрою зчитування кодів.

Після того, як код буде зчитано (про це сповістить характерний звук), необхідно зачекати певний час ( від декількох секунд до хвилини) доки необхідна інформація буде підготовлена та виведена на екран.

Інформація про графіки прийому та необхідні комплекти документів для призначення пенсій доступна завжди.

Кіоск розташований за адресою: м. Конотоп, вул. Депутатська, 2 , управління Пенсійного фонду України в м. Конотопі та Конотопському районі.

Пенсійне законодавство – працюючим пенсіонерам 

З 01 жовтня 2011 року набрав чинності Закон України “Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи” (далі — Закон 3668). Питання перерахунку пенсій виникає у більшості працюючих пенсіонерів.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон 1058) в редакції, що діяла до 1 жовтня 2011 року, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 25, а у жінок – 20 років страхового стажу встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеному законом. За кожний повний рік страхового стажу понад 25 років чоловікам і 20 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 цього Закону, але не більше, ніж на 1% мінімального розміру пенсії за віком. Таким чином, при зміні прожиткового мінімуму проводились перерахунки або основного розміру пенсії, або надбавки за понаднормативний стаж.

На теперішній час кількість страхового стажу збільшено до: чоловікам – 35, а жінкам – 30 років.

1) Збережено право працюючих пенсіонерів на перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії (п. 4 ст. 42 Закону 1058).

Перерахунок здійснюватиметься:

а) за наявності у пенсіонера не менш як 24 місяців  страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. У цьому випадку враховуватиметься заробітна плата (дохід), з якої обчислено пенсію. На бажання пенсіонера під час перерахунку пенсії може бути враховано також заробітну плату за періоди страхового стажу, зазначені в ч. 1 ст.40 цього Закону (тобто можна здійснити перерахунок пенсії з урахуванням заробітку, одержаного після призначення (попереднього перерахунку) пенсії). У цьому випадку заробітна плата визначатиметься із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який ураховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

При перерахунку пенсії тільки з добавленням стажу  застосовуються норми ст. 28 в редакції Закону 1058 до 01.10.2011 ( для визначення мінімальної пенсії за віком та відповідного підвищення пенсії за понаднормативний страховий стаж застосовуються базові величини необхідного страхового стажу для жінок – 20 років, а для чоловіків — 25 років).

В разі перерахунку пенсії з урахуванням заробітної плати, одержаної після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, будуть застосовуватися норми ст. 28 Закону 1058 в редакції з 01.10.2011 ( для визначення мінімальної пенсії за віком та відповідного підвищення пенсії за понаднормативний страховий стаж застосовуються базові величини необхідного страхового стажу для жінок – 30 років, а для чоловіків —35 років).

Доцільність перерахунку пенсії з урахуванням стажу або стажу та заробітної плати, одержаних після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, потрібно визначати в кожному конкретному випадку.

Звертаємо увагу, що порядок перерахунку пенсії, передбачений п.4 ст.42 Закону 1058, не поширюватиметься  на пенсіонерів,  яким призначено пенсію за вислугу років на умовах, передбачених Законом України "Про пенсійне забезпечення", та які не досягли загальновстановленого пенсійного віку.

2) Змінено порядок перерахунку пенсії працюючим пенсіонерам у зв'язку із зміною прожиткового мінімуму дня непрацездатних осіб.

Крім того, відповідно до п.3 ст.42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» не перераховується  у зв’язку із зміною величини прожиткового мінімуму розмір пенсії працюючим пенсіонерам, а також тим пенсіонерам, які провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Таким особам після звільнення з роботи або припинення такої діяльності буде проведено перерахунок пенсії з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, який встановлений на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.

Особам, яким призначено пенсію з 01.10.2011 за Законом "Про державну службу" та прирівняних до нього Законів, Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" передбачено, що виплата пенсії (щомісячного довічного грошового утримання), у період роботи на посадах, які надали право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених цими законами, виплачується в розмірі, обчисленому відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а після звільнення з таких посад — у розмірі, обчисленому відповідно до цих законів.

