Категория-39 сесія (26.02.2014)

Про викладення районної комплексної програми «Освіта Конотопщини…

                           Image                 

            КОНОТОПСЬКА  РАЙОННА  РАДА                     

ШОСТЕ СКЛИКАННЯ

ТРИДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТА  СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

26.02.2014

Про викладення районної

комплексної програми «Освіта

Конотопщини на 2012-2015 роки»

в новій редакції

 

            З метою розроблення механізму стійкого інноваційного розвитку освіти, створення умов для поетапного переходу до нового рівня освіти, розглянувши подану відділом освіти, молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації районну комплексну програму «Освіта Конотопщини на 2012-2015 роки» в новій редакції, керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

районна рада вирішила:

1.Затвердити районну комплексну програму «Освіта Конотопщини на 2012-2015 роки» в новій редакції (додається).

2.Визначити головним розпорядником коштів та відповідальним виконавцем програми відділ освіти, молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації.

3.Рішення районної ради від 25.01.2014  «Про викладення районної комплексної програми «Освіта Конотопщини на 2012-2015 роки» в новій редакції» визнати таким, що втратило чинність.

4.Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту, а організацію виконання на відділ освіти, молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації.

 

Голова районної ради                                 А.В.Боярчук

 Прасол 6 64 43   

Надіслано: до протоколу -2, постійній комісії з питань молоді, освіти,культури, охорони здоров'я та соціального захисту-1, управлінню соціального захисту населення   РДА-1, фінуправлінню РДА-І, відділу економічного розвитку та торгівлі РДА-1, відділу освіти, молоді та спорту РДА -1.

                                                                        Додаток

                                               до рішення районної ради

                                               шостого скликання

                                                                                 від 26.02.2014

 Районна комплексна програма

"Освіта Конотопщини на 2012-2015 роки"

(нова редакція)

 

  1. Паспорт

районної комплексної  програми

«Освіта Конотопщини  на 2012-2015 роки»

(далі – Програма)

 

1                     

Ініціатор розроблення Програми

Відділ освіти, молоді та спорту Конотопської районної  державної  адміністрації

2

Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення Програми

Розпорядження голови районної  державної адміністрації від 02.02.2012 №49 «Про розроблення проекту районної комплексної програми «Освіта Конотопщини на 2012-2015 роки», від 22.01.2014 №13 – ОД «Про схвалення проекту районної  комплексної програми «Освіта Конотопщини на  2012-2015 роки» в новій редакції»

3

Розробник Програми

Відділ освіти, молоді та спорту Конотопської районної  державної  адміністрації

4

Співрозробники Програми

Загальноосвітні, позашкільні, дошкільні навчальні заклади та навчально-виховні комплекси «загальноосвітня школа-дошкільний навчальний заклад», Дубов’язівська селищна рада

5

Відповідальний виконавець Програми

Відділ освіти, молоді та спорту Конотопської районної  державної  адміністрації

6

Учасники Програми

Відділ освіти, молоді та спорту Конотопської районної  державної  адміністрації, Конотопська районна державна адміністрація та  навчальні заклади району, Дубов’язівська селищна рада

7

Термін реалізації Програми

2012-2015 роки

8

Перелік місцевих бюджетів, що беруть участь у виконанні Програми

Районний, селищний

9

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, усього, у тому числі

3551772 гривень 

9.1.

Кошти районного бюджету

3453772  гривень

 

В тому числі за рахунок субвенції  з обласного бюджету

191238 гривень

 

В тому числі за рахунок субвенції з Дубовязівського селищного бюджету

540000 гривень

9.2.

Кошти інших джерел

98000 гривень

 

  1. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

 

            Головне завдання сучасної освіти в районі – це створення в кожному навчальному закладі сприятливого середовища, спрямованого на збереження здоров’я учнів, формування здорової  особистості.

            Відділом  освіти, молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації, навчальними закладами проводиться робота із залучення якомога більшої кількості учнів до харчування. Гарячим харчуванням учні 1-4 класів охоплені 100%. У порівнянні з минулим роком  зросли показники охоплення гарячим харчуванням учнів  5-11 класів до 98%.

Здійснюються заходи щодо оновлення та переоснащення харчоблоків сучасним холодильним і технологічним обладнанням. У 2012 році за бюджетні кошти було придбано 5 електричних плит, 10 морозильних камер, 3 холодильники, 1 водонагрівач на суму 92338 грн.

Проте через недостатнє фінансування освітньої галузі  технологічне обладнання  застаріле, не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам.  Модернізація харчоблоків, їдалень дошкільних, загальноосвітніх  навчальних закладів здійснюється, в основному, за рахунок спонсорських коштів, власних коштів.

            Гострою залишається проблема забезпечення медичних кабінетів загальноосвітніх шкіл медичним обладнанням.

            Забезпечення якісною і доступною дошкільною освітою, виховання компетентної особистості є пріоритетом у діяльності освітян Конотопщини. У районі  функціонують 4 дошкільні навчальні заклади та 26 дошкільних навчальних закладів у складі навчально-виховних комплексів.

