Категория-25 сесія (14.12.2012)

Про звіт управління праці та соціального захисту населення…

                                                                            Image                          

КОНОТОПСЬКА  РАЙОННА  РАДА

ШОСТЕ СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТЬ П’ЯТА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

14.12.2012

Про звіт управління праці та

соціального захисту населення 

про здійснення делегованих районній

державній адміністрації районною

радою повноважень у сфері соціального

захисту населення

            Відповідно до підпункту 3 статті 44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», заслухавши звіт начальника управління праці та соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації Кохан Н.Г. про здійснення делегованих районній державній адміністрації районною радою повноважень у сфері соціального захисту, керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

районна рада вирішила :

1.Звіт начальника управління праці та соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації Кохан Н.Г. про здійснення делегованих районній державній адміністрації районною радою повноважень у сфері соціального захисту взяти до відома.

2. Управлінню праці та соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації :

2.1.Продовжити роботу щодо забезпечення виконання програм соціального захисту населення.

2.2. Забезпечити наповнення та підтримку в актуальному стані бази Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

2.3. Здійснювати контроль за ефективним використанням бюджетних коштів, передбачених на виконання програм соціального захисту громадян.

2.4. Продовжити організаційно-розяснювальну роботу в населених пунктах району шляхом прийому громадян виїзним «мобільним соціальним офісом».

Голова районної ради                                                        А.В. Боярчук

Кохан 6 62 90

Надіслати: до протоколу – 2, постійній комісії районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров'я та соціального захисту – 1, райдержадміністрації – 1, управлінню праці та соціального захисту -1.

Звіт

управління праці та соціального захисту населення  про здійснення делегованих районній державній адміністрації районною радою повноважень у сфері соціального захисту населення

            Відповідно до підпункту 3 статті 44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» управління праці та соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації здійснювало своєчасне призначення та виплату державних допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям – інвалідам, сиротам та дітям, що знаходяться під опікою, компенсацій особам, які здійснюють догляд за хворими, виплати громадянам постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, надання житлових субсидій населенню, відшкодування витрат, пов’язаних з наданням послуг пільговій категорії громадян, в тому числі багатодітним сім’ям, соціальне забезпечення та обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці, одиноких громадян похилого віку, здійснювало контроль за рівнем заробітної плати та її своєчасною виплатою, а також контроль за цільовим використанням бюджетних коштів, пов’язаних із соціальним захистом населення.

Відповідно до методичних рекомендацій, затверджених наказом Мінпраці    № 183 від 23.05.2005р. «Про впровадження в місцевих органах праці та соціального захисту населення єдиної технології прийому громадян, які звертаються за призначенням всіх видів соціальної допомоги» в управлінні праці та соціального захисту населення Конотопської райдержадміністрації впроваджено типову структуру, штатний розпис та Стандартну модель надання соціальної допомоги, відповідно до яких організовано відділ грошових виплат і компенсацій, який займається наданням усіх видів соціальної допомоги, в тому числі і житлових субсидій. Створено необхідні умови для прийому громадян, які звертаються за призначенням усіх видів соціальних допомог, пільг та компенсацій. Отже, на виконання завдань соціального забезпечення населення у 2012 році передбачено:

субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам в сумі     25 млн. 461,1 тис.грн,  в порівнянні з 2011 роком обсяг фінансування з державного бюджету збільшився на 6 млн. грн.;

93,2 тис.грн. коштів обласного бюджету;

98,6 тис.грн. коштів районного бюджету.

Станом на 01.11.2012 року заборгованість з виплати державних соціальних допомог відсутня.

Протягом 10 місяців 2012 року проводилась виплата допомоги сім’ям з дітьми, нараховано та виплачено 1675 сім»ям на суму 13 млн. грн., 90 малозабезпеченим сім’ям на суму 858,4 тис.грн, 241 інваліду з дитинства та дітям-інвалідам –  на суму 2 млн. 445,9 тис.грн.

На утримання і виховання дітей 5 прийомних сімей та 2 будинку сімейного типу отримали державну допомогу в сумі 611,1 тис.грн..

Сума вищезазначених виплат у порівняні з відповідним періодом 2011 року збільшилась на 3 млн. 238,3 тис.грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.04.2004 року    № 558 «Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги» в районі призначаються та своєчасно виплачуються компенсаційні виплати фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.. У поточному році 44 особи отримують зазначену компенсацію, виплати проведені на загальну суму 63,2 тис.грн., що на 24,7 тис.грн. більше ніж у відповідному періоді минулого року.

