Новини

Відбулося навчання секретарів селищної та сільських рад

Image19 липня 2013 року в адмінбудинку Конотопської райдержадміністрації відбулося навчання секретарів селищної та сільських рад Конотопського району.

На навчанні була детально обговорена Концепція реформування територіальної організації влади в Україні. Зокрема, проектом концепції запропоновано напрями проведення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, метою якої є підвищення якості життя людини за рахунок створення ефективної системи управління і забезпечення сталого територіального розвитку.

             Суть Концепції полягає у розмежуванні повноважень між органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, удосконаленні взаємодії між ними, подоланні проблем, коли повноваження органів місцевого самоврядування не відповідають їх зобов'язанням і завданням. Мова йде про передачу повноважень на місця, посилення організаційної й фінансової самостійності сільських, селищних, міських громад. Концепцією визначені основні завдання реформи, зокрема: забезпечення доступності та якості публічних послуг; визначення обґрунтованої територіальної основи для діяльності органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, здатної забезпечити доступність та якість адміністративних та соціальних послуг, що надаються цими органами; створення належних матеріальних, фінансових та організаційних умов для забезпечення здійснення органами місцевого самоврядування власних і делегованих повноважень; максимальне залучення населення до прийняття управлінських рішень, сприяння розвитку форм демократії на місцях.

             Реалізація Концепції планується здійснюватися у два етапи. На першому, підготовчому, етапі (2013-2015 р.р.) планується створення законодавчої основи для реалізації права територіальних громад на добровільне об'єднання, сприятливих правових умов для широкого залучення населення до прийняття управлінських рішень органами місцевого самоврядування та їх виконавчими органами. На другому етапі впровадження (2015-2020 р.р.) передбачається законодавчо врегулювати систему адміністративно-територіального устрою; здійснити моделювання адміністративно-територіальних одиниць у регіонах та підготувати проекти необхідних нормативних актів для завершення формування нової системи адміністративно-територіального устрою України тощо. Проект концепції надалі буде обговорюватись в населених пунктах району.

             В ході навчання також обговорювався стан діловодства в роботі зі зверненнями громадян, організація виконання завдань, визначених розпорядженнями і дорученнями голови райдержадміністрації, порядок уточнення бази даних Державного реєстру виборців, впровадження реєстрації актів цивільного стану у виконкомах селищної та сільських рад.

Image

Image 

Перейти до вмісту