            Усього різними формами дошкільної освіти  у 2012 році в районі охоплено 79% дітей від їх загальної кількості, у тому числі 100% дітей п’ятирічного віку.

            Мережа груп  компенсуючого типу, у яких організовано навчально-виховний процес у комплексі з корекційно-розвивальною та лікувальною роботою, задовольняє освітні потреби дошкільників з вадами здоров’я тільки на 4,3%. Крім того, потребує покращання навчально-методична та матеріально-технічна база дошкільних навчальних закладів.

            У 2012 році у 30 загальноосвітніх навчальних закладах району  навчалося 1967 учнів.

            Зменшення кількості учнів призводить до зменшення класів або відсутності учнів в окремих із них.  23 школи є малокомплектними. У цих навчальних закладах вартість утримання одного умовного учня в рік перевищує нормативні показники в 1,5 рази.

            З метою забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітей та учнівської молоді в районі створено 10 освітніх округів. Визначені опорні школи, що в першу чергу забезпечуються навчальним обладнанням, літературою, кваліфікаційними педагогічними кадрами.

            Організація ефективної роботи шкільних округів неможлива без  реалізації програми «Шкільний автобус». У районі  організованим підвезенням до місця навчання та у зворотному напрямі охоплено 417 дітей (100%).У зв’язку з нарахуванням зносу автобусів, необхідно замінити 4шкільні автобуси.

            Дана програма спрямована на реалізацію державної політики у галузі освіти щодо впровадження у навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів інформаційно-комунікаційних технологій, поліпшення стану забезпечення комп'ютерною та мультимедійною технікою загальноосвітніх навчальних   закладів. Неодмінна умова набуття таких знань – оснащення навчальних закладів сучасною комп’ютерною та мультимедійною технікою.

На сьогодні рівень комп’ютерної та інформаційної грамотності учнів є недостатнім й на території Дубовязівської селищної ради, а саме в Дубовязівському навчально-виховному комплексі «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області, упровадження нових методів навчання із застосуванням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій потребує удосконалення.

Виходячи з вище викладеного питання, для забезпечення якісної підготовки та підвищення інформаційної грамотності учнів, які навчаються в  Дубов’язівському навчально-виховному комплексі «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області,  враховуючи сучасні вимоги, придбаний телевізор LG 50РА 650Т, 50 дюймів для Дубов’язівського навчально-виховного комплексу «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області в 2013 році, оплата якого планувалась здійснитись за рахунок отриманої субвенції з Дубо’язівського селищного бюджету в загальній сумі 10000 грн., але в зв’язку з непроведенням платежів органами казначейської служби дані кошти не були використані і повернуті до відповідного селищного бюджету в зв’язку з чим виникла кредиторська заборгованість на початок року і необхідність в її погашенні у 2014 році за рахунок відповідної субвенції з Дубо’язівського селищного бюджету. 

Усі загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів району забезпечені сучасною комп’ютерною технікою. Проте показник забезпеченості загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступенів навчальними комп’ютерними комплексами становить 60% від потреби. Спостерігається нерівномірність забезпечення можливості доступу населення до комп'ютерних і телекомунікаційних засобів між окремими навчальними закладами району.

            У 2004-2011 роках за рахунок державного, обласного, місцевих бюджетів, залучених коштів для кабінетів з природничо-математичних та технологічних дисциплін загальноосвітніх навчальних закладів придбано навчальне обладнання.

            Середній показник забезпечення загальноосвітніх шкіл навчальним обладнанням зріс і становить 60% від потреби, але є недостатнім, особливо в умовах запровадження допрофільного та профільного навчання.

У районному  міжвідомчому банку даних «Обдарованість» зареєстровано 153 юних обдарувань. Серед них переможці обласного етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад,  Всеукраїнських, обласних спортивних змагань, слухачі Сумського територіального відділення Малої академії наук України, вихованці гуртків та інших творчих об’єднань позашкільних навчальних закладів.

З метою виявлення інтелектуально обдарованої молоді в районі  щороку проводяться І-ІІ етапи Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін, І-ІІ етапи Всеукраїнського конкурсу захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, турніри юних економістів, журналістів тощо.

Створено та функціонує  наукове товариство учнів на базі загальноосвітніх  навчальних закладів.

Разом з тим актуальними залишаються питання нормативно-правового, науково-методичного забезпечення роботи з обдарованою молоддю, створення програмно-методичних комплексів для навчання цих учнів, підвищення фахового рівня педагогічних працівників щодо роботи з обдарованими учнями.

За даними моніторингу кадрового забезпечення закладів освіти практичними психологами, соціальними педагогами в районі щороку збільшується чисельність працівників психологічної служби.

У дошкільних, загальноосвітніх та інших типах навчальних закладів працює 15 спеціалістів (9 практичних психологів та 6 соціальних педагогів), що становить 96,9 % від потреби.

