Категория-25 сесія (14.12.2012)

Про програму підтримки малого та середнього підприємництва в Конотопському…

                                                             Image                                      

                  КОНОТОПСЬКА  РАЙОННА  РАДА                    

ШОСТЕ СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТЬ П'ЯТА  СЕСІЯ

  РІШЕННЯ

    Конотоп

14.12.2012

Про програму підтримки малого та

середнього підприємництва в Конотопському

районі на 2013 – 2014 роки

Відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про розвиток та державну  підтримку малого і середнього підприємництва в Україні», «Про Національну програму сприяння розвитку малого підприємництва в Україні», статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та з метою подальшої підтримки малого підприємництва в районі

районна рада вирішила:

            1. Затвердити Програму підтримки малого та середнього підприємництва в Конотопському районі на 2013-2014 роки та основні заходи щодо її реалізації (додаються).

            2. Рекомендувати селищній та сільським радам здійснити організаційно – практичні заходи щодо забезпечення виконання показників і завдань Програми підтримки малого та середнього підприємництва в Конотопському районі на 2013-2014 роки.

            3. Управлінню економіки Конотопської районної державної адміністрації забезпечити організацію роботи по виконанню Програми підтримки малого та середнього підприємництва в Конотопському районі на 2013-2014 роки.

            4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань агропромислового комплексу, розвитку суб’єктів малого підприємництва, торгівлі та побуту і управління економіки Конотопської районної державної адміністрації.

Голова районної ради                                             А.В.Боярчук

 Н.Г.Олійник 2 33 06

Надіслати: до протоколу – 3, постійній комісії з питань планування, бюджету та фінансів – 1, постійній комісії з питань агропромислового комплексу, розвитку суб’єктів малого підприємництва, торгівлі та побуту – 1, Конотопській районній державній адміністрації – 1, фінансовому управлінню Конотопської районної державної адміністрації – 1, управлінню економіки Конотопської райдержадміністрації – 1, управлінню агропромислового розвитку Конотопської райдержадміністрації – 1, відділам: фінансово-господарського забезпечення – 1, культури та туризму – 1,  дозвільному центру райдержадміністрації – 1, селищній та сільським радам – 30, редакції газети «Сільські горизонти» – 1, Конотопському міськрайцентру зайнятості населення – 1, сектору з питань внутрішньої політики  та зв’язків з громадськістю – 1.

Зміст

Програми підтримки малого та середнього підприємництва

в Конотопському районі на 2013-2014 роки

        стор

Загальна частина …………………………………………………………………

3

1. Характеристика Програми підтримки малого та середнього  підприємництва в Конотопському районі на 2013-2014 роки ……………………..

4

2. Стан і аналіз проблем малого та середнього підприємництва в Конотопському районі ………………………………………………………………………………

8

3.  Мета Програми …………………………………………………………………………………….

12

4. Заходи Програм відповідно до пріоритетних завдань за напрямами підтримки малого та середнього підприємництва ………………………………………

12

4.1. Впорядкування нормативного регулювання підприємницької діяльності

12

4.2. Фінансово-кредитна та інвестиційна підтримка …………………………………..

14

4.3. Ресурсне та інформаційне забезпечення ………………………………………………

14

4.4. Формування інфраструктури підтримки підприємництва …………………….

15

5. Очікувані (прогнозні) показники ефективності реалізації заходів Програми ………………………………………………………………………………………………….

16

6. Моніторинг Програм та контроль за реалізацією їх заходів .........................

16

Додаток ...................................................................................................................

17

  

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Стратегічним курсом економічної політики України є формування конкурентоспроможної соціально-спрямованої економіки з розвиненим приватним сектором та його важливою складовою  – підприємництвом.

Розвиток малого і середнього підприємництва  вкрай необхідний, тому потребує підтримки, як на державному, так і на місцевому рівні. У зв’язку з цим винятково важливою є Програма підтримки малого та середнього підприємництва в Конотопському районі на 2013-2014 роки (далі – Програма).

            Програма розроблена відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про розвиток та державну  підтримку малого і середнього підприємництва в Україні», «Про Національну програму сприяння розвитку малого підприємництва в Україні», «Програми економічного і соціального розвитку Конотопського району на 2012 рік та основні напрями розвитку на 2013-2014 роки», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»  а також Методичних рекомендацій щодо формування і реалізації регіональних та місцевих програм розвитку малого і середнього підприємництва Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.

Програма є складовою частиною виконання плану заходів з реалізації Стратегії розвитку Сумської області на період до 2015 року „Нова Сумщина – 2015” та Програми економічного і соціального розвитку Конотопського району на 2012 рік та основних напрямів розвитку на 2013-2014 роки.

Розробка Програми на 2013 – 2014 роки здійснювалась згідно з розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації від 09.07.2012 № 272-ОД "Про розроблення проектів регіональної та місцевих програм підтримки малого та середнього підприємництва на 2012-2014 роки” та відповідно до методичних рекомендацій щодо формування і реалізації регіональних та місцевих програм розвитку малого і середнього підприємництва, наказу державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва від 18.09.2012 № 44, що пов'язано зі специфікою малого і середнього підприємництва та динамічністю законодавства, яке його регулює.

