Новини

Конотопська ОДПІ інформує

ImageУ власників касових апаратів залишилось півтора місяці для переходу на «он-лайн» звітування

На Сумщині майже 350 реєстраторів розрахункових операцій (РРО) нового покоління вже формують касову стрічку в електронному вигляді та автоматично через мережу Інтернет передають інформацію про операції з готівкою на сервери Міністерства доходів і зборів України.

Число сучасних касових апаратів, що відповідають вимогам закону, на часі  зростає стрімкими темпами. «Правові норми, що впроваджують дистанційний моніторинг готівкових розрахунків, набрали чинності з 1 січня 2013 року. Аби зробити процес переходу на роботу з новою технікою максимально комфортним для бізнес-активу країни, законом встановлений адаптаційний період до 1 липня цього року. Штрафи за відсутність цифрової стрічки не застосовуються лише до цієї дати. Відтак саме зараз користувачам РРО слід оперативно звертатись до сервісних центрів з приводу купівлі або модернізації парку апаратів, адже час неухильно спливає», – відзначила в.о. начальника Конотопрської ОДПІ Дерев*янко О.В. на нещодавно проведеній прес-конференції.

Новий податковий «он-лайн» сервіс є не лише вимогою IT-доби, а й суттєвою економією коштів для підприємців. Позаяк він звільняє бізнесменів від необхідності купівлі паперової контрольної стрічки та її зберігання протягом 3 років. Крім того цифрове звітування не потребує додаткових витрат часу. Щойно надруковано чек – на сервер одразу без участі людини надходить інформація про операцію. До того ж новація завдяки безконтактному спілкуванню підприємців з податківцями сприятиме зменшенню кількості перевірок.

«Наразі у підприємницького активу існує два шляхи виконання вимог закону. Перший – це придбання готових РРО, що формують касову стрічку в електронній формі. Другий – програмне доопрацювання існуючих апаратів та приєднання до них gsm-модемів. Аби уникнути зайвого ажіотажу у останні дні перехідного періоду, та не доводити справу до сплати нікому не потрібних штрафів, у кожному із перелічених випадків необхідно звертатись до «сервісників» вже сьогодні», – підсумовує Олена Валентинівна.

З повним переліком моделей реєстраторів розрахункових операцій, що відповідають вимогам закону і часу та включені до Державного реєстру, можна ознайомитись, «клікнувши» посиланням праворуч http://sts.gov.ua/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/62287.html.

 

До уваги неприбуткових організацій з ознакою 0011

Конотопська ОДПІ повідомляє, що відповідно до абзацу першого п. 157.11, якщо доходи неприбуткових організацій (ознака неприбутковості «г»), отримані протягом звітного  (податкового ) року  з джерел,які згідно законодавства звільняються від оподаткування, на кінець першого кварталу року, що настає за звітним, перевищують 25 відсотків загальних доходів, отриманих протягом такого звітного (податкового) року, така неприбуткова організація зобов'язана сплатити податок із нерозподіленої суми прибутку , до суми такого перевищення.   

Сплата зазначеного податку до бюджету здійснюється за результатами  першого кварталу року, що настає за звітним, але не пізніше  17 травня 2013 року.

 

Платники податків Конотопщини та Бурині на 8,3 млн. грн. збільшили відрахування до бюджету

За інформацією в.о.начальника Конотопської ОДПІ Дерев*янко О.В. за підсумками 4 місяців поточного року, у січні-квітні до зведеного бюджету мобілізовано 86 млн. грн., що на 8,3 млн. грн. перевищує минулорічний аналогічний показник. Зокрема, надходження до місцевого бюджету збільшилися на 8,7 млн. грн. (на 15,3 %)  в порівняні з відповідним періодом минулого року.

Як було заявлено, порівняно з минулим роком досягнуто стабільності у зростанні надходжень до бюджету. Так, по податку на прибуток за січень-квітень мобілізовано 9,8 млн. грн., що на 2,5 млн. грн. більше, ніж торік. Податку на доходи з фізичних осіб зібрано 47,1 млн. грн., що на 2,8 млн. грн. (на 6,4%) більше минулорічних показників. Вагомі надходження у цьому році і по єдиному податку від фізичних та юридичних осіб – 4,8 млн. грн., що на 2,3 млн. грн. (на 89,2%) більше показників  2012 року.

«Таке зростання до бюджету є результатом якісних змін у взаємовідносинах між органами Міндоходів та платниками податків, – переконані в інспекції. – Зокрема йдеться про покращення сервісного обслуговування та удосконалення адміністрування податків і зборів, скорочення перевірок, підвищення рівня податкової культури в суспільстві».

 

Монети в коробці з-під торту

Під час здійснення митного контролю потягу  сполученням «Київ – Москва» на митному посту “Конотоп”,  у громадянина України  було виявлено при вивезенні з України чотири старовинні монети. Це були : один рубль 1924 року карбування,  “полтинник” – 1925р., один долар США  1896 року випуску та ще одну монету невизначеного походження.

 Сподіваючись на “щасливий випадок”, пасажир поїзду сховав їх у коробці з- під торта.

За даним фактом складено протокол про порушення митних правил. Монети вилучено і направлено на експертизу.

Перейти до вмісту