Необхідною умовою ефективної роботи спеціаліста психологічної служби є наявність окремого кабінету, без якого більшість видів робіт утрачають будь-який сенс. Керівниками навчальних закладів проводиться робота із забезпечення ефективного функціонування психологічних кабінетів. Тільки в одному навчальному закладі   психологічний кабінет забезпечений відповідно Положення про психологічний кабінет.

За останні роки поліпшився якісний склад педагогічних працівників дошкільних, загальноосвітніх навчальних закладів. Базову вищу освіту мають 137 педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів, повну вищу освіту – 52  педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів.

На даний час є актуальним перехід на альтернативні види палива, комплексне запровадження енергоефективних технологій та заходів з енергозбереження. Це є надійним, економічно-ефективним теплозабезпеченням навчальних закладів району за умов зменшення питомих витрат та зменшення бюджетних видатків за спожиті енергоносії.

Виходячи з вище викладеного питання, для економії паливно-енергетичних ресурсів навчальних закладів, а саме, для Дубов’язівського навчально-виховного комплексу «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області, який знаходиться на території  Дубов’язівської селищної ради, та Попівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Конотопської районної ради Сумської області, яка знаходиться на території Попівської сільської ради, виникає необхідність у реконструкції діючої системи опалення та встановленні модульної котельні на твердому паливі, для Попівського навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області – у капітальному ремонті тепло-забезпечення із заміною твердопаливного котла, а також у виготовленні проектно-кошторисної документації на реконструкцію діючої системи опалення та встановлення модульної котельні на твердому паливі Дубов’язівського навчально-виховного комплексу «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» с. Дубов’язівка Конотопського району Сумської області, Попівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів   с. Попівка Конотопського району Сумської області, Великосамбірського  навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» с. Великий Самбір Конотопського району Сумської області, Шевченківського навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» с. Шевченкове Конотопського району Сумської області, Юрівського навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» с. Юрівка Конотопського району Сумської області, робочого проекту «Капітальний ремонт тепло-забезпечення із заміною твердопаливного котла в Попівському навчально-виховному комплексі «загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» с. Попівка Конотопського району Сумської області, а також на погашення кредиторської заборгованості, яка виникла станом на 01.01.2014 по реконструкції діючої системи опалення та встановленні модульної котельні на твердому паливі  у Дубов’язівському навчально-виховному комплексі «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області, який знаходиться на території  Дубов’язівської селищної ради в загальній сумі 294599 грн.  

В освітній галузі району вже діють наступні програми: регіональна програма розвитку позашкільної освіти на період до 2014 року, регіональна цільова програма «Дитячі меблі» на період до 2015 року, районна цільова соціальна програма  підвищення якості шкільної природничо-математичної освіти на період 2012-2015 роки, районна цільова програма впровадження у навчально-виховний      процес       загальноосвітніх       навчальних        закладів

інформаційно-комунікаційних технологій «Сто відсотків» на період до 2015 року, які забезпечують розвиток освітньої галузі за всіма напрямками.

Разом з тим, ураховуючи реформування освітньої галузі, упровадження в навчально-виховний процес інформаційно-комунікаційних, інноваційних технологій, потребує модернізації система підвищення кваліфікації та перепідготовки педагогічних працівників.

3. Визначення мети Програми

Метою Програми є запровадження у навчальних закладах технологій, що забезпечують здоров’я учнів, розроблення механізму стійкого інноваційного розвитку освіти, створення умов для переходу до нового рівня освіти, удосконалення стану забезпечення комп’ютерною технікою загальноосвітніх навчальних закладів освіти, упровадження нових методів навчання із застосуванням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у відповідності до Державного стандарту базової загальної     середньої      освіти,

створення умов для якісної підготовки та підвищення інформаційної грамотності учнів, які навчаються в  Дубов’язівському навчально-виховному комплексі «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області, погашення кредиторської заборгованості, яка виникла станом на 01.01.2014, за придбання  телевізора LG 50РА 650Т, 50 дюймів для Дубов’язівського навчально-виховного комплексу «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області.

перехід на альтернативні види палива, комплексне запровадження енергоефективних технологій та заходів з енергозбереження, зменшення питомих витрат та зменшення бюджетних видатків за спожиті енергоносії, першочергово виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію діючої системи опалення та встановлення модульної котельні на твердому паливі Дубов’язівського навчально-виховного комплексу «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» с. Дубов’язівка Конотопського району Сумської області, Попівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів  с. Попівка Конотопського району Сумської області, Великосамбірського  навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» с. Великий Самбір Конотопського району Сумської області, Шевченківського навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» с. Шевченкове Конотопського району Сумської області, Юрівського навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» с. Юрівка Конотопського району Сумської області, робочого проекту «Капітальний ремонт тепло-забезпечення із заміною твердопаливного котла в Попівському навчально-виховному комплексі «загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» с. Попівка Конотопського району Сумської області, а також реконструкція діючої системи опалення та встановлення модульної котельні на твердому паливі в Дубов’язівському навчально-виховному комплексі «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області та Попівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Конотопської районної ради Сумської області, капітальний ремонт тепло-забезпечення із заміною твердопаливного котла в Попівському навчально-виховному комплексі «загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області, погашення кредиторської заборгованості, яка виникла станом на 01.01.2014 по реконструкції діючої системи опалення та встановленні модульної котельні на твердому паливі  у Дубов’язівському навчально-виховному комплексі «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області, який знаходиться на території  Дубов’язівської селищної ради. 