До розробки Програми залучалися Конотопська районна  рада,  координаційна районна рада з питань розвитку підприємництва, рада підприємців при Конотопській районній державній адміністрації.

Програма спрямована на посилення ролі органів виконавчої влади  та органів місцевого самоврядування в процесі підтримки малого і середнього підприємництва, підвищення його значимості у соціально-економічному розвитку району і є дієвим інструментом вирішення актуальних питань підприємництва.

1. ХАРАКТЕРИСТИКА

Програми підтримки малого та середнього підприємництва

в Конотопському районі на 2013-2014 роки

1.

Загальна характеристика регіону:

Площа території (тис. км кв.) –

Кількість населення (тис. чол.) –

Специфіка –

Відсоток безробітних до всього працездатного населення (%) –

Перелік територій, які відносяться до

     зон інвестиційної привабливості –

   територій пріоритетного розвитку –

      єврорегіонів –

    1,7

  31,5

промислово-сільськогосподарська

3,8

2.

Дата затвердження Програми

(найменування і номер відповідного рішення)

 Рішення       сесії  районної ради         від    .11.2012 року

3.

Головний замовник Програми:

Головний розробник Програми:

Співрозробники:

Конотопська районна державна адміністрація

Управління економіки Конотопської районної державної адміністрації.

Конотопська районна рада,

Конотопський міськрайцентр зайнятості, управління агропромислового розвитку Конотопської райдержадміністрації, дозвільний центр в Конотопській райдержадміністрації, Рада підприємців при Конотопській райдержадміністрації, відділ фінансово-господарського забезпечення, сектор з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю, відділ культури і туризму, відділ Держкомзему у Конотопському районі Сумської області, органи місцевого самоврядування

4.

Мета Програми

Створення сприятливих умов для розвитку малого і середнього підприємництва, підвищення економічних показників розвитку району, розвитку пріоритетних галузей економіки, забезпечення зайнятості населення шляхом заохочення суб'єктів господарювання до розвитку їх діяльності.

5.

Перелік пріоритетних завдань Програми:

– максимальному поєднанню інтересів суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних і фізичних осіб) з інтересами відповідних адміністративно-територіальних одиниць;

– використанню районних особливостей і географічного положення, природно-ресурсного потенціалу;

– стимулюванню підприємницької ініціативи за рахунок власних фінансових, майнових, трудових, інтелектуальних ресурсів району;

– забезпеченню продуктивної зайнятості населення шляхом створення нових (економічно доцільних) робочих місць, самозайнятості;

– наповненню районного і місцевих бюджетів;

– підвищенню рівня підприємницької активності сільського населення;

– насиченню ринку споживчих товарів та послуг;

– вирішенню соціально-побутових проблем;

– підвищенню підприємницької культури населення.

6.

Очікувані кінцеві результати від реалізації Програми в динаміці змін цільових показників:

Дані станом на початок дії Програми

Очікувані показники

(прогноз):

Кількість діючих суб’єктів МСП / кількість суб’єктів МСП на 10 тис. чол. населення (од.)

23

24

Чисельність працюючих у суб’єктів МСП (осіб)

535

542

Кількість фізичних осіб – підприємців (осіб)

530

540

Питома вага суб’єктів МСП у загальному випуску продукції регіону (%)

Надходження до бюджетів від суб’єктів МСП (тис. грн.)

Кількість об’єктів інфраструктури підтримки суб’єктів МСП (од.)

бізнес-центри

бізнес-інкубатори

технопарки

лізингові центри

фінансово-кредитні установи: кредитні спілки, установи взаємного кредитування

фонди підтримки підприємництва

інвестиційні, інноваційні фонди і компанії

біржі

інформаційно-консультативні установи

страхові компанії

аудиторські фірми

Залучення суб’єктів МСП до виконання робіт/послуг за державні кошти – кількість (од.) / обсяги (тис. грн.)

86

/48,5

Кількість підприємців, що пройдуть підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації (осіб)

Кількість створених робочих місць (од.)

559

576

7.

Терміни і етапи реалізації Програми

2013 – 2014 роки,

початок – січень 2013 року, закінчення – грудень 2014 року

8.

Перелік цільових проектів і підпрограм.

Виконавці:

9.

Джерела фінансування Програми

Місцевий бюджет

10.

Система організації контролю за виконанням Програми

Відповідальним виконавцем Програми є Конотопська районна державна адміністрація в  особі управління економіки Конотопської районної державної адміністрації, яка щорічно звітує перед Конотопською районною радою про результати виконання Програми.

Координація за ходом виконання Програми покладається на  управління економіки Конотопської районної державної адміністрації.