Якщо особа після призначення пенсії по інвалідності продовжувала працювати та набула не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі, в разі переведення з пенсії по інвалідності на пенсію за віком уперше застосовується середня заробітна плата (дохід), визначена ч.2 ст.40 цього Закону для призначення пенсії.

Тобто, тільки в разі переведення з пенсії по інвалідності на пенсію за віком (за дотримання зазначених вимог) заробітна плата для обчислення пенсії буде визначатися з урахуванням середньої заробітної плати (доходу) в середньому на одну застраховану особу в цілому в Україні, з якої сплачено страхові внески за три календарних роки, що передують року звернення за призначенням пенсії за віком (ця норма набула чинності з 01.01.2012 , до цього часу за рік, що передує року звернення за переведенням).

З урахуванням викладеного, для запобігання переплат пенсійних коштів, пенсіонери,  виплата загального розміру пенсії яких або її окремих складових залежить від факту працевлаштування, повинні своєчасно повідомляти органи Пенсійного фонду про вступ на роботу . Утримання надміру виплачених сум пенсій здійснюється згідно із статтею 50 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Коли призначається пенсія?

Відсутність роботи та засобів для існування змушує громадян шукати шляхи для отримання коштів. І тому, останнім часом, до управління Пенсійного фонду України в м.Конотопі та Конотопському районі досить часто з питанням щодо призначення пенсії звертаються особи передпенсійного віку, які ніде не працюють.

            Тому, надаємо роз’яснення про порядок призначення пенсій.

Пенсія – це щомісячна пенсійна виплата в солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, що отримує застрахована особа в разі досягнення нею передбаченого Законом віку чи визнання її інвалідом, або отримують члени сім’ї у випадках, передбачених Законом.

Органами Пенсійного фонду призначаються і виплачуються такі види пенсій:

                     пенсія за віком;

                     пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства);

                     пенсія у зв’язку із втратою годувальника.

 

Право на призначення пенсії за віком мають особи, які досягли 60 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років.

Для жінок, які народилися у період до 31.12.1961 року, Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», що набрав чинності з 01.10.2011 року, визначено поступове, протягом 10 років – по півроку за рік, підвищення пенсійного віку  до 60 років. Проте, збережено право таких осіб на достроковий вихід на пенсію. Жінки, які звільнені з роботи та мають не менше ніж 30 років страхового стажу можуть вийти на пенсію по досягненню віку 55 років. При цьому розмір пенсії, обчислений відповідно до ст.27 та з урахуванням ст.28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», зменшується на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію. Зменшення розміру пенсії за віком застосовується протягом усього періоду отримання пенсії незалежно від її виду.

            Пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше  трьох місяців із дня досягнення особою пенсійного віку.

            Пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності відповідного страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією. Причина, група, час настання інвалідності строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органами медико-соціальної експертизи.

Пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня настання інвалідності та в залежності від групи інвалідності.

            Непрацездатним членам сім’ї, померлого годувальника, які були на його утриманні (дітям незалежно від того чи були вони на утриманні годувальника), за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, призначається пенсія у зв’язку з втратою годувальника.

            Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення пенсії надійшло протягом 12 місяців із дня смерті годувальника. Така пенсія призначається одна спільна на всіх членів сім’ї , які мають право на неї, і розподіляється рівними частками.

Також, у разі звернення за призначенням пенсії потрібно подати необхідний перелік документів, що визначено Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсії відповідно до Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 за № 1566/11846).

Особам, які не мають права на пенсію та досягли 63 років надається державна соціальна допомога органами праці та соціального захисту населення відповідно до норм Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».

Отже, у разі настання пенсійного віку або підстав, що дають право на отримання пенсійних коштів, необхідно звернутися до управління Пенсійного фонду України, подати заяву про призначення пенсії та необхідні документи.

Консультації можна отримати за телефонами 6-30-43, 6-11-00, або за адресою:

 м .Конотоп.,  вул. Депутатська, 2, кабінет №25.

Свідоцтво про загальнообов'язкове державне соціальне страхування… Як отримати? Для чого потрібно?

В рамках проведення пенсійної реформи на виконання  постанови Кабінету Міністрів від 22 серпня 2000 р. N 1306 “Про затвердження Порядку видачі та зразка свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування” Пенсійним фондом починаючи з жовтня 2001 року ведеться робота по підготовці та видачі цих свідоцтв.

Страхове свідоцтво являє собою пластикову картку на якій вказано такі реквізити її власника: прізвище, ім’я, по батькові, ідентифікаційний код, дані про місце народження.

Наявність у людини страхового свідоцтва підтверджує її право на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у разі виникнення страхового випадку (досягнення пенсійного віку, хвороба, одержання субсидій або інших  державних виплат та допомог). У недалекому майбутньому без цього свідоцтва людина не зможе скористатись своїми правами у разі виникнення страхового випадку. Наявність свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування буде обов’язковим при працевлаштуванні, укладанні трудових угод, звернені у лікарню тощо. Тобто, тут можна провести паралель з довідкою про присвоєння ідентифікаційного коду, наявність якої на сьогоднішній день обов’язкова. Але якщо довідку про ідентифікаційний код можливо отримати за короткий час (до двох тижнів після заповнення потрібних документів), то свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування можливо отримати через значно більший проміжок часу з моменту заповнення  „Анкети застрахованої особи” (під час масового формування на етапі впровадження отримати свідоцтво можна було через 2-3 місяці після заповнення анкети, зараз , нажаль, це може бути рік-півтора…). Пов’язано це  з тим, що свідоцтва мають декілька ступенів захисту від підробок і виготовляються централізовано у м. Києві.

 

 Для отримання свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування необхідно заповнити „Анкети застрахованої особи” в якій вказуються дані про місце народження, проживання та паспортні дані.

 Слід відмітити, що  отримання свідоцтва безкоштовне.

 Для заповнення „Анкети застрахованої особи” є  два можливі варіанти:

Якщо ви працюєте на підприємстві, або у приватного підприємця, ви повинні вимагати у свого роботодавця надати вам бланк анкети та роз’яснення щодо його заповнення. Вам залишається тільки вірно заповнити його і передати відповідній особі вашого роботодавця. Всю іншу роботу по подальшому оформленню необхідних документів повинен виконати ваш роботодавець.  Вам залишається лише отримати через декілька місяців готове свідоцтво по місцю вашої роботи.

Якщо ви тимчасово не працюєте, вам необхідно звернутись безпосередньо до відповідного вашому місцю проживання управління Пенсійного фонду України, отримати там анкету та необхідні консультації по її заповненню, а через кілька місяців звернутись у те ж управління для  отримання страхового свідоцтва.

 

Жителі міста Конотопа можуть отримати необхідні роз’яснення, заповнити анкету та отримати страхове свідоцтво у кімнаті

 № 12 управління Пенсійного фонду України в м. Конотопі Конотопському районі.

Особливості призначення пенсій за вислугу років

працівникам освіти та охорони здоров’я

 

         Призначення пенсії за вислугу років визначено статтею 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

         Перелік категорій працівників, які мають право на пенсію за вислугу років передбачено пунктом «е» цієї статті.

Право на призначення пенсії за вислугу років незалежно від віку зазначена категорія осіб має за наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України.  

            До спеціального стажу роботи, який дає право на призначення пенсії за вислугу років враховується тільки робота на посадах в закладах і установах освіти, охорони здоров’я та соціального захисту, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909 (із змінами, внесеними згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2002 №1436 та від 17.11.2004).

          До стажу роботи за вислугу років зараховується період перебування у частково оплачуваній  відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку та в додатковій відпустці без збереження заробітної плати по догляду за дитиною до 6-річного віку.

          Право на пенсію  та спеціальний стаж визначається за даними трудової книжки та уточнюючих довідок про спеціальний стаж роботи.

Обрахунок страхового стажу, починаючи з 01.01.2004  проводиться за даними  які містяться у Державному реєстрі застрахованих осіб. 

         Для заохочення продовження праці вчителів, медичних працівників та інших осіб, які працюють в закладах та установах державної або комунальної форм власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пункту «е» статті 55 Закону України “Про пенсійне забезпечення”, передбачено виплату грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій станом на день призначення пенсії за віком. Така допомога виплачується у разі призначення пенсії за віком після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за наявності страхового стажу на таких посадах (у чоловіків – 35 років, у жінок – 30 років), а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію.

Порядок обчислення стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та механізм її виплати затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 року № 1191. Пунктом 7 зазначеної постанови передбачено, що виплата грошової допомоги здійснюється органами Пенсійного фонду України одноразово у розмірі десяти місячних пенсій за рахунок коштів Державного бюджету України одночасно з першою виплатою пенсії, яка призначена до виплати.

Відомості про страховий саж та заробіток можна перевірити.

 

Вже майже 13 років Пенсійним фондом України здійснюється персоніфікований облік відомостей про застрахованих осіб. На кожну застраховану особу відкрито електронну персональну облікову картку з постійним номером, який відповідає ідентифікаційному номеру Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів.

У цій картці накопичуються відомості про особу за весь час її трудової діяльності, що необхідні для визначення розміру пенсії, тобто про стаж, суми заробітку та суми сплачених до Пенсійного фонду внесків з усіх місць роботи громадянина.

Людина протягом життя може працювати за сумісництвом, бути зареєстрованою, як підприємець, отримувати допомогу по безробіттю чи по догляду за дитиною, змінювати місце роботи та проживання, але коли досягне пенсійного віку, відомості для призначення пенсії будуть братися із Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Особам не потрібно збирати довідки по всій країні про свій заробіток. Доступ до цієї інформації обмежений, вона не підлягає розголошенню. Відомості з особової картки можуть надаватися тільки для призначення пенсії та на вимогу самих громадян, про яких вони зібрані.

Для визначення розміру пенсії, починаючи з 1 липня 2000 року враховуються лише ті дані, що містяться в системі персоніфікованого обліку. Тому, зрозуміло, якщо несумлінний роботодавець не надав відомості про свого працівника і не сплатив внесків до Пенсійного фонду, або людина працювала нелегально, без оформлення трудового договору та отримувала заробітну плату в конверті, то ніяких відомостей за цей період не буде обліковуватися, і, відповідно, цей період роботи не зарахується до стажу при призначенні пенсії.

Кожен громадянин може звернутися до органів Пенсійного фонду за наявності паспорта та ідентифікаційного коду та дізнатись, які відомості про нього внесені до персональної облікової картки та накопичені в системі персоніфікованого обліку.

Сучасні інформаційні технології дають можливість оперативного доступу до основних відомостей, що містяться у базі даних Пенсійного фонду.

Інформаційний кіоск має розділи для перегляду накопичених відомостей по застрахованій особі про страховий стаж, заробітну плату, для пенсіонера – пенсійної справи, графіку прийому громадян фахівцями управління, список документів, які необхідно подати для призначення (перерахунку) пенсій.

З метою покращення якості та оперативності обслуговування громадян діє веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України за адресою portal.pfu.gov.ua.

Для отримання доступу до електронних послуг потрібно попередньо зареєструватися в органах Пенсійного фонду та отримати персональний код. Кожна застрахована особа, може отримувати інформацію про перелік страхувальників, які подавали щодо неї відомості в систему персоніфікації, суму заробітку, з якого сплачено страхові внески, кількість днів для стажу, відмітки про сплату єдиного внеску; відомості про спеціальний (пільговий) стаж. Маючи на руках такі дані, працівник зможе легко контролювати, як його роботодавець платить за нього єдиний внесок, і в разі необхідності звернутися до нього з претензіями.

Пенсіонери ж мають можливість регулярно отримувати відомості з власної пенсійної справи про суму призначеної пенсії з урахуванням надбавок, підвищень, індексації та інших доплат до пенсії.

Такий спосіб отримання інформації не потребує особистого відвідування органів Фонду, необхідно лише зайти на веб – портал електронних послуг Пенсійного фонду в мережі Інтернет.

 

Перейти до вмісту