 

4. Обгрунтування шляхів та засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування, строки та етапи виконання програми

Забезпечення інноваційного розвитку освіти, переходу на новий рівень надання освітніх послуг можливо за рахунок:

формування в дітей, учнівської молоді навичок здорового способу життя;

забезпечення функціонування та розвитку мережі дошкільних навчальних закладів різних типів;

розширення мережі дошкільних навчальних закладів, що працюють за одним чи кількома пріоритетними напрямками діяльності;

упровадження в освітній процес дошкільних навчальних закладів сучасних освітніх технологій, у тому числі проведення їх комп’ютеризації з підключенням до Інтернету;

застосування підходу до навчально-виховного процесу, що передбачає розвиток особистості, спрямований на активне та конструктивне входження в сучасні суспільні процеси і досягнення високого рівня самореалізації;

упровадження в навчальний процес сучасних інформаційно-комунікаційних технологій;

забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів навчальними комп’ютерними комплексами та системними і прикладними програмними продуктами;

надання загальноосвітнім навчальним закладам швидкісного доступу до Інтернету з використанням сучасних технологій під’єднання для ефективного доступу до освітніх ресурсів;

упровадження інформаційно-комунікаційних технологій у відповідності до Державного стандарту базової загальної середньої освіти; створення умов для якісної підготовки та підвищення інформаційної грамотності учнів, які навчаються в Дубов’язівському навчально-виховному комплексі «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області; погашення кредиторської заборгованості, яка виникла станом на 01.01.2014, за придбання телевізора LG 50РА 650Т, 50 дюймів для Дубов’язівського навчально-виховного комплексу «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області.

створення системи дистанційного навчання дітей з обмеженими можливостями та дітей, які перебувають на довгостроковому лікуванні;

забезпечення рівного доступу до якісної освіти всіх дітей, учнівської молоді;

підвищення ефективності роботи з обдарованою молоддю;

запровадження психологічного супроводу навчально-виховного процесу в усіх ланках освітньої галузі;

економічно-ефективне теплозабезпечення навчальних закладів району за умов зменшення питомих витрат та зменшення бюджетних видатків за спожиті енергоносії; погашення кредиторської заборгованості, яка виникла станом на 01.01.2014, по реконструкції діючої системи опалення та встановленні модульної котельні на твердому паливі  у Дубов’язівському навчально-виховному комплексі «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області, який знаходиться на території  Дубов’язівської селищної ради; 

удосконалення системи підвищення кваліфікації та перепідготовки педагогічних кадрів.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, становить  3551772 гривень (у тому числі на  погашення кредиторської заборгованості, яка виникла станом на 01.01.2014 –              304599 гривень), у тому числі: районний  бюджет  –   3453772  гривень),  в тому числі за рахунок субвенції  з обласного бюджету – 191238 гривень, в тому числі за рахунок субвенції з Дубовязівського селищного бюджету Конотопському районному бюджету в сумі – 540000 гривень (у тому числі на  погашення кредиторської заборгованості, яка виникла станом на 01.01.2014 –                10000 гривень), інших джерел фінансування –  98000 гривень. Видатки на фінансування Програми здійснюються  в межах коштів, передбачених на утримання галузі освіти області.

Термін дії Програми  складає 2012-2015 роки.

 

5. Перелік завдань і заходів Програми та результативні показники

Основними завданнями Програми є:

збереження та зміцнення здоров’я дітей, учнівської молоді протягом усього періоду перебування в закладах освіти;

забезпечення конституційних прав і державних гарантій щодо доступності здобуття дошкільної освіти;

забезпечення функціонування та розвитку мережі дошкільних навчальних закладів різних типів;

зміцнення навчально-методичної та матеріально-технічної бази дошкільних навчальних закладів;

модернізація матеріально-технічної та методичної бази загальноосвітніх навчальних закладів з природничо-математичних дисциплін;

оснащення загальноосвітніх навчальних закладів засобами інформаційно-комунікаційних технологій; упровадження інформаційно-комунікаційних технологій у відповідності до Державного стандарту базової загальної середньої освіти, створення умов для якісної підготовки та підвищення інформаційної грамотності учнів, які навчаються в Дубов’язівському навчально-виховному комплексі «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області, враховуючи сучасні вимоги придбано в 2013 році телевізор  LG 50РА 650Т, 50 дюймів для Дубов’язівського навчально-виховного комплексу «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області;

погашення кредиторської заборгованості, яка виникла станом на 01.01.2014, за придбання телевізора LG 50РА 650Т, 50 дюймів для Дубов’язівського навчально-виховного комплексу «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області;

забезпечення ефективного функціонування освітніх округів;

створення умов для реалізації освітніх потреб  обдарованої молоді;

забезпечення психологічного супроводу навчально-виховного процесу;