Контроль за виконанням Програми здійснює Конотопська районна рада. Поточний контроль за ходом реалізації Програми здійснює постійна комісія Конотопської районної ради з питань агропромислового комплексу, розвитку суб’єктів малого підприємництва, торгівлі та побуту і управління економіки Конотопської районної державної адміністрації.

2. Стан і аналіз проблем малого і середнього підприємництва в Конотопському районі

У сучасних умовах саме з малим і середнім підприємництвом пов’язується надія на швидкі позитивні структурні зміни в економіці, створення умов для розширення та впровадження ринкових реформ.

Напрями роботи Конотопської районної державної адміністрації спрямовані на забезпечення сприятливих умов для створення та функціонування суб’єктів підприємницької діяльності, удосконалення регуляторних процесів, вирішення проблем підприємництва, навчання та перенавчання незайнятого населення з орієнтацією на зайняття підприємницькою діяльністю, створення нових робочих місць тощо.

Реальний стан малого і середнього підприємництва підтверджують кількісні та якісні показники, що свідчать про позитивну динаміку та сталість  його розвитку.

За даними державного реєстратора Конотопської районної державної адміністрації, у Конотопському районі зареєстровано 530 суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб та 70 – юридичних осіб.

Підприємствами малого бізнесу за  2011 рік реалізовано продукції, робіт та послуг на суму 66,8 млн. грн., що становить на 37,7% більше порівняно з 2010 роком. (За даними статистики показники по малому підприємництву обраховуються за рік.)

На підприємствах малого бізнесу станом на 01.01.2012   працює 559 осіб, що становить 18,8 % всіх найманих працівників підприємств-суб’єктів підприємницької діяльності району.

За даними Конотопської об’єднаної міжрайонної державної податкової інспекції 67% суб’єктів господарювання працює на спрощеній системі оподаткування.

В сільському господарстві району налічується 58 фермерських господарств, в користуванні яких знаходиться  4,5 тис. га у власності, орендованих та постійному користуванні сільськогосподарських угідь, що складає 3,5 % загальної площі сільськогосподарських угідь району. У фермерських господарствах району налічується 73 трактори, 12 зернозбиральних комбайнів, іншої техніки 97 одиниць. Фермери в основному спеціалізуються на виробництві продукції рослинництва.

       На території району зареєстровані та здійснюють підприємницьку діяльність 2 багатофункціональні обслуговуючі кооперативи: „Шанс”               (с. В”язове) та  „Згода” (с. Хижки), які надають послуги населенню з обробітку землі, транспортні послуги, послуги по обробітку деревини, переробки зерна.

Протягом звітного періоду поточного року проводилась робота з суб’єктами підприємницької діяльності району, що займаються торговельною діяльністю щодо приведення закладів торгівлі, ресторанного господарства та побуту в сільській місцевості у відповідність до технічних, санітарних вимог та правил торговельного і побутового обслуговування населення.

            Середньомісячна заробітна плата працівників малого бізнесу  залишається  нижчою, ніж в цілому по району та становить на 01.01.2012 року  1100 грн. ( по району – 1719  грн.)

            На покращення підприємницького середовища в районі створені організаційні та матеріально – технічні умови діяльності дозвільного центру, який здійснює свою діяльність згідно чинного  законодавства. Дозвільний центр Конотопської райдержадміністрації  працює в повному обсязі (надає консультації суб’єктам господарювання, прийом заяв та видача документів дозвільного характеру). З 1 січня 2012 року дозвільний центр працює за принципом «єдиного вікна», тобто документи дозвільного характеру видаються виключно через державного адміністратора.

             У 2010 році кількість звернень суб’єктів господарювання у дозвільному центрі  становила –  45; у 2011 році було зареєстровано звернень – 22;  станом на 01.10.2012 року зареєстровано 1908 звернень та видано1896 дозволів.

Дозвільний Центр підключений до Реєстру документів дозвільного характеру і ведеться державним адміністратором.

В ході реалізації програми була проведена робота щодо реалізації  державної регуляторної політики, забезпечення фінансово-кредитної, матеріально-технічної, інформаційно-консультаційної, кадрової підтримки малого та середнього підприємництва. Реалізація державної регуляторної політики у районі спрямовувалася на недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів, зменшення втручання у діяльність суб'єктів господарювання, забезпечення дотримання процедур підготовки регуляторних актів.

Розроблення проектів регуляторних актів та складання аналізу їх впливу в районі проводиться з дотриманням вимог статей Закону України від 11.09.2003 № 1160-IV «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 № 308 «Про затвердження методик проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта».

Органами місцевого самоврядування наприкінці 2011 року проведено роботу щодо складання планів з підготовки проектів регуляторних актів на 2012 рік. Затверджені плани діяльності з підготовки проектів регуляторних актів оприлюднені на офіційному сайті Конотопської районної державної адміністрації в мережі Інтернет www.konotop-rda.gov.ua у розділі „Регуляторна політика”. Для одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб органи місцевого самоврядування  оприлюднюють проекти регуляторних актів з відповідними повідомленнями про оприлюднення, на офіційному сайті Конотопської районної державної адміністрації в мережі Інтернет www.konotop-rda.gov.ua, у розділі „Регуляторна політика” та на дошці об’яв в селищній, сільських радах, в районній газеті Сільські горизонти”.

