Новини

Відбувся спільний інформаційно-методичний семінар Сумської обласної ради

Image22 жовтня 2013 року в м.Суми для керівників органів місцевого самоврядування Сумщини відбувся спільний інформаційно-методичний семінар Сумської обласної ради, Сумської облдержадміністрації та Державного фонду сприяння місцевого самоврядування в Україні щодо перспектив проведення Всеукраїнського конкурсу проектів та програм місцевого самоврядування у 2014 році.

У семінарі взяла участь делегація представників органів влади від Конотопського району.  

За словами голови обласної ради Геннадія Михайленка, сьогодні цьому питанню приділяється значна увага як на загальнодержавному, так і на місцевому рівнях, адже без залучення коштів до територіальних громад не можливо впровадити жоден проект. Тож головне завдання керівників місцевих органів самоврядування, на думку керманича обласних парламентарів, – залучити гроші саме під свої нагальні потреби.

Заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Чернявський привітав учасників семінару і зазначив, що, завдячуючи конкурсу, Сумщина має сьогодні можливість реалізувати на території області програми, спрямовані на соціально-економічний розвиток сіл, селищ, міст і районів.

Головний консультант відділу секретаріату дирекції Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Ольга Пильтяй розповіла, що пильну увагу розвитку регіонів приділяє Голова держави. «Він вважає, що громади набагато краще знають свої проблеми і повинні виходити зі своїми пропозиціями. Тож серед пріоритетів Віктора Януковича – розвиток місцевого самоврядування, а відтак, і додаткове фінансування», – зазначила представник фонду.

Ольга Григорівна акцентувала увагу на тому, що територіальні громади можуть не обмежуватися одним проектом, а подавати декілька одразу. Таким чином збільшуються шанси на отримання грантів. «Як показала практика, половина учасників – сільські та селищні ради. Це зрозуміло, адже найбільше проблем і найменше фінансування саме на селі. Тішить те, що сільські голови не чекають, коли їм хтось дасть грошей, а шукають їх, в тому числі і через фонд», – наголосила київський гість. Вона надала практичні рекомендації щодо написання проектів та програм, відповіла на всі запитання, які цікавили учасників семінару.

Поділилися своїм досвідом з присутніми начальник відділу аналізу обласних програм та бюджету виконавчого апарату обласної ради Віра Павлова, переможець конкурсу 2007 та 2013 років у І категорії учасників, голова Уралівської сільської ради Середино-Будського району Олена Васильєва та переможець конкурсу 2007 та 2012 років у ІІ категорії учасників, голова Сумської районної ради Ірина Бояринова.

  Загалом Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування проводиться в Україні з 2003 року. За цей час від області допомогу отримали 36 територіальних громад Сумщини. У минулому році на конкурс подали свої проекти 21 територіальна громада від Сумщини, 7 з них стали переможцями. Їх загальне фінансування склало майже 1,5 млн. грн. Цьогоріч виграли конкурс 5 проектів з 11 поданих на конкурс. Сума на їх впровадження склала 1 млн. грн.

Фактично, за роки участі в конкурсі, громади Сумщини  додатково отримали майже 7 млн. грн. фінансових ресурсів, за рахунок яких мали змогу вирішувати нагальні питання життєдіяльності у різних сферах: енергозбереженні, енергетично-паливному комплексі, альтернативних видах палива, створенні молодіжних центрів соціального партнерства, реконструкції мереж зовнішнього освітлення, впровадженні водогонів тощо.

Image

 Image

Перейти до вмісту