1760 сім’ям призначено житлові субсидії на  придбання твердого палива та скрапленого газу на загальну суму 1 млн.317,4 тис.грн., середній розмір субсидії складає 748 грн. 53 коп. (у 2011 році субсидія була призначена 1991 сім»ї на суму 877,8 тис.грн., середній розмір субсидії становив 441 грн.).
      Станом на 01.11.2012 року прийнято документів для призначення субсидії на оплату житлово-комунальних послуг на опалювальний період 2012-2013 років від 659 громадян.

Заборгованість щодо фінансування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг станом на 01.11.2012 становить 13,2 тис.грн., на оплату твердого палива та скрапленого газу –  151,2 тис.грн.

   Головним державним соціальним інспектором у 2012 році проведено 982 обстеження матеріально-побутових умов проживання сімей, які звертались за призначенням соціальних допомог та житлових субсидій. Здійснено 101 перевірку цільового використання коштів допомоги при народженні дитини. Проведено  3053 перевірки достовірності інформації про доходи та майновий стан отримувачів державної соціальної допомоги та житлових субсидій, виявлено 45 випадків надання недостовірної інформації, сума порушень складає 9,1 тис.грн., з них повернуто  6,7 тис.грн.

Відповідно до Порядку здійснення нагляду за додержанням вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій       органами Пенсійного фонду з початку 2012 року забезпечено 100% перевірку вперше призначених пенсійних справ та 100% перевірка справ, по яких проведені індивідуальні перерахунки пенсій. Перевірено 388 пенсійних справ (первинне звернення), 143 пенсійні справи, по яких здійснені перерахунки, 689 особових рахунків по виплаті допомоги  на поховання та недоодержаних пенсій у зв’язку зі смертю пенсіонера. В ході перевірок встановлено 4 порушення при призначенні пенсій.

Удосконалення системи соціальної допомоги передбачає посилення її адресності та спрощення процедури надання, шляхом запровадження технології прийому громадян за принципом «єдиного вікна».

З метою поліпшення обслуговування населення району з питань соціального захисту, на виконання розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації при управлінні праці та соціального захисту населення створений виїзний  «мобільний соціальний офіс», затверджено графік проведення виїзного обслуговування населення «мобільним соціальним офісом».

В роботі виїзного «мобільного соціального офісу» окрім спеціалістів управління праці та соціального захисту населення  беруть участь фахівці міськрайонного центру зайнятості, управління Пенсійного фонду України у м.Конотопі та Конотопському районі, територіального центру соціального обслуговування та надання соціальних послуг, відділу у справах сім’ї та молоді, РЦСССДМ.

Виїзди здійснюються відповідно до затвердженого графіку, заздалегідь вивчаються питання, які турбують жителів відповідних населених пунктів, де буде працювати «мобільний соціальний офіс».  Станом на 01.11.2012 року  «мобільним соціальним офісом» проведено 14 виїзних прийомів громадян в населені пункти. Прийнято 115 жителів району, основні питання з якими звертаються, це призначення та виплата субсидій, державної соціальної допомоги, забезпечення твердим паливом, виплата компенсації на придбання твердого палива та скрапленого газу.

                 До Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги внесено 10,4 тис.чол., або 33% загальної чисельності населення району (31,2 тис.чол.), з них:


  • 2,
    5 тис. ветеранів Великої Вітчизняної війни та осіб прирівняних до них, які користуються пільгами встановленими Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

  • 5,7 тис.чол. користуються  пільгами згідно з Законом України «Про соціальний захист дітей війни»;

  • 1,2 тис. громадян користуються пільгами встановленими Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»;


  • 489 громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи отримують пільги та компенсації відповідно до ЗаконуУкраїни «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
  • 517 громадян отримують пільги відповідно до інших Законів України.


          З початку року нараховано пільг на оплату житлово-комунальних послуг, твердого палива та скрапленого газу, послуг зв’язку, санаторно-курортного лікування, капітального ремонту житла та інших пільг  3 млн. 99,1 тис.грн., профінансовано 3 млн. 331,8 тис.грн., в тому числі погашено заборгованість минулого року 520,8 тис.грн.

  До Дня Перемоги 2358 сімей ветеранів війни отримали одноразову грошову допомогу на суму 649,1 тис.грн.