З метою вивчення дотримання вимог державної політики при підготовці проектів регуляторних актів у районі систематично проводяться навчальні семінари з керівниками, спеціалістами відділів Конотопської райдержадміністрації та органів місцевого самоврядування.

На виконання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», зокрема, щодо здійснення заходів з відстеження результативності прийнятих регуляторних актів у районі створено план – графік проведення заходів відстеження результативності прийнятих регуляторних актів селищної та сільських рад.

            У зв’язку з прийнятим Законом України від 04.11.2011 року № 4014-VІ „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності” селищною та сільськими радами Конотопського району        29.12.2011 року прийняті регуляторні акти „Про внесення змін до рішення селищної (сільської) ради „Про встановлення на території селищної  (сільської) ради місцевих податків і зборів” в частині зміни ставок єдиного податку та Положення про єдиний податок”), які набрали чинність з 01.01.2012 року.

            У ІІІ кварталі 2012 року Попівською сільською радою, рішенням  22 сесії 6 скликання від 12.09.2012 прийнятий регуляторний акт „Про правила благоустрою, дотримання тиші, громадського порядку в селах Попівської сільської ради.”

Всі регуляторні акти відповідають принципам державної регуляторної політики.

Станом на 01.10.2012 року в районі діє 61 регуляторний акт прийнятих органами місцевого самоврядування. Всі регуляторні акти відповідають принципам державної регуляторної політики.

Конотопською районною державною адміністрацією та Конотопською районною радою власні регуляторні акти не приймалися.

У рамках підвищення освітнього рівня підприємців впродовж             2011-2012 років проведено: зустріч у форматі круглого столу за участю представників бізнесу та керівників органів влади; 5 засідань районної координаційної ради з питань розвитку  підприємництва, 5 засідань ради підприємців при Конотопській райдержадміністрації, на сайті Конотопської районної державної адміністрації розміщено інформацію щодо проведення набору для участі в конкурсних відборах представників підприємств (великого, середнього та малого підприємництва) для 10 місячного  навчання в 2012-2013 навчальному році в вищих навчальних закладах  за Програмою «Перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва» („Українська ініціатива”).

            З метою забезпечення інформацією суб’єктів підприємницької діяльності та використання наявних резервів щодо активізації підприємницької діяльності щоквартально оновлюється  та розміщена на сайті Конотопської райдержадміністрації база даних вільних виробничих потужностей об’єктів сільськогосподарського призначення, об’єктів торгівлі, ресторанного господарства, водних ресурсів та земельних ділянок, які можуть бути продані або передані в оренду суб’єктам господарювання для здійснення підприємницької діяльності.

Для забезпечення консультативної  підтримки  малого підприємництва в управлінні економіки Конотопської райдержадміністрації щоденно працює спеціальна телефонна «гаряча лінія» для підприємців. Усі звернення підприємців оперативно розглядаються, надаються відповідні роз’яснення.

На сьогоднішній день існує ряд проблем, які стримують розвиток малого та середнього підприємництва. Серед них можна виділити наступні:

– існування адміністративних бар’єрів;

– непередбачуваність планових і позапланових перевірок господарської діяльності органами державного нагляду (контролю);

– недостатня обізнаність підприємців з чинним законодавством, основами ведення бізнесу та систем оподаткування;

– брак освітніх програм для осіб, що вирішили започаткувати власну справу;

– складність доступу до фінансово-кредитних ресурсів;

– недостатній розвиток інфраструктури підтримки підприємництва (бізнес-центрів, бізнес-інкубаторів, консультаційно-дорадчих установ, кластерів, технопарків тощо).

Враховуючи перелічені вище питання, одним з найбільш ефективних шляхів їх розв’язання на місцевому рівні на сьогодні залишається розроблення та виконання районної Програми підтримки малого та середнього підприємництва в Конотопському районі на 2013-2014 роки.

 З метою проведення діагностування підприємницького середовища, застосовується метод – SWOT аналізу, який передбачає визначення сильних та слабких сторін, в даному випадку, сектора малого підприємництва, а також основні шанси та загрози його розвитку (Рис. 1).

SWOT аналіз

Сильні сторони

Позитивні фактори сьогодення

Слабкі сторони

Негативні фактори сьогодення

1.      Можливість зменшення орендної плати та придбання нерухомого майна за нижчою ціною;

2.      Підвищення якості праці та мотивації персоналу;

3.      Спрощена система управління, швидке прийняття рішення;

4.      Перерозподіл інвестицій з довгострокових проектів зі строком окупності 5-15 років у малий бізнес з більш швидкими темпами окупності.

1.Зменшення споживчого кредитування та кредитів на розвиток малого бізнесу;

2. Збільшення позичкового відсотку;

3.  Зменшення обігових коштів;

4. Складність росту та переходу з малого в середній та великий бізнес;

5.Недостатність кваліфікованих кадрів на промислових  та сільськогосподарських підприємствах району.

