Новини

Конотопська ОДПІ інформує

ImageДля ведення незалежної професійної діяльності потрібно зареєструватися!

Фізичні особи, які мають намір здійснювати незалежну професійну діяльність, повинні зареєструвати таку діяльність у відповідному уповноваженому органі та отримати свідоцтво про реєстрацію чи інший документ (дозвіл, сертифікат тощо), що підтверджує право на ведення такої діяльності.

Протягом 10 календарних днів після реєстрації фізична особа зобов'язана стати на облік в органі ДПС. Для цього необхідно подати заяву та документи до органу державної податкової служби за місцем свого постійного проживання особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу. Взяття на облік здійснюється органом податкової служби не пізніше наступного робочого дня з дня прийняття заяви.

Відповідно до п. 178.2 ст. 178 Податкового кодексу України, доходи громадян, отримані протягом календарного року від провадження незалежної професійної діяльності, оподатковуються за ставкою 15 % бази оподаткування, а в разі перевищення десятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становить 17 % суми перевищення.

Незалежна професійна діяльність – це участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою – підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Облік фізичних осіб, які  провадять незалежну професійну діяльність, ведеться відповідно до вимог статті 65 Розділу ІІ «Адміністрування податків, зборів (обов’язкових платежів)» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями.

Також, нагадуємо, що самозайняті особи повинні подати декларацію до 1 травня!  ДПС України з метою забезпечення однакового підходу до практичного застосування норм податкового законодавства  наказом від 24.12.2012 N 1185 затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо деяких питань оподаткування фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (приватних нотаріусів, адвокатів), в якій, зокрема, зазначено, що фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності та подавати податкову декларацію за результатами звітного року у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб, тобто до 1 травня року, що настає за звітним.

 

В січні-лютому 2013 року платники податків Конотопщини поповнили бюджет на 38,1 мільйонів гривень

 

Порівняно з січнем-лютим 2012  року надходження зросли на 3,5 мільйонів гривень, або на 10,3 %.

Державний бюджет отримав 10 мільйонів гривень. До місцевих бюджетів за два місяці поточного року надійшло 28,1 мільйонів гривень.

За 2013 рік платникам відшкодовано на розрахунковий рахунок 6 мільйонів гривень, податку на додану вартість, з яких в автоматичному режимі – 5,8 мільйони гривень. Обсяг відшкодування порівняно з минулим роком  збільшено на 5,4 млн.грн.

 

Отримав дохід з-за кордону – подай декларацію

Відповідно до Податкового кодексу України доходи, отримані з джерел за межами України включаються до загального річного оподатковуваного доходу платника податку та оподатковуються за ставками 15% (17%). Сума податку на іноземні доходи визначається за наслідками поданої платником податку Податкової декларації про майновий стан і доходи за звітний рік.

Одночасно норми ПКУ дозволяють зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном. Про те зробити це можна за наступних умов: 1) таке право передбачено нормами міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України; 2) платник податку має підтвердні документи стосовно суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції.

Тому, громадяни, які у минулому році отримували доходи з-за кордону зобов’язані до 1 травня 2013 року подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до органу ДПС за місцем своєї реєстрації.

Дізнатися більше щодо порядку заповнення та подання податкової декларації про майновий стан і доходи Ви можете на офіційному веб-порталі ДПС України: www.sts.gov.ua  у  банері «Декларування громадянами майнового стану і доходів 2013».

 

Завідувач сектору взаємодії із ЗМІ та громадськістю Конотопської ОДПІ Кириченко Т.М.

Перейти до вмісту