Новини

Конотопська ОДПІ інформує

ImageЧи подають податкову декларацію держслужбовці у 2013 році ?

Почнемо з того, що обов*язок держслужбовців щорічно подавати за місцем роботи Декларацію про майно, доходи, витрати та зобов*язання фінансового характеру за минулий рік передбачає ст.13 Закону про держслужбу і ст.12 Закону про запобігання корупції. Отже, усі державні службовці зобов'язані були до 1 квітня подати за місцем служби декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2012 рік.

Зокрема, до переліку осіб, які зобов’язані звітувати відносяться – посадові особи державних органів влади та місцевого самоврядування, військові Збройних сил України, депутати рад усіх рівнів, судді, посадовці та службовці органів прокуратури, СБУ, митної та податкової служб.

Нагадаємо, що держслужбовці, які з поважних причин (відпустка у зв’язку з вагітністю, догляду за дитиною, тимчасова непрацездатність, перебування за межами України, перебування під вартою) не подали вчасно декларації, зобов’язані це зробити протягом 2013 року.

Слід зазначити, що за неподання, або несвоєчасне подання декларації доведеться нести адміністративну відповідальність у вигляді штрафу (170-425 гривень).

Крім того, держслужбовцям варто знати, що в разі отримання ними доходів від надання в оренду майна, спадщини (окрім отриманої від родичів 1 ступеню споріднення), подарунків, або, якщо загальна річна сума оподатковуваного доходу, отриманого від двох та більше податкових агентів перевищила 120 мінімальних зарплат (128,76 тисяч грн.), вони мають до 1 травня 2013 року подати до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації ще й іншу декларацію – Декларацію про майновий стан та доходи (відповідно до Податкового кодексу України).

 Також нагадуємо, що підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

В Україні триває кампанія декларування доходів громадян.

Цього року громадяни можуть подати декларацію як зазвичай у паперовому варіанті, так і скористатися нововведенням і відзвітувати податковій в електронній формі. Якщо ж вирішите скористатися засобами електронного зв’язку, то це  необхідно зробити не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає граничний термін її подання, а він обмежується 30 квітня. Але звертаємо увагу, що це можна зробити за наявності електронного підпису.

 

Затверджені нові акцизні марки для алкогольних напоїв і тютюнових виробів

Кабінет Міністрів України постановою  від 13.03.2013 року  № 188 "Деякі питання маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів" затвердив нові зразки марок акцизного податку для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва.

Марки акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва запроваджуються з 1 травня 2013 року. Підприємства-виробники та імпортери алкогольних напоїв і тютюнових виробів щомісяця будуть подавами територіальному органу Міндоходів і зборів заявку-розрахунок про потребу в марках. Отже, маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів  марками акцизного податку нового зразка будуть проводити підприємства-виробники та імпортери алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Крім того, постанова вносить зміни  до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 р. N 1251, якими встановлено, що розмір плати за одну марку акцизного податку для алкогольних напоїв становить 0,27 гривні ( раніше- 0,103 грн.), для тютюнових виробів – 0,142 гривні (раніше- 0,055 грн.).

База податку на нерухомість по різним об’єктам не додається

Відповідно до Податкового кодексу України платниками  податку  на нерухоме майно,  відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової нерухомості.

 Державна податкова служба України листом від 01.03.2013 року № 1246/А/17-3214 зазначила, що об'єктом оподаткування є об'єкт житлової нерухомості, а базою оподаткування є житлова площа об'єкта житлової нерухомості.

У разі наявності у платника податку кількох об'єктів оподаткування база оподаткування обчислюється окремо за кожним з таких об'єктів.

Обчислення суми податку з об'єктів житлової нерухомості, які знаходяться у власності фізичних осіб, проводиться органом державної податкової служби за місцезнаходженням об'єкта житлової нерухомості.

Повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, та платіжні реквізити надсилаються органами державної податкової служби платникам за місцезнаходженням об'єкта житлової нерухомості до 1 липня звітного року.

Фізичні особи сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, протягом 60 днів від дня вручення податкового повідомлення-рішення через установи банків та поштові відділення.

У разі коли зазначені особи проживають у сільській (селищній) місцевості, вони можуть сплачувати податки і збори через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про прийняття податків і зборів.

Питання при заповненні декларації? Завітайте до податкової!

Податкову декларацію про майновий стан та доходи зобов’язані подати громадяни, які отримали у 2012 році оподатковувані доходи і з яких при виплаті не утримувався податок. Крім того громадяни  мають право подати декларацію для отримання податкової знижки.

Для цього необхідно відвідати Центр обслуговування платників податків, що знаходиться у приміщенні Конотопської ОДПІ і працює з 9:00 до 20:00 у робочі дні та з 9:00 до 16:00 у суботу за адресою: м. Конотоп, пр.Миру, 2.   

В Центрі Вам нададуть необхідну інформацію щодо порядку заповнення декларації.

Зазначений документ можна подати особисто або надіслати на адресу податкового органу поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного терміну її подання.

 Акцентуємо увагу, що декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді, скориставшись сервісом „Заповнення декларації on-line”. Для цього платнику слід безкоштовно отримати у податковій електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення. Довідки на сайті: www.acskidd.gov.ua.

Фахівці податкової служби чекають на Вас!


 

 

Завідувач сектору взаємодії із ЗМІ та громадськістю Конотопської ОДПІ Кириченко Т.М.

Перейти до вмісту