Новини

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області інформує

ImageЗвітність з єдиного соціального внеску потрібно подавати до органів доходів і зборів

Подання звітності з єдиного соціального внеску та його сплата як і раніше здійснюється до органів доходів і зборів.

Нагадуємо, що звітувати роботодавці, які використовують працю найманих осіб, повинні щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного місяця, за основним місцем своєї реєстрації.

Нараховані суми єдиного внеску страхувальники сплачують не пізніше 20 числа наступного місяця.

З 1 квітня діятиме нова форма звіту 1 ДФ

Відповідно до Наказу Міністерства доходів і зборів України від 21 січня 2014 року №49 затверджено нову форму Податкового розрахунку № 1ДФ та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку.

Нова форма відрізняється від попередньої відсутністю реквізиту «Сума податкового боргу станом на 01.01.2011 (грн., коп.)».

У Податковому розрахунку зміни стосуються процедури його подання. Тепер він подається податковими агентами в один з трьох способів – засобами електронного зв’язку в електронній формі, на паперовому носії разом з електронною формою, на паперовому носії, якщо кількість рядків у Податковому розрахунку не більше п’яти.

В один із таких способів він подається і за відокремлений підрозділ юридичної особи, який не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету.

Наказ набирає чинності з 1 квітня 2014 року. Водночас втрачає чинність наказ ДПА України від 24 грудня 2010 року №1020.

 

З 1 квітня зміняться назви деяких ознак доходів

Відповідно до наказу Міністерства доходів і зборів України № 49 від 21.01.2014 р., що набрає чинності 01.04.2014 р., у Довіднику ознак доходів змінено назви деяких ознак доходів за колишньою нумерацією, а саме:

«108» – Доходи, отримані внаслідок реалізації заставленого майна, майна платника податку при зверненні стягнення фінансовою установою на таке майно у зв'язку з невиконанням платником податку своїх зобов'язань за договором кредиту (позики);

«118» – Сума надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки, розмір якої обчислюється відповідно до пункту 170.9 статті 170 розділу IV Податкового кодексу;

«127» –  Інші доходи;

«129» – Сума доходів, отриманих платником податку у вигляді процентів, що нараховані на цінні папери, емітовані центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику, та на боргові зобов'язання Національного банку України;

«144» – Вартість вугілля та вугільних, торф’яних брикетів, безоплатно наданих платнику податку в обсягах та за переліком професій, що встановлюються Кабінетом Міністрів України.

З введенням в дію вищезгаданого наказу втрачає чинність наказ ДПА України від 24.12.2010 р. №1020.

Слід зазначити, що Податковий розрахунок ф. № 1ДФ подається окремо за кожний квартал (податковий період) протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу.

Вперше Податковий розрахунок за формою, затвердженою Наказом №49,  подається за звітний період – І квартал 2014 року.

При поданні уточнених Податкових розрахунків ф. № 1ДФ за звітні періоди з 01.01.2011 р. до 31.12.2013 р. доходи відображаються за ознаками, що діяли в редакції Наказу №1020.

 

Рекордна кількість електронних ключів видана в 2014 році

жителям Конотопського та Буринського районів

За повідомленням фахівців Акредитованого центру сертифікації ключів Міністерства доходів і зборів, власниками електронного цифрового підпису протягом січня-лютого 2014 року стали 1383 жителі Конотопського та Буринського районів. Для порівняння, за відповідний період 2013 року ключ електронного цифрового підпису отримали 176 жителів даних районів, що на 1207 сертифікатів менше ніж в 2014 році.

Отримати посилений сертифікат електронного цифрового підпису та спеціальне програмне забезпечення можуть підприємства, установи, організації, фізичні особи підприємці та звичайні громадяни. В 2014 році найбільшу кількість сертифікатів електронного цифрового підпису отримали приватні підприємці – 1174 сертифікати, юридичні особи отримали 180 електронних цифрових підписів, а громадяни – 29.

Підприємці, котрі отримали електронний підпис, значно полегшили собі умови звітування. Адже ключ електронного підпису, виданий Акредитованим центром сертифікації ключів, дає змогу звітувати в режимі он-лайн не лише до органів Міндоходів, а й до органів державної статистики України та Пенсійного фонду України. Однак сфера застосування підпису не обмежується лише звітуванням.  Платники податків також можуть укладати з іншими суб’єктами господарювання договори в електронній формі та вести особисту переписку із застосуванням даного ключа.

Стати власником електронного цифрового підпису можна досить швидко (лише 15 хвилин) та абсолютно безкоштовно. Для цього потрібно завітати до Акредитованого центру сертифікації електронних ключів при ГУ Міндоходів у Сумській області, який  знаходиться за адресою м. Конотоп, пл. Миру, 2 у приміщенні Центру обслуговування платників податків. Режим роботи: понеділок – четверг з 9-00 до 20-00, у п'ятницю – з 9:00 до 18:45 (без перерви на обід). Вихідний – субота та неділя. Телефон для довідок 6-61-97.

Конотопські фахівці Міндоходів запрошують оцінити переваги подання звітності в режимі online та отримати сертифікаційний ключ. І Ви самі переконаєтеся, що електронне звітування – це швидко, зручно та надійно!

 

Які існують способи подачі декларації про майновий стан і доходи?

Дане питання прозвучало на черговій зустрічі начальника Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області Олени Дерев’янко з громадянами. Керівник інспекції відповіла, що згідно норм  податкового законодавства існує три способи подачі декларації про майновий стан і доходи (стаття  49 Податкового кодексу України):

 – засобами електронного зв’язку в електронній формі;

– особисто платником або уповноваженою на це особою;

– поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Поштове відправлення необхідно здійснити не пізніше, ніж за десять днів до закінчення граничного терміну подання декларації.

При поданні  в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає такий граничний термін.

Для подання декларації засобами телекомунікаційного зв’язку необхідно отримати ключ електронного цифрового підпису в Акредитованому центрі сертифікації ключів, що знаходиться у приміщенні Конотопської ОДПІ, пр. Миру, 2.

Звертаємо увагу: річна декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2013 році, подається до органів Міндоходів за місцем реєстрації до 1 травня 2014 року.

 

Оприлюднено Публічний звіт про діяльність Міндоходів у 2013 році

Міністерством доходів і зборів України оприлюднено Публічний звіт про діяльність відомства у 2013 році.

У документі зазначена стисла інформація про Міністерство та його діяльність, функціонуючі сервіси для платників податків і зборів, а також основні напрями співпраці з бізнесом та громадськістю

Детальніше ознайомитися з основними напрямами, показниками та результатами діяльності Міністерства доходів і зборів України за 2013 рік,  викладеними у звіті, можна на порталі Міндоходів за посиланням http://minrd.gov.ua/data/files/10866.pdf.

 

Отримані іноземні доходи потрібно задекларувати

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області нагадує, що згідно п.168.2 ст.168 Податкового кодексу платник податків, який одержує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів в загальний річний оподатковуваний дохід і надати податкову декларацію за результатами звітного податкового року в податкову службу за місцем проживання, а також сплатити податок з таких доходів. Порядок оподаткування  іноземних доходів громадян встановлено пунктом 170.11 статті 170 Податкового кодексу України.

Одночасно, Кодексом встановлено, що сума податку з іноземного доходу платника податку – резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України.

Так, у разі отримання громадянином доходів із  джерел за межами України,  сума такого доходу оподатковується за ставками 15% (17%). Виняток становлять суми доходу у вигляді дивідендів з іноземним джерелом їх виплат, які оподатковуються за ставкою 5%.

Водночас, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном за умови наявності підтвердних документів стосовно суми отриманого ним доходу та сплаченого податку. Для отримання права на зарахування податків, сплачених за межами України, платник зобов’язаний одержати  довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Така довідка видається державним органом країни, де отримується дохід, уповноваженим справляти такий податок.

Довідка має бути легалізована консульською установою України у відповідній країні (ст.13 Податкового кодексу України).

Громадянин – одержувач  іноземних доходів відображає ці доходи в річній податковій декларації про майновий стан і доходи та  подає її до податкового органу  до 1 травня 2014 року. Декларацію можна подати в електронному вигляді за допомогою електронних сервісів Міндоходів „Декларування он-лайн” http://minrd.gov.ua/incomedecl та „Електронний кабінет платника податків” http://kpp.minrd.gov.ua/.