перехід на альтернативні види палива, комплексне запровадження енергоефективних технологій та заходів з енергозбереження, зменшення питомих витрат та зменшення бюджетних видатків за спожиті енергоносії, економія паливно-енергетичних ресурсів навчальних закладів, першочергово виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію діючої системи опалення та встановлення модульної котельні на твердому паливі Дубов’язівського навчально-виховного комплексу «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» с. Дубов’язівка Конотопського району Сумської області, Попівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с. Попівка Конотопського району Сумської області, Великосамбірського  навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» с. Великий Самбір Конотопського району Сумської області, Шевченківського навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» с. Шевченкове Конотопського району Сумської області, Юрівського навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» с. Юрівка Конотопського району Сумської області, робочого проекту «Капітальний ремонт тепло-забезпечення із заміною твердопаливного котла в Попівському навчально-виховному комплексі «загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад»             с. Попівка Конотопського району Сумської області, а також провести реконструкцію діючої системи опалення та встановлення модульної котельні на твердому паливі в Дубов’язівському навчально-виховному комплексі «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області та Попівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Конотопської районної ради Сумської області, капітальний ремонт тепло- забезпечення із заміною твердопаливного котла в Попівському навчально-виховному комплексі «загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області;     

погашення кредиторської заборгованості, яка виникла станом на 01.01.2014, по реконструкції діючої системи опалення та встановленні модульної котельні на твердому паливі  у Дубов’язівському навчально-виховному комплексі «спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області, який знаходиться на території  Дубов’язівської селищної ради; 

упровадження нових форм і методів підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Результативні показники виконання Районної комплексної програми 

«Освіта Конотопщини на 2012 – 2015 роки»

 

№ з/п

Найменування показника

Одиниця виміру

Роки

2012

2013

2014

2015

1

Охоплення дітей дошкільною освітою

 

%

80

81

82

83

2

Оснащення дошкільних навчальних закладів універсальними навчально-комп’ютерними комплексами

 

%

10

25

50

80

3

Підключення дошкільних навчальних закладів до мережі Інтернет

 

%

50

60

80

100

 

Ресурсне забезпечення Районної комплексної програми

                        «Освіта Конотопщини на 2012 – 2015 роки»

                                                                                                                      гривень         

Обсяг коштів,

що пропонується залучити на виконання Програми

 

Роки

Усього витрати на виконання програми

2012

2013

2014

2015

Обсяг ресурсів усього

у тому числі:

 

 248738

1601034

1186000

516000

3551772

Районний  бюджет, усього

 

227738

1578034

1159000

489000

3453772

в тому числі за рахунок субвенції  з обласного бюджету

95238

96000

 

 

191238

в тому числі за рахунок субвенції з Дубовязівського селищного бюджету

0

270000

270000

0

540000

інші джерела

 

21000

23000

27000

27000

    98000

 

6. Напрями діяльності та заходи Програми

            Напрями діяльності та заходи Програми, строки їх виконання та очікуваний результат наведено в додатку до Програми.

 

7. Координація та контроль за ходом виконання Програми

            Координацію та контроль за ходом виконання Програми здійснює  відділ освіти, молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації.

Відділ освіти, молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації надає інформацію про виконання  Програми щороку до 5 січня голові Конотопської районної державної адміністрації.

  Згідно з наказом Міністерства економіки України від 04.12.2006 № 367 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо порядку розроблення регіональних цільових програм, моніторингу та звітності про їх виконання» для узагальнення звіту про виконання програми відділ освіти, молоді та спорту щорічно до 10 січня наступного за звітним періодом інформує відділ економічного розвитку та торгівлі райдержадміністрації про стан виконання даної програми.                                           

Координує хід виконання даної програми заступник голови районної державної адміністрації Клігунова І.В.

 

  Заступник голови районної ради                                 В.М.Малігон

 

                Додаток до рішення районної ради шостого скликання від 26.02.2014    
                   
                       
Подпись:

Напрями діяльності та заходи районної комплексної програми "Освіта Конотопщини на 2012 – 2015 роки"
№ з/п Назва напряму діяльності  Перелік заходів програми  Строк виконання заходу  Виконавці Джерела фінансу-вання  Орієнтовний обсяг фінансування
( гривень)
Очікувані результати 
Усього Роки 
2012 2013 2014 2015
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1.1 Упроваджен-ня у навчальних закладах сприятливого середовища, спрямованого на збереження здоров"я учнів   Оновлення технологічного обладнання та поточний ремонт на харчоблоках їдалень  навчально-виховних закладів та ДНЗ району  2012-2015 роки Відділ освіти,молоді та спорту районної державної адміністрації         Районний бюджет 227438.0 112238 75200.0 20000 20000 Створення сприятливих умов для забезпечення якісного харчування учнів
у т.ч. за рахунок субвенції з обласного бюджету 167438.0 92238 75200.0    
1.2 Поповнення медичних кабінетів опорних шкіл медичним обладнанням 2012-2013 роки Відділ освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації Районний бюджет 25800.0 5000 20800.0     Надання якісної медичної допомоги учням під час навчально-виховного процесу
в т.ч. за рахунок субвенції з обласного бюджету 23800.0 3000 20800.0    
1.3. Забезпечення стовідсоткового проходження  профілактичних медичних оглядів учнями загальноосвітніх навчальних закладів 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації                    Вчасне виявлення захворювань та збереження здоров’я дітей
1.4 Забезпечення в повному обсязі харчування  учнів початкових класів відповідно до норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих  закладах» 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації                  Забезпечення учнів якісним повноцінним харчуванням
1.5 Залучення учнівської молоді до участі в акціях «Здоров’я – запорука успіху», «Ми за здоровий спосіб життя», «Стоп наркотики!» 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації                     Формування в учнівської молоді навичок здорового способу життя 
1.6   Проведення щорічних обласних, міських, районних конкурсів «Школа сприяння здоров’ю», «Керуй своїм життям», захисту сучасної моделі навчального закладу 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації                    Збільшення мережі шкіл сприяння здоров’ю, забезпечення освіти учнів на основі життєвих навичок
Разом за напрямом 1       Усього 253238 117238 96000 20000 20000  
Районний бюджет   253238 117238 96000 20000 20000  
у т.ч. за рахунок субвенції з обласного бюджєету 191238 95238 96000      
2.1 Забезпечення конституцій-них прав і державних гарантій щодо доступності здобуття дошкільної освіти дітьми дошкільного віку  Розширення мережі дошкільних груп шляхом їх  відкриття  при навчально-виховних комплексах 2012-2015 роки               Збільшення кількості дошкільних груп, рівня охоплення дітей дошкільною освітою
Районний бюджет  200000 50000 50000 50000 50000
Інші джерела 52000 10000 12000 15000 15000
2.2 Створення центрів розвитку дитини 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 38000 8000 10000 10000 10000 Забезпечення гармонійного розвитку дітей дошкільного віку
Інші джерела 10000 2000 2000 3000 3000
2.3 Відкриття груп компенсуючого типу 2012-2013 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 10600 4600 6000 0 0 Забезпечення гармонійного розвитку дітей дошкільного віку        Зміцнення матеріально-технічної бази дошкільних навчальних закладів
2.4 Проведення модернізації матеріально-технічної бази дошкільних груп (забезпечення сучасним обладнанням, меблями, іграшками, проведення поточних ремонтів) 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації        Районний бюджет 60000 15000 15000 15000 15000
Інші джерела  20000 5000 5000 5000 5000
2.5. Оснащення дошкільних навчальних закладів універсальними навчально-комп’ютерними комплексами 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації      Районний бюджет 20000 5000 5000 5000 5000 Упровадження інформаційно-комунікаційних технологій у діяльності дошкільних навчальних закладів
2.6 Забезпечення підключення дошкільних навчальних закладів до мережі Інтернет 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 48000 12000 12000 12000 12000
2.7 Забезпечення проведення конкурсу на кращий сайт дошкільного навчального закладу 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 1200 300 300 300 300
2.8 Забезпечення проведення семінарів-практикумів з питань  дошкільної освіти щодо комплексного підходу в освітньому процесі 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 800 200 200 200 200 Підвищення професійної майстерності педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів
2.9 Проведення спортивного фестивалю для дітей дошкільного віку "Гармонія руху" 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 1200 300 300 300 300 Підвищення якості фізичного виховання в дошкільних навчальних закладах
Разом за
напрямом 2
      Усього 461800.0 112400.0 117800.0 115800.0 115800.0  
Районний бюджет 379800.0 95400.0 98800.0 92800.0 92800.0  
Інші джерела 82000 17000 19000 23000 23000  
3.1   Створення умов для забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів серверним обладнанням та відповідним програмним забезпеченням, що відповідає сучасним стандартам 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА             Поліпшення якості шкільної освіти, створення механізму її стійкого інноваційного розвитку
Разом за
напрямом 3
                   
4.1 Забезпечення рівного доступу до якісної освіти Придбання шкільних автобусів для підвезення учнів сільських шкіл до місця навчання та у зворотньому напрямку 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 760000 0 120000 320000 320000 Збільшення відсотка учнів сільських шкіл, які підвозяться шкільними автобусами до місця навчання та у зворотньому напрямку
4.2 Розроблення і затвердження спеціалізованих транспортних маршрутів для підвезення учнів та педагогічних працівників з урахуванням режиму роботи загальноосвітніх навчальних закладів, що обслуговуються 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА             Підвищення якості та безпеки перевезення учнів
4.3 Забезпечення підготовки місць постійної стоянки автобусів, організація випуску їх на маршрути 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА            
4.4 Налагодження постійного контролю за дотриманням безпеки перевезення дітей 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА            
4.5 Функціонування інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА             Створення умов для  задоволення освітніх потреб учнів, які потребують додаткової уваги
4.6 Створення спеціальних класів для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку на базі загальноосвітніх навчальних закладів 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА            
Разом за напрямом 4
 
