Новини

Про стан дотримання законодавства про працю на території Сумської області

ImageТериторіальна державна інспекція з питань праці у Сумській області в межах повноважень і в рамках юридичних процедур у 2013 році провела 1266 перевірок, що на 18% більше у порівнянні з минулим роком. З них, 28% планових, 16% – за дорученням Держпраці України, 13% – за пропозицією правоохоронних органів, 6% – за пропозицією місцевих органів влади, 13% – за зверненням заявника, 24% – інші ініціатори.

Під час перевірок державними інспекторами праці виявлено 2728 порушень трудового законодавства, зокрема з питань оплати праці – 64%, робочий час і час відпочинку – 19%, з питань порядку ведення трудових книжок – 4%, трудових договорів – 4%, інші порушення законодавства про працю -9%.

До правоохоронних органів передано 56 матеріалів перевірок, в яких встановлено грубі порушення трудового законодавства. З них:

–  притягнуто до кримінальної відповідальності – 8;

– винесено повідомлень про підозру – 15;

– направлено справ до суду – 15.

За результатами перевірок суб’єктів господарювання складено та передано до суду  721 протокол  про адміністративні правопорушення, по яких судами винесено 668 рішень щодо адміністративної відповідальності, з них:

–  з накладенням штрафних санкцій – 399;

–  з оголошенням усного зауваження – 177;

– за відсутністю складу адміністративного правопорушення – 53;

– закрито за інших обставин – 39.

За наслідками перевірок державним інспектором праці внесено 921 припис, за виконанням яких встановлено контроль. За невиконання вимог припису 80 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності відповідно ст. 188-6 КУпАП

Середній розмір штрафу, що накладається державними інспекторами праці складає 1059,1 грн. при максимальному 1360 грн., в той час як судами накладається 513,3 грн. при максимально можливому – 1700 грн.

За результатом розгляду протоколів про адміністративне правопорушення судами на підставі ст. 22 КУпАП прийнято рішення, якими звільнено правопорушників від адміністративної відповідальності обмежившись винесенням усного зауваження, що на 20% більше  в порівнянні з минулим роком.

Перейти до вмісту