Можливості

Позитивні можливості, які очікуємо в майбутньому

Загрози

Негативні можливості, які очікуємо в майбутньому

  1. Поява на рику праці більшої кількості кваліфікованих кадрів;
  2.  Можлива державна підтримка;
  3. Зниження цін постачальників;
  4. Пожвавлене залучення інновацій (наприклад, подорожчання енергії може призвести до залучення енергозберігаючих систем та обладнання).

  1.  Зниження платоспроможного попиту;
  2.  Більш жорстка конкуренція;
  3. Перевищення пропозиції над попитом.

Рис. 1. Елементи SWOT аналізу

3. Мета Програми.

Метою Програми є створення сприятливих умов для розвитку малого і середнього підприємництва, підвищення економічних показників розвитку району, розвитку пріоритетних галузей економіки, забезпечення зайнятості населення шляхом заохочення суб'єктів господарювання до розвитку їх діяльності.

Програма базується на основі аналізу стану розвитку малого і середнього підприємництва та результатах виконання попередньої програми розвитку   малого та середнього підприємництва у Конотопському районі.

Головне завдання Програми: реалізація соціально спрямованих заходів для залучення до підприємницької діяльності незайнятого населення та стимулювання створення нових робочих місць.

4. Заходи Програм відповідно до пріоритетних завдань за напрямами підтримки малого та  середнього підприємництва:

Досягнення мети Програми пов’язано з реалізацією пріоритетних  завдань, до числа яких належать:

4.1. впорядкування нормативного регулювання підприємницької діяльності:

а) у сфері регуляторної діяльності –

основною метою завдання є подальша перебудова регуляторної політики, спрямована на створення сприятливого підприємницького середовища, забезпечення прозорого і чіткого механізму взаємодії органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та суб’єктів підприємницької діяльності на місцевому рівні, що передбачає такі заходи Програми:

– проведення якісного та повного аналізу регуляторного впливу проектів регуляторних актів;

– планування діяльності з підготовки проектів регуляторних актів;

– оприлюднення в засобах масової інформації проектів регуляторних актів з відповідним аналізом регуляторного впливу, а також проведення відкритих обговорень проектів регуляторних актів за участю представників громадськості;

– виконання заходів з відстеження результативності дії регуляторних актів та їх перегляд;

– проведення навчальних семінарів  з питань впровадження регуляторної політики;

– оприлюднення інформації про здійснення регуляторної діяльності.

До реалізації вказаних заходів передбачається  залучати районну координаційну раду з питань розвитку підприємництва, інші консультативно-дорадчі органи, які братимуть участь у визначенні актуальних питань у сфері підприємництва та  підготовці пропозицій щодо вдосконалення чинного законодавства та нормативно-правових актів місцевого та загальнодержавного рівня.

б) у сфері дозвільної системи

З метою оптимізації дозвільної системи та підвищення ефективності діяльності дозвільних центрів, у Програмах можуть передбачатися заходи спрямовані на:

− покращення матеріально-технічного забезпечення дозвільних центрів (комп’ютерами та оргтехнікою);

− впровадження європейських стандартів при видачі документів дозвільного характеру;

− проведення нарад з питань удосконалення дозвільної системи у сфері господарської діяльності за участю підприємців та місцевих дозвільних органів;

− оновлення  інформаційних стендів, роз’яснення порядку видачі документів дозвільного характеру.

в) у сфері нагляду (контролю)

Для створення ефективної системи правового захисту суб’єктів підприємницької діяльності Програми можуть передбачати заходи, спрямовані на:

– забезпечення правового регулювання порядку здійснення перевірок суб’єктів підприємницької діяльності контролюючими органами відповідно до норм Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»;

– недопущення випадків примусового залучення коштів суб’єктів підприємництва в фонди, не передбачені законодавством;

– забезпечення рівноправності суб’єктів підприємницької діяльності підприємствам всіх форм власності;

– захист суб’єктів підприємництва від бюрократичного тиску, запровадження дисциплінарної та адміністративної відповідальності державних органів місцевої влади за порушення встановлених регуляторних процедур;

– захист інтелектуальної власності.

4.2. фінансово-кредитна та інвестиційна підтримка

Фінансово-кредитну та інвестиційну підтримку спрямовано на спрощення доступу малих та середніх підприємств до кредитних та інвестиційних ресурсів, що сприятиме забезпеченню сприятливих умов для подальшого розвитку підприємництва, адаптації незайнятого населення до умов ринкової економіки, зменшенню рівня безробіття та створенню нових робочих місць.

 Основу цього розділу Програми складають завдання, що спрямовані на посилення ринкових позицій малого та  середнього підприємництва, а саме:

– надання відшкодування відсоткових ставок за кредитами, залученими суб’єктами господарювання малого  та середнього підприємництва для реалізації інвестиційних проектів;

– надання інформації суб’єктам господарювання про потреби розпорядників бюджетних коштів району з метою їх залучення до виконання місцевих замовлень;

– поширення інформації про спеціальні банківські програми кредитування для малого бізнесу;

– стимулювання підприємницької ініціативи безробітних громадян;

– створення сприятливих умов для залучення іноземних інвестицій у сферу малого та середнього  бізнесу.

4.3. ресурсне та інформаційне забезпечення

           

            Одним із вагомих чинників успішного розвитку підприємництва є швидкий пошук оптимальної стратегії виживання та негайне реагування на зміни у бізнес середовищі. Реалізація цих конкурентних переваг потребує інформаційно-консультативної та ресурсної підтримки, що передбачає здійснення наступних заходів Програми:

            – проведення нарад, «круглих столів» та  семінарів, із залученням  ради підприємців при Конотопській райдержадміністрації, суб’єктів господарювання та представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування,  контролюючих органів, з обговорення актуальних питань та аспектів введення підприємницької діяльності;

            –   надання суб’єктам господарювання широкого спектру консультаційних послуг, у тому числі з правових та юридичних питань;

            – проведення  Конотопською об’єднаною державною податковою інспекцією інформаційно – роз’яснювальної роботи серед платників податків з висвітлення актуальних питань функціонування спрощеної системи оподаткування, системи адміністрування податків та існуючих змін податковому законодавстві;

            – проведення конкурсу бізнес-проектів для підприємців,    з пріоритетних напрямів соціально-економічного розвитку району; сприяння розвитку молодіжного підприємництва.;

                        – залучення суб’єктів підприємництва до участі у виставках, ярмарках та форумах.

                        Інформаційне забезпечення суб’єктів малого та середнього підприємництва передбачає реалізацію заходів Програм, спрямованих на:

– створення комп'ютерної мережі і забезпечення доступу суб'єктів підприємництва до ділової інформації (про товарні бази, постачальників товарів та послуг, джерела і умови кредитування, потенційних інвесторів, комунальне майно, вільні не житлові та виробничі площі);

– забезпечення публічного обговорення проектів регуляторних актів, своєчасне доведення виданих регуляторних актів до суб’єктів підприємницької діяльності;

– організація районних і регіональних виставок-ярмарків, участі підприємців в міжнародних конференціях, виставках, семінарах і конкурсах з метою обміну досвідом, використання інноваційних ідей, „ноу-хау”, високих технологій;

– видання інформаційних буклетів, широке використання можливостей телебачення і преси для оперативного інформування суб'єктів підприємництва;

– залучення до співпраці регіональної торгово-промислової палати з метою отримання підприємцями новітньої ділової інформації з використанням сучасних інформаційних та телекомунікаційних мереж.

4.4. формування інфраструктури підтримки підприємництва

Формування інфраструктури підтримки малого та середнього підприємництва є важливою умовою забезпечення фінансової, матеріально-технічної, інформаційної, технологічної, консультативної, маркетингової, кадрової та освітньої підтримки. Однією з головних функцій інститутів інфраструктури є надання допомоги суб’єктам господарювання на початковому етапі діяльності в подоланні труднощів, пов’язаних з відсутністю достатніх знань з питань ведення бізнесу, управлінського досвіду, комерційної інформації, доступу до кредитів тощо.

Інфраструктурою підтримки малого та середнього підприємництва є підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, які провадять діяльність, спрямовану на розвиток суб’єктів малого та середнього підприємництва, їх інвестиційної та інноваційної активності, просування вироблених ними товарів (робіт, послуг), результатів інтелектуальної діяльності на внутрішній і зовнішній ринки.

5. Очікувані (прогнозні) показники ефективності

реалізації заходів Програми

Очікуваними результатами виконання Програми слід вважати  прискорення розвитку малого та середнього підприємництва у районі, активізацію  його потенційних ділових та інвестиційних можливостей, перетворення його на дієвий механізм розв’язання економічних і соціальних питань, збільшення робочих місць та  надходжень до бюджету,  зменшення рівня тіньового обороту у сфері  підприємництва, насичення ринку товарами та послугами, поліпшення бізнес-клімату Конотопського району.

Кількісні та якісні показники, що характеризують ефективність виконання Програми:

–          чисельність суб'єктів підприємницької діяльності, частка їх у загальній чисельності працюючих;

–          чисельність зайнятих у малому та середньому підприємництві;

–          рівень безробіття та зайнятості населення;

–          рівень  надходжень до бюджету;

        –          розвиток конкурентного середовища;

–          привабливий інвестиційний клімат району;

–          зростання конкурентоспроможності економіки району;

–          розвиток інфраструктури підтримки підприємництва;

–          рівень інформованості підприємницького середовища;

–          досконала нормативно-правова база.

            Робота, щодо визначення ефективності здійснених заходів Програми, буде виконуватися в продовж всього періоду реалізації.

6. Моніторинг Програм та контроль за реалізацією їх заходів 
 

Моніторинг реалізації Програми здійснюється щокварталу управлінням економіки Конотопської районної державної адміністрації. 

Результати виконання Програми мають доповідатися щорічно на апаратних нарадах при голові Конотопської районної державної адміністрації, на сесії Конотопської районної ради, під час проведення засідань районної координаційної ради з питань розвитку підприємництва, ради підприємців при Конотопській районній державній адміністрації.

Безпосередній контроль за виконанням заходів і завдань Програми здійснює управління економіки Конотопської районної державної адміністрації, а за цільовим та ефективним використанням коштів – головний розпорядник коштів.

            Хід виконання Програми координує перший заступник голови Конотопської районної державної адміністрації згідно функціональних обов’язків.


 

Додаток

                                                                                                                                                                                                               до програми

План заходів

№ з/п

Цілі

Заходи

Ресурси

Оцінка

1.

Популізація та стимулювання підприємницької діяльності

Організація та проведення святкування Дня підприємця, конкурсу «Кращий підприємець року»

2013 рік – 2,0 тисяч грн.

2014 рік – 2,0 тисяч грн.

Популізація та стимулювання підприємницької діяльності

Проведення навчальних семінарів для суб’єктів малого та середнього бізнесу та безробітних з питань ведення підприємницької діяльності (садівництва, торгівлі, побутового обслуговування та ін.)

2013 рік – 6,0 тисяч грн.

2014 рік – 6,0 тисяч грн.

Організація та проведення нарад, семінарів-тренінгів, майстер-класів для суб’єктів господарювання з актуальних питань ведення бізнесу

2013 рік – 4,0 тисяч грн.

2014 рік – 4,0 тисяч грн.


 

Заходи, спрямовані на реалізацію  Програми підтримки малого та середнього підприємництва

в Конотопському районі на 2013-2014 роки

№ з/п

Пріоритетні завдання

Зміст заходу

Термін виконання

Виконавці

Джерела фінансування

Вартість, тис. грн.

а) впорядкування нормативного  регулювання підприємницької діяльності

1.

Ефективна реалізація державної регуляторної політики

1.1. Проведення моніторингу прийнятих місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування регуляторних актів

Один раз на рік

Управління економіки Конотопської райдержадміністрації

Інші кошти

1.2. Оприлюднення проектів регуляторних актів, проведення  їх публічних обговорень,  здійснення заходів  з відстеження результативності  чинних регуляторних актів

Постійно

Розробники регуляторних актів

Інші кошти

1.3. Проведення семінарів для працівників органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування, керівників підприємницьких структур з питання впровадження регуляторної політики

1 раз на півріччя

Управління економіки Конотопської райдержадміністрації

Інші кошти

1.4. Інформаційне наповнення розділу „Регуляторна політика” на офіційному сайті Конотопської районної державної адміністрації в мережі Інтернет www.konotop-rda.gov.ua.

Постійно

Управління економіки Конотопської райдержадміністрації, сектор з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадкістю апарату Конотопської райдержадміністрації 

Інші кошти

б) фінансово – кредитна та інвестиційна підтримка

3.

Фінансова підтримка реалізації заходів програми

3.1. Надання на конкурсній основі часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами, залученими суб’єктами малого та середнього підприємництва на реалізацію інвестиційних проектів

Постійно

Управління економіки, управління агропромислового розвитку районної державної адміністрації

Інші кошти

3.3.            3.2. Залучення підприємств малого і середнього бізнесу,  місцевих товаровиробників до участі у виставках – ярмарках,  місцевого, регіонального та  загальнодержавного рівня

Протягом 2013-2014 років

Управління економіки, управління агропромислового розвитку Конотопської райдержадміністрації

Інші кошти

3.4.            3.3. Надання міськрацентром зайнятості одноразової допомоги для започаткування  власної справи безробітним, які бажають займатися підприємницькою діяльністю

Протягом 2013-2014 років

Конотопський міськрайцентр зайнятості населення (за погодженням)

Інші кошти

в) ресурсне та інформаційне забезпечення

4.

 Ресурсне та інформаційне забезпечення

4.1. Оновлення бази даних вільних виробничих площ промислового, сільськогосподарського призначення, об’єктів торгівлі, земельних ділянок, водних ресурсів та оприлюднення їх в газеті «Сільські горизонти» та  на офіційному сайті Конотопської районної державної адміністрації в мережі Інтернет www.konotop-rda.gov.ua

Щоквар-тально

Управління економіки, агропромислового розвитку райдержадміністрації, районний відділ земельних ресурсів, редакція газети

«Сільські горизонти», селищна та сільські ради, сектор з питань внутрішньої політики та зв’язків з громад кістю апарату Конотопської райдержадміністрації 

Інші кошти

4.2. Підготовка і проведення  нарад, „круглих столів” за участю підприємців, громадських організацій та  фахівців органів державної влади, з нагальних проблем малого і середнього бізнесу в Україні: запровадження  роботи постійно діючих консультацій для підприємців від провідних фахівців організацій та установ міста з питань оподаткування, банківського кредитування, порядку та умов ведення бізнесу, взаємодії з контролюючими органами