      Усього 760000.0 0.0 120000.0 320000.0 320000.0  
Районний бюджет 760000.0 0.0 120000.0 320000.0 320000.0  
5.1 Удосконалення системи роботи з обдарованою молоддю Створення банку даних авторських програм, спрямованих на виявлення та розвиток обдарованих учнів 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 7200 1200 2000 2000 2000 Підвищення якості надання освітніх послуг здібним та обдарованим учням
5.2 Упровадження роботи районної школи  передового педагогічного досвіду, майстер-класів, творчих груп з питань виявлення, навчання, виховання і розвитку обдарованої молоді 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА            
5.3 Створення каталогу нормативно-правових документів, методичної літератури з питань роботи з обдарованою молоддю 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА            
5.4 Організація проведення науково-практичних конференцій (on-lіne конференцій) з питань роботи з обдарованою молоддю 2014-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА            
5.5 Організація щорічного проведення урочистого вшанування учнів-переможців олімпіад, конкурсів, турнірів, спортивних змагань 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 28000 6000 6000 8000 8000 Створення механізму підтримки та розвитку творчого потенціалу обдарованої молоді
5.6 Надання адресної підтримки обдарованій молоді шляхом призначення та виплати  стипендій 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 24000 6000 6000 6000 6000 Заохочення учнівської молоді
5.7 Координація діяльності  обласних і місцевих органів виконавчої влади  та органів місцевого самоврядування, навчальних закладів щодо їх співпраці з громадськими організаціями у сфері розвитку  та підтримки обдарованої молоді 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА             Розширення обміну досвідом та запровадження інноваційних технологій у роботу з обдарованою молоддю
5.8 Установлення доплати до посадового окладу педагогічним працівникам, які підготували переможців міжнародних, Всеукраїнських, обласних учнівських олімпіад, турнірів, конкурсів, спортивних змагань 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 115000.0   35000.0 40000.0 40000.0 Підвищення соціального статусу педагогічних працівників, які мають високі  досягнення в роботі з учнівською молоддю
Разом за напрямком 5       Усього 174200.0 13200 49000.0 56000.0 56000.0  
Районний бюджет 174200.0 13200 49000.0 56000.0 56000.0  
6.1 упровадження психологічного супроводу навчально-виховного процесу Модернізація матеріально-технічної та методичної бази спеціалістів: 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА             Покращання умов праці фахівців психологічної служби, підвищення ефективності їх роботи
оснащення психологічних кабінетів відповідно до сучасних вимог            
комп’ютерізація робочого місця практичного психолога, соціального педагога Інші джерела 16000.0 4000 4000 4000 4000
6.2 Забезпечення підвищення кваліфікації спеціалістів психологічної служби 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 800.0 200 200.0 200.0 200.0 Удосконалення фахового рівня практичних психологів та соціальних педагогів
Разом за напрямом 6       Усього 16800 4200 4200 4200 4200  
районний бюджет 800.0 200 200.0 200.0 200.0  
Інші джерела 16000 4000 4000 4000 4000  
7.1 Модернізація системи підвищення кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних працівників
 
Створення освітнього порталу для педагогічних працівників, забезпечення безперервного підвищення кваліфікації вчителів у міжкурсовий період 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА             Підвищення рівня інформаційної мобільності педагогічних працівників
7.2 Удосконалення навчальних планів і програм підвищення кваліфікації педагогіч-них працівників фахового та психолого- педагогічного напряму 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА             Удосконалення науково-методичного забезпечення процесу підвищення кваліфікації учителів 
7.3 Удосконалення системи сучасних курсів підвищення кваліфікації вчителів (дистанційних) щодо ефективного використання інформаційно-комунікаційних технологій у навчально-виховному процесі
 
2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА             Удосконалення системи підвищення кваліфікації педагогічних кадрів за напрямом упровадження інформаційно-комунікаційних технологій у навчально-виховний процес
7.4 Уведення спецкурсу в програму підвищення кваліфікації педагогічних працівників з питань роботи з обдарованими учнями 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА             Підвищення ефективності роботи з обдарованою молоддю
Разом за напрямом 7                    
8.1 Перепідго-товка, підготовка педагогічних та науково-педагогічних працівників Удосконалення процесу перепідготовки за спеціальностями: адміністративний менеджмент;
управління навчальним закладом;
педагогіка вищої школи;
практична психологія
2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА             Модернізація системи перепідготовки педагогічних та науково-педагогічних працівників
 
