Новини

Конотопська ОДПІ інформує

ImageЗвітуємо за європейськими стандартами

Фахівці Конотопської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Сумській області запрошують надавати звітність в електронному вигляді. Задля цього необхідно здійснити лише чотири кроки:

1.  Завітати до Центру сертифікації ключів, що знаходиться за адресою пр. Миру 2, в приміщенні Центру обслуговування платників податків;

2. Отримати електронний цифровий підпис, який безкоштовно видається  центром сертифікації ключів;.

 3.  За допомогою фахівців, завантажити  з сайта Акредитованого центру сертифікації ключів  програмне забезпечення  «Програмний комплекс користувача ЦСК»;

  4. Встановити програмне забезпечення на персональному комп’ютері та виконати необхідні налаштування допоможе інструкція користувача.

Форми та зразки заповнення заяв можна знайти на сайті www.cskidd.gov.ua.

Режим роботи центру сертифікації ключів в м.Конотопі: понеділок – четверг з 9-00 до 20-00, у п'ятницю – з 9:00 до 18:45 (без перерви на обід). Вихідний – субота та неділя. Телефон для довідок: . 6-61-97.

Конотопські фахівці Міндоходів запрошують оцінити переваги подання звітності у режимі online та отримати сертифікаційний ключ. І самі переконаєтеся, що електронне спілкування – це цивілізований європейський рівень, якого Ви варті!

Отримав грошовий переказ з-за кордону – сплати податок

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області нагадує, що якщо отримали грошовий переказ з-за кордону, то такий переказ обов'язково  оподатковується.

Адже грошові перекази, отримані громадянами України на поточні або карткові рахунки з-за кордону, потрібно розглядати як іноземні доходи. Відповідно, вони підлягають оподаткуванню за результатами подання річної податкової декларації  за ставками 15% або 17%, повідомляє Міністерство доходів і зборів України на офіційному сайті відомства.

Зокрема, ставка податку в 17% застосовується, якщо сума переказів з-за кордону в місяць перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати (у 2013 році встановлено на рівні 1147 грн.).

При отриманні доходів у вигляді валютних цінностей або інших активів, їх вартість перераховуються у гривні за валютним курсом Нацбанку України, діючої на момент одержання таких доходів.

Дорогі «IPhone»-и возять у мішках з білизною

На митному посту  “Конотоп”  фахівці Головного управління Міндоходів у Сумській області виявили у громадянки Росії  заховані 10 телефонів   “IPhone – 5”. Приблизна вартість їх складає понад 65 тисяч гривень.

Міндоходівці оглядали потяг сполученням «Ужгород – Москва». В купе провідника та електро-купе  в мішках для  білизни і були приховані від митного контролю дорогі телефони.

В цей же самий час проходив митний  контроль потягу  сполученням «Жмеринка – Москва». В цьому потязі, але вже українка, сховала від перевіряючих під полицею бокового сидіння, за мішками з білизною,  дисплеї для мобільних телефонів в кількості 174 штуки, вартість яких встановлюється.

За даними фактами,  згідно статті  483 ч.1 Митного кодексу  України, складено протоколи про порушення митних правил. Телефони та дисплеї вилучено до рішення суду.

Плануєте поїздку за кордон – ознайомтесь з деякими правилами пропуску товарів через митний кордон

Громадяни, які ввозять товари  на  митну територію України не частіше ніж 1 раз за 1 добу (24 години), декларують свій товар усно та не сплачують митні платежі. Водночас фактурна вартість такого товару не має перевищувати 1000 євро у разі, якщо перетин кордону здійснюється авіатранспортом. Якщо ж ви подорожуєте будь-яким іншим видом транспорту (автомобільним, залізничним, морським), вартість товару не має перевищувати 500 євро, а маса 50 кг.

При цьому, фактурна вартість — це вартість товару, зазначеного в рахунку-фактурі/інвойсі. Фактурна вартість необхідна для формування митної вартості товару при нарахуванні митних платежів при імпорті.

При поверненні із-за кордону громадянам слід знати, що ввозити на митну територію України харчові продукти для власного споживання можна на загальну суму, яка не перевищує еквівалент 200 євро на одну особу, в таких обсягах:

в упаковці виробника, призначені для роздрібної торгівлі, – у кількості не більше ніж одна упаковка або загальною масою, яка не перевищує 2 кілограмів, кожного найменування на одну особу;

без упаковки – у кількості, що не перевищує 2 кілограмів кожного найменування на одну особу;

без упаковки – неподільного продукту, готового до безпосереднього вживання, у кількості не більше ніж по одному найменуванню на одну особу.

Стосовно ввезення алкогольних та тютюнових виробів, слід зауважити, що громадяни, які досягли 18-річного віку, можуть ввозити на митну територію України алкогольні напої та тютюнові вироби лише в обмежених кількостях.

Зокрема, в ручній поклажі або багажі без сплати митних платежів і без письмового декларування із розрахунку на одну особу дозволяється ввозити:

200 сигарет або 50 сигар чи 250 г тютюну, або ці вироби в наборі загальною масою, що не перевищує 250 г; 

5 л пива, 2 л вина, 1 л міцних (із вмістом спирту більш як 22%) алкогольних напоїв.

Поряд із цим, особисті речі, що переміщуються (пересилаються) громадянами через митний кордон України не оподатковуються митними платежами та звільняються від подання документів, що видаються державними органами для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, а також від застосування до них видів державного контролю. Перелік товарів, які можуть бути віднесені до особистих речей громадян визначено ст. 370  Митного кодексу.

Одночасно нагадуємо, що положення щодо пропуску та оподаткування товарів, які ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України   визначені у Главі 55 Митного кодексу України.

Якщо звітуємо електронно, квитанцію зберігаємо 3 роки

    При поданні податкової звітності в електронній формі звітність приймається до 24.00 години дня, у якому спливає такий граничний строк. А це значить, що платники податків, які звітують «електронно», мають подати декларацію не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає граничний термін подання звітності.

     У разі отримання звітності в електронному вигляді Міндоходів надсилає платнику дві квитанції. Перша – є підтвердженням того, що податкові документи надійщли до контролюючого органу. Ця квитанція надсилається на електронну адресу, з якої поступила звітність від платника. Другий примірник першої квитанції в електронному вигляді зберігається в Міндоходів.

    Водночас, якщо перша квитанція не надійшла на електронну адресу платника, то податковий документ вважається неодержаним. Друга квитанція є підтвердженням прийняття документів платника до бази даних Міндоходів в електронному вигляді у текстовому форматі. У ній зазначаються:

– реквізити прийнятого документа в електронній формі;

– відповідність звітності затвердженому формату (стандарту) електронного документа;

– результати перевірки електронного цифрового підпису (ЕЦП);

– інформація про платника податків;

– дата та час приймання, реєстраційний номер;

– податковий період, за який подається звітність та дані  про відправника квитанції.

    На цю квитанцію накладається ЕЦП органу Міндоходів, здійснюється її шифрування та надсилання платнику засобами телекомунікаційного зв’язку. Другий примірник такої квитанції також зберігається в електронному вигляді в органі Міндоходів.

   Фахівці Конотопської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Сумській області звертають вашу увагу на те, що отримані платником електронні квитанції повинні зберігатися не менше ніж 1095 днів з дня подання податкової звітності.

 

 

 

 

Завідувач сектору взаємодії із ЗМІ та громадськістю Конотопської ОДПІ Кириченко Т.М.
 

Перейти до вмісту