За окремим графіком

Управління економіки Конотопської райдержадміністрації,

Конотопська ОДПІ, органи виконавчої влади, підприємства та установи міста  та області ( за погодженням)

Інші кошти

4.3 Організація та проведення святкування Дня підприємця, конкурсу «Кращий підприємець року»

ІІІ квартал 2013 року

ІІІ квартал

2014 року

Управління економіки, агропромислового розвитку, відділ

фінансово-господарського забезпечення, культури та туризму Конотопської райдержадміністрації

Районний бюджет

2,0

2,0

4.4. Проведення навчальних семінарів для суб’єктів малого та середнього бізнесу та безробітних з питань ведення підприємницької діяльності (садівництва, торгівлі, побутового обслуговування та ін.)

IV квартал 2013 року

IV квартал 2014 року

Управління економіки, агропромислового розвитку, відділ фінансово – господарського забезпечення Конотопської райдержадміністрації

Районний бюджет

6,0

6,0

4.5. Оганізація та проведення нарад, семінарів-тренінгів, майстер-класів для суб’єктів господарювання з актуальних питань ведення бізнесу

За окремим графіком 2013 рік

За окремим графіком 2013 рік

Управління економіки, агропромислового розвитку, відділ фінансово – господарського забезпечення Конотопської райдержадміністрації

Районний бюджет

4,0

4,0

4.6. Участь у загальнодержавній виставковій акції „Барвиста Україна” та в її рамках Всеукраїнський конкурс-виставці „Кращий вітчизняний товар року”

Протягом 2013 року

Протягом 2014 року

Управління економіки Конотопської райдержадміністрації, відділ фінансово – господарського забезпечення апарату Конотопської райдержадміністрації

Районний бюджет

3,0

3,0

4.7. Популяризація зеленого туризму  (сільських садиб, бажаючих примати туристів) та вивчення досвіду організації їх роботи

2013-2014

роки

Управління економіки, відділ культури та туризму Конотопської райдержадміністрації

Інші кошти

4.8. Забезпечення висвітлення  у друкованих та електронних засобах масової інформації питань функціонування та розвитку малого та середнього підприємництва

2013-2014

роки

Управління економіки райдержадміністрації, сектор з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадкістю апарату Конотопської райдержадміністрації, редакція газети  «Сільські горизонти» 

Інші кошти

4.9. Забезпечення роботи консультаційно-інформаційної  телефонної «гарячої лінії»,           тел. 2-33-06; 6-58-80; 6-63-64

Постійно

Управління економіки Конотопської райдержадміністрації, державний реєстратор  та  дозвільного центру Конотопської райдержадміністрації

Інші кошти

г) формування інфраструктури підтримки підприємництва

5.

Формування інфраструктури підтримки підприємництва

Забезпечення ефективного функціонування дозвільного центру

Постійно

Дозвільний центр Конотопської райдержадміністрації

За рахунок коштів Державного бюджету

Загальна вартість програми за джерелами фінансування по роках:

1.

1.Організація та проведення святкування Дня підприємця, конкурсу «Кращий підприємець року».

2. Проведення навчальних семінарів для суб’єктів малого та середнього бізнесу та безробітних з питань ведення підприємницької діяльності (садівництва, торгівлі, побутового обслуговування та ін.).

3. Організація та проведення нарад, семінарів-тренінгів, майстер-класів для суб’єктів господарювання з актуальних питань ведення бізнесу.

4. Участь у загальнодержавній виставковій акції „Барвиста Україна” та в її рамках Всеукраїнський конкурс-виставці „Кращий вітчизняний товар року”

ІІІ квартал 2013 року

IV квартал 2013 року

За окремим графіком

Протягом 2013 року

Управління економіки Конотопської райдержадміністрації, відділ фінансово – господарського забезпечення апарату Конотопської райдержадміністрації

Районний бюджет

2,0

6,0

4,0

3,0

Всього:

15,0

2

1.Організація та проведення святкування Дня підприємця, конкурсу «Кращий підприємець року».

2. Проведення навчальних семінарів для суб’єктів малого та середнього бізнесу та безробітних з питань ведення підприємницької діяльності (садівництва, торгівлі, побутового обслуговування та ін.).

3. Оорганізація та проведення нарад, семінарів-тренінгів, майстер-класів для суб’єктів господарювання з актуальних питань ведення бізнесу.

4. Участь у загальнодержавній виставковій акції „Барвиста Україна” та в її рамках Всеукраїнський конкурс-виставці „Кращий вітчизняний товар року”

ІІІ квартал 2014 року

IV квартал 2014 року

За окремим графіком

Протягом 2014 року

Управління економіки Конотопської райдержадміністрації, відділ фінансово – господарського забезпечення апарату Конотопської райдержадміністрації

Районний бюджет

2,0

6,0

4,0

3,0

Всього:

15,0

 

Перейти до вмісту