  Здобуття другої вищої освіти вчителя-дефектолога 2012-2015 роки Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 1700 1700,0 0 0 0 Забезпечення закладу педагогом відповідної фахової освіти для надання якісної освіти
Разом за напрямом 8       Усього 1700.0 1700.0 0.0 0.0 0.0  
      Районний бюджет 1700.0 1700.0 0.0 0.0 0.0  
9.1. Упровадження інформаційно-комунікаційних технологій у відповідності до Державного стандарту базової загальної середньої освіти в Дубов'язівському навчально-виховному комплексі "спеціалізована школа I-III ступенів – дошкільний навчальний заклад" Конотопської районної ради Сумської області Створення умов для якісної підготовки та підвищення інформаційної  грамотності учнів, які навчаються в Дубов'язівському навчально-виховному комплексі "спеціалізована школа I-III ступенів – дошкільний навчальний заклад" Конотопської районної ради Сумської області (придбання телевізора LG 50РА 650Т) 2013 рік Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 10000.0   10000.0     Створення належних умов для забезпечення надання якісної освіти учням
в.т.ч. за рахунок субвенції з Дубовязівського селищного бюджету  10000.0   10000.0    
9.2. Погашення кредиторської заборгованості, яка виникла станом на 01.01.2014, за придбаний телевізор для Дубов'язівського навчально-виховного комплексу "спеціалізована школа I-III ступенів – дошкільний навчальний заклад" Конотопської районної ради Сумської області (телевізор LG 50РА 650Т) 2014 рік Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 10000.0     10000   Погашення кредиторської заборгованості, яка виникла станом на 01.01.2014
в.т.ч. за рахунок субвенції з Дубовязівського селищного бюджету  10000.0     10000  
Разом за напрямом 9       Усього 20000.0 0.0 10000.0 10000.0 0.0  
Районний бюджет 20000.0 0.0 10000.0 10000.0 0.0  
в.т.ч. за рахунок субвенції з Дубовязівського селищного бюджету  20000.0 0.0 10000.0 10000.0 0.0  
10.1. Перехід  на альтернативні види палива, комплексне запровадження енергоефективних технологій та заходів з енергозбереження  Проплата за проведення експертизи кошторисної частини проектної документації, виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію діючої системи опалення та встановлення модульної котельні на твердому паливі Дубов'язівського навчально-виховного комплексу "спеціалізована школа I-III ступенів – дошкільний навчальний заклад" с. Дубов"язівка Конотопського району Сумської області, Попівської загальноосвітньої школи  I-III ступенів с. Попівка Конотопського району Сумської області, Великосамбірського навчально-виховного  комплексу "загальноосвітня школа I-III ступенів – дошкільний навчальний заклад" с. Великий Самбір Конотопського району Сумської області, Шевченкіського навчально-виховного  комплексу "загальноосвітня школа I-III ступенів – дошкільний навчальний заклад" с. Шевченково Конотопського району Сумської області, Юрівського навчально-виховного  комплексу "загальноосвітня школа I-III ступенів – дошкільний навчальний заклад" с. Юровка Конотопського району Сумської області. 2013 – 2014 рік Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 99034.0 0.0 39034.0 60000.0   Економія  паливно-енергетичних ресурсів
10.2. Реконструкція діючої системи опалення та встановлення модульної котельні та твердому паливі в Дубов'язівському навчально-виховному комплексі "спеціалізована школа I-III ступенів – дошкільний навчальний заклад" Конотопської районної ради Сумської області та Попівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Конотопської районної ради Сумської області 2013 рік Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 1455401.0   1150000.0 305401.0  
в.т.ч. за рахунок субвенції з Дубовязівського селищного бюджету  520000.0   260000.0 260000.0  
10.3. Погашення кредиторської заборгованості, яка виникла станом на 01.01.2014, за проведені роботи по реконструкції діючої системи опалення та встановлення модульної котельні та твердому паливі в Дубов'язівському навчально-виховному комплексі "спеціалізована школа I-III ступенів – дошкільний навчальний заклад" Конотопської районної ради Сумської області  2014 рік Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 294599.0     294599.0   Погашення кредиторської заборгованості, яка виникла станом на 01.01.2014
10.4. Виготовлення робочого  проекту "Капітальний ремонт  тепло-забезпечення із заміною  твердопаливного котла у Попівському НВК "ЗОШ І-ІІ ступенів – ДНЗ" 2013   Районний бюджет 5518.0   5518.0     Економія  паливно-енергетичних ресурсів
10.5. Капітальний ремонт теплозабезпечення із заміною твердопаливного котла в Попівському НВК "ЗОШ І-ІІ ступенів-ДНЗ" 2013 Відділ освіти, молоді та спорту РДА Районний бюджет 9482.0   9482.0    
Разом за напрямом 10       Усього 1864034.0 0.0 1204034.0 660000.0 0.0  
Районний бюджет 1864034.0 0.0 1204034.0 660000.0 0.0  
в.т.ч. за рахунок субвенції з Дубовязівського селищного бюджету  520000.0 0.0 260000.0 260000.0 0.0  
Усього за Програмою       Усього 3551772.0 248738.0 1601034.0 1186000.0 516000.0  
Районний бюджет 3453772.0 227738.0 1578034.0 1159000.0 489000.0  
в.т.ч. за рахунок субвенції з обласного бюджету 191238.0 95238.0 96000.0      
в.т.ч. за рахунок субвенції з Дубовязівського селищного бюджету  540000.0 0.0 270000.0 270000.0 0.0  
      Інші джерела 98000.0 21000.0 23000.0 27000.0 27000.0  
                                                   Заступник голови районної ради                                                                                                 В.М. Малігон

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту