Новини

Відсвяткували Івана Купала

ImageІвана Купала — це день літнього сонцевороту, яке сходиться з християнським святом Різдва Святого Пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна.

 Як народне свято, день Івана Купала відбувається з багатьма своєрідними обрядами та піснями. За повір'ям, у цю ніч дівчата плели вінки і пускали їх на воду, аби знати, звідки чекати коханого. Ще одною забавою для молоді були і лишаються стрибки через багаття. Вважається, хто найвище стрибне, той буде надзвичайно щасливим.

Однак кульмінацією свята завжди був пошук папороті. За народним повір'ям цвіт папороті можна побачити лише раз на рік в ніч на Івана Купала. Вважалося, що квітуча папороть не тільки виконує найпотаємніші бажання, але і допомагає відшукувати скарби.

Вже традиційно в ніч з 6 на 7 липня в селах Конотопського району відбувається святкування Івана Купала, яке вважається святом молоді та кохання.

Районне купальське свято пройшло в с.Сім’янівка Дубов’язівської селищної ради.

На свято зібралися жителі та гості. Прийшли, щоб привітати одне одного, побажати щастя, любові, доброти, миру, злагоди та достатку в кожній родині. Молодь змагалася в стрибках через купальське вогнище, яке супроводжувалось примовляннями та ворожіннями "на силу, на здоров'я, на красу, на врожай".

Дітвора стрибала через кропиву, водили хороводи, співали пісні.

Захоплюючою частиною свята було ворожіння на вінках, пущених на воду. Народне гуляння тривало аж до ранку, гостей вітали концертною програмою, проводились різноманітні ігри та конкурси. Дотепер існує повір'я, що все загадане в ніч на Івана Купала неодмінно збудеться.

 Image

Image 

Перейти до вмісту