  Витрати на різні види компенсаційних виплат учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС у 2012р. склали 326,7 тис.грн.

        На території Конотопського району проживає 1289 інвалідів.

Протягом 2012 року забезпечено технічними та іншими засобами реабілітації –   71 особа в т.ч.:

Колясками – 38 інвалідів, потреба до кінця 2012 року становить 8 колясок.

Палицями, милицями – 28 чол.,

Ходунками -1чол.

Кріслами-стільцями з сан оснащеннями -2 чол.

Підйомником -1чол.,

Засобами для спілкування -1чол.

    Видано 51 направлення на виготовлення 79  протезно-ортопедичних виробів.

26 осіб отримали компенсації за невикористане санаторно-курортне лікування на суму 7,7 тис.грн., 29 інвалідів отримали компенсації на бензин і транспортне обслуговування в сумі 2,8 тис.грн.
Забезпечено санаторно-курортними путівками:

ветеранів війни – 9

Інвалідів  – 6

Оформлено документи на поселення в будинки-інтернати на 11 осіб похилого віку.

Станом на 01.11.2011 року в районі перебувало на обліку 80 дітей-інвалідів, з них потребувало реабілітації в Сумському обласному центрі соціальної реабілітації дітей – інвалідів відповідно до діагнозу 24 дитини. На всіх дітей – інвалідів оформлені індивідуальні програми реабілітації та інформація про них занесена до централізованого банку даних. З початку 2012 року у Сумському обласному центрі соціальної реабілітації дітей – інвалідів пройшли реабілітацію 3 дитини, ще на 8 дітей-інвалідів направлені документи.

В Конотопському центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів Конотопської міської ради проходять реабілітацію 6 дітей-інвалідів  району.

       Здійснення постійного моніторингу за впровадженням на підприємствах, установах та організаціях району мінімальної заробітної плати засвідчило, що  середньомісячна заробітна плата штатного працівника за січень –вересень  2012 року становить 1992 гривні, темп росту заробітної плати до відповідного періоду минулого року 114,7%.

            Відповідно до чинного законодавства щодо дотримання своєчасної і не нижче визначеною державою мінімального розміру оплати праці за 10-ть місяців 2012 року спеціалістами управління проведено 46 обстежень. Порушень щодо запровадження мінімальних державних гарантій в оплаті праці не виявлено, 5 суб’єктам підприємницької діяльності винесено рекомендації щодо нарахування індексації заробітної плати і виявлено 1 порушення щодо несвоєчасності виплати заробітної плати. 8 керівникам сільськогосподарських підприємств внесено рекомендації щодо укладання та реєстрації колективних договорів. Всього в районі діють 133 колективні договори, з них 45 колективних договорів зареєстровані у  2012 року та до двох  внесено зміни.

            Станом на 01.11.2012 року за оперативними даними заборгованість із виплати заробітної плати в районі складає 177,1 тис. грн. (на економічно – активному підприємстві ДП «Попівський експериментальний завод»), на економічно не активних підприємствах району, підприємствах-банкрутах заборгованість з виплати заробітної плати відсутня.

З початку року  проведено 7 засідань робочої групи з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення,  виявлено та легалізовано 34 тіньових робочих місця.

З питань атестації робочих місць за умовами праці перевірено 40 суб’єктів господарювання. З початку року проведено 227 експертиз, з них: 27 експертиз щодо якості проведення атестації робочих місць, 40- умов праці на робочих місцях, 40-правильності застосування Списків №1 та №2,                   40-правильності застосування Списків на додаткові відпустки, 40- правильності встановлення доплат, 40- з інших питань, що належать до компетенції ДЕУП. На 31 підприємстві проведена атестація робочих місць
            З метою розвязання конкретних проблем соціального захисту окремих категорій населення району, посилення уваги до потреб старшого покоління, задоволення їх життєвих потреб, управлінням були розроблені та проводиться виконання 8 районних програм, а саме:

-про встановлення та виплати щомісячної стипендії інвалідам війни та учасникам бойових дій, яким виповнилось 90 і більше років, дана стипендія виплачується 11 особам із розрахунку 50грн. на місяць, з початку року виплачено 5,5 тис.грн.;

-про встановлення та виплати щомісячної стипендії особам, яким виповнилось 100 і більше років, дана стипендія виплачується 3 особам із розрахунку 100