 

На Сумщині оперативники Міндоходів вилучили майже 30 тисяч пляшок «лівого» алкоголю

У складських приміщеннях одного з найбільших реалізаторів лікеро-горілчаної продукції на Сумщині, оперативники Міндоходів виявили та вилучили близько 10 тисяч літрів міцних напоїв з марками акцизного податку невстановленого зразка.

В рамках розслідування кримінального провадження, порушенного за фактом незаконного виготовлення, зберігання та збуту підакцизних товарів (ч.2 ст.204 Кримінального кодексу України) міндоходівці  провели перевірики оптових баз на території Сум, Шостки і Кролевця, де за їх даними мала зберігатися «ліва» горілчана продукція. При перевірці оперативники виявили алкогольні напої торгової марки «Цілющий» з написами: «Продукт харчовий спеціалізований для дієтичного харчування. Настоянка з прополісом і медом». «Настоянка з женьшенем», «Настоянка з хріном» та інші.

– Фактично горілчана продукція маскувалася барвниками зі смаковими добавками. У такий спосіб виробники намагалися уникати сплати акцизного податку, – зазначив Олександр Семченко, начальник ГУ Міндоходів у Сумській області. – Тож ми продовжуємо звільняти ринок алкоголю від фальсифікату, щоб дати можливість легальним виробникам вийти з кризового стану і працювати на повну потужність. Це не тільки наповнить бюджет, але й дозволить громадяни споживати якісний і безпечний продукт.

За попередньою оцінкою загальна вартість вилучених підакцизних товарів склала близько 600 тисяч гривень.

 

Подайте декларацію вчасно

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області нагадує, що в Україні триває кампанія декларування доходів громадян. Декларацію потрібно подати до органів Міндоходів за місцем проживання.

Цього року громадяни можуть подати декларацію, як зазвичай у паперовому варіанті або відзвітувати в електронній формі. Якщо ж вирішите скористатися засобами електронного зв’язку, то це  необхідно зробити не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає граничний термін її подання, а він обмежується 30 квітня. Але звертаємо увагу, що це можна зробити за наявності електронного підпису.

Надіслати декларацію можна і поштою – з повідомленням про вручення та з описом вкладеного. Але звертаємо Вашу увагу на те, що поштове відправлення необхідно надіслати не пізніше, ніж за десять днів до закінчення граничного терміну подання декларації. Тобто не пізніше 20 квітня.

Порядок заповнення та подання декларації про майновий стан і доходи визначено ст. 179 Податкового кодексу України.

 

Від платників Конотопського району на «Пульс» надійшло 8 звернень

За повідомленням начальника відділу обслуговування платників податків Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області Москаленко В.М., станом на 15 березня 2014 року антикорупційним сервісом Міністерства доходів та зборів України – «Пульс» скористалося 8 жителів Конотопського району.

Найчастіше у своїх зверненнях представники бізнесу порушували питання щодо подання звітності, як в електронному, так і паперовому вигляді. Всі звернення ретельно відпрацьовані, заявникам – надані вичерпні відповіді.

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області нагадає, що інтерактивний антикорупційний сервіс „Пульс” – це пряма телефонна лінія  – (044) 284-00-07, яка працює з 25 січня 2012 року у режимі  callback. З березня 2013 року «Пульс» Міністерства доходів і зборів України приймає звернення від представників бізнесу не лише з податкових, а й з митних питань.

 Даний телефонний сервіс створений насамперед для подолання корупції серед працівників відомства, попередження неякісного обслуговування, перевищення повноважень службовими особами Міндоходів та ліквідації будь-яких перешкод, що стоять на заваді підприємницької діяльності суб’єктів господарювання.

 

Сумчани активно декларують свої доходи

Минуло 2 місяці, як в Україні стартувала кампанії декларування. За цей період 1932 мешканця Сумщини подали до податкових інспекцій декларації про майновий стан і доходи, отримані у 2013 році. Загальна сума  задекларованого доходу склала 74,5 млн.грн. Сума податку на доходи фізичних осіб, яка підлягає сплаті до бюджету, склала 3,7 млн. грн., що на 545 тис. грн. більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Як розповів під час прес-конференції начальник ГУ Міндоходів у Сумській області Олександр Семченко, з метою встановлення кола потенційних декларантів проводиться опрацювання наявних джерел інформації.

Так, через Сумський обласний центр зайнятості встановлюються особи, які  мають ліцензію на посередництво у працевлаштуванні на роботу за кордон та працюють на території Сумської області, а також особи, які використовують працю іноземців.

На підставі даних, отриманих від обласного УДАІ, міндоходівці отримали перелік громадян, які протягом 2013 року знімали з реєстрації для продажу більше одного транспортного засобу. У результаті – 174 громадянина  будуть залучені до декларування.

 За результатами опрацювання оголошень про надання різного роду послуг, що розміщуються у ЗМІ, зокрема у мережі Internet, на даний час встановлено 45 громадян, які надають послуги фото- або відеозйомки.

На сьогодні понад 800 громадян  задекларували доходи у вигляді спадщини або подарунку, майже 200 – доходи від здачі в найм нерухомого майна, понад 100 – від продажу нерухомого майна. Активно декларуються  іноземні доходи.

Також керівник місцевого відомства Міндоходів Олександр Семченко відмітив, що протягом лютого на сервіс «Пульс» надійшло тільки 3 запити від платників, а повідомлень про корупційні чи протиправні дії міндоходівців не зафіксовано взагалі.

 

Уникнути помилок в електронній звітності допоможе новий сервіс від Міндоходів

Міністерством доходів і зборів України впровадило новий сервіс для платників податків, який дозволяє уникнути помилок при формуванні податкової звітності.

Специфіка роботи сервісу полягає у своєчасному виявленні наявних помилок у наданій звітності та можливості їх виправлення без застосування фінансових санкцій.

Так, надіслана платником декларація з податку на додану вартість одразу ж проходить арифметичний контроль та співставлення даних з наявною інформацією у базах Міндоходів. У разі виявлення під час звірки ризиків, вони одразу ж формуються в електронне повідомлення та надсилаються платнику для самостійного коригування податкової звітності.

За словами фахівців Міндоходів, такий обмін інформацією сприяє зниженню податкового тиску на платника податків та поліпшенню партнерських відносин з легальним бізнесом.

 

Оновлено державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області повідомляє, що державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій оновлено – до вказаного реєстру додано 10 моделей.

Загалом користувачам техніки запропоновано 101 модель реєстраторів, які  відповідають сучасним вимогам та забезпечують передачу контрольно-звітної інформації до органів доходів і зборів в електронній формі.

З повним переліком реєстраторів розрахункових операцій, які включені до Державного реєстру, можна ознайомитися на веб-порталі Міндоходів за посиланням: http://minrd.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/reestri/94957.html.

Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 03.03.14 №169. 

Нагадаємо, з 1 січня 2014 року встановлено фінансову відповідальність суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за неподання до органів Міндоходів відповідної звітності. А саме, звітності пов’язаної із застосуванням розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з РРО, дротовими або бездротовими каналами зв’язку (у разі обов’язковості її подання).

Відповідно до норм викладених у ст.120 Податкового кодексу України за неподання такої звітності встановлено штраф розміром десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 170 гривень, у разі повторного застосування штрафних санкцій пов’язаних з неподанням або несвоєчасним поданням звітності протягом року сума штрафу зростає до 1020 гривень.

 

Протягом січнялютого 2014 року платники податків Конотопщини

поповнили бюджет на 47,6 мільйонів гривень

В порівнянні з січнем-лютим 2013  року надходження зросли майже на 3 мільйони гривень, або на 6,5%.

Державний бюджет отримав 14,4 мільйони гривень. До місцевих бюджетів за два місяці поточного року надійшло 23,2 мільйони гривень.

За 2014 рік платникам відшкодовано на розрахунковий рахунок більше 7 мільйонів гривень податку на додану вартість. Обсяг відшкодування порівняно з минулим роком  збільшено на 1,1 млн. грн.

Перейти до вмісту