Новини

З 1 січня 2013 року вводиться новий податок на нерухоме майно

ImageКому, як і коли доведеться платити податок на нерухомість?

Жоден податок не викликав стільки чуток і суперечок, як податок на нерухомість. Спочатку його збиралися вводити з січня 2012 року. Потім з технічних причин запровадження податку перенесли на 1 липня. Потім – на 1 січня 2013 .

Зараз всі оператори ринку, і в першу чергу податкова служба, активно готуються до адміністрування цього нового для країни податку. Яка саме нерухомість буде їм обкладатися? Хто, як і коли його буде платити? Які пільги передбачені при сплаті? Всі ці питання ми поставили директорові департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової служби України В'ячеславу Бусарєву.

– В'ячеслав Валентинович, це вже вирішено остаточно, що податок на нерухомість введуть з 1 січня?

– Нинішня редакція Податкового кодексу передбачає саме такі терміни. Впровадження податку на нерухомість почнеться з 1 січня 2013 року.

–  Якщо його введуть з 2013 року, то коли треба платити? Вже в січні? Раз на рік або частіше?

– Зазначу, що всі нюанси сплати податку на нерухомість регулюються статтею 265 Податкового кодексу України. Зокрема, нею передбачено, що податковий період дорівнює одному календарному року.

– І що це означає?

– Це означає, що платити податок на нерухомість потрібно один раз на рік. При цьому, оскільки відповідна стаття набирає чинності з 1 січня 2013 року, до 1 липня 2013-го всі фізичні особи – власники нерухомості, що потрапляє під оподаткування, отримають від податкової служби повідомлення-рішення, в якому буде вказана сума, що підлягає внесенню до бюджету.

– Тобто суму податку на нерухомість буде розраховувати податкова служба?

– Саме так. Але в той же час платник податків має право звернутися до органів податкової служби для звірки даних по об'єкту оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на нерухомість.

– Ну, це якщо людина не згодна з розрахунками податкової. А якщо згоден, чи потрібно буде надавати якісь додаткові документи чи, може, людям доведеться подавати декларації?

– Подача декларацій дійсно передбачена, але для юридичних осіб – платників цього податку. А для фізичної особи головне – сплатити вчасно податок.

– Тепер про головне: звідки, власне, податкова буде брати відомості про те, яка у кого нерухомість?

– Відомості, необхідні для розрахунку податку на нерухомість, службі надають органи держреєстрації прав на нерухоме майно.

– Яка нерухомість оподатковується? Кому готуватися до отримання таких повідомлень?

– Податком на нерухомість оподатковується житлова площа об'єктів житлової нерухомості, тобто будинки, квартири, котеджі, кімнати в гуртожитках.

При цьому відразу зазначу, що закон надав значні пільги щодо його сплати. Зокрема, житлова нерухомість, яка перебуває у власності фізичної особи, не оподатковується в певних межах. Для квартир це 120 квадратних метрів, для житлових будинків – 250.

– Відразу уточню: якщо у людини є у володінні квартира площею 150 квадратних метрів, чи означає це, що на неї взагалі не покладені пільги, оскільки це житло формально більше 120 квадратних метрів? Або ж на 120 квадратних метрів нададуть пільгу, а за "зайві" 30 метрів потрібно буде платити податок?

– Пільга поширюється на об'єкти нерухомості незалежно від їх площі. В даному випадку податок буде нарахований на "зайві", як ви сказали, 30 квадратних метрів.
В той же час таке зменшення податку покладається один раз на рік і по одному об'єкту нерухомості, де платник зареєстрований. Або за його вибором зменшення застосовується до будь-якого іншого об'єкту нерухомості, який перебуває у власності. Наприклад, якщо людина володіє двома квартирами або квартирою і житловим будинком, то пільга йому буде надана тільки на один з таких об'єктів.

– Припустимо, у людини є дві квартири. Пільга надаватиметься на ту, в якій людина прописаний? Або можна вибрати? А то ж багато зареєстровані в квартирах, якими не володіють …

– Як я вже сказав, закон дозволяє платнику вибирати об'єкт, на який він хоче отримати пільгу.

– А якщо житловим будинком у 300 квадратних метрів володіють дві особи? Одному належать 100 квадратних метрів, а другому – 200…

– Якщо у них у власності немає іншої нерухомості, то вони обидва мають право на пільгу при сплаті податку. Навіть незважаючи на те, що загальна площа будинку більше пільгової. Адже пільга надається конкретній людині на ті житлові метри, якими він володіє.

– Тоді така ситуація. У людини дві квартири: 40 і 60 квадратних метрів. У сумі виходить 100 квадратних метрів. Це менше, ніж пільгові 120 "квадратів". Він може не платити податок за обидві квартири?

– Пільга надається тільки на один об'єкт нерухомості. В даному випадку йому буде вигідно скористатися пільгою на квартиру більшої площі – 60 квадратних метрів.

– До речі, а чи є пільги на дачні та садові будинки? Адже практично для всіх це другий об'єкт нерухомості.

– Податковим кодексом передбачено, що садовий або дачний будиночок не обкладається податком на нерухомість, але тільки якщо у власності платника є не більше одного такого об'єкта нерухомості.

– Ще одне дуже важливе питання: при підрахунку квадратних метрів, на які покладаються пільги, враховується жила площа чи загальна?

– У Податковому кодексі зазначено, що об'єктом оподаткування є саме житлова площа.

– Який орган і яким чином буде визначати ту площу нерухомості, за яку слід платити податок?

– Надавати інформацію, необхідну для обчислення податку на нерухомість, податковій службі будуть органи державної реєстрації прав на нерухоме майно. Це стосується і даних про житлову площу об'єктів.

– Повернемося до технічних моментів: яка ставка податку?

– Це чітко зазначено в Податковому кодексі. За кожен квадратний метр понад пільгової площі для квартир житловою площею від 120 до 240 квадратних метрів і будинків житловою площею від 250 до 500 квадратних метрів – 1 відсоток мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня поточного року. Для квартир житловою площею понад 240 квадратних метрів і будинків житловою площею понад 500 квадратних метрів визначена ставка в розмірі 2,7 відсотка мінімальної зарплати.

– Скільки це в гривнях?

– Поки ще бюджет на 2013 рік не затверджено і розмір мінімальної зарплати точно не встановлений. Тому я можу оперувати тільки приблизними цифрами. З 1 грудня 2012 року мінімальна зарплата збільшилась до 1134 гривень. Відповідно, 1 відсоток від неї становитиме 11 гривень 34 копійки, а 2,7 відсотка – 30 гривень 62 копійки.
Таким чином, якщо людина володіє квартирою площею 150 квадратних метрів, тоді з урахуванням пільг йому потрібно буде заплатити за "зайві" 30 квадратних метрів 340 гривень 20 копійок.

Ми всі розуміємо, що цей податок для нашої країни новий. Його адміністрування має пройти стадію апробації і у людей може виникнути безліч питань. Тому Ви можете зателефонувати на «Гарячу лінію» Конотопської ОДПІ за номером 6-61-97 і уточнити всі нюанси сплати даного податку.

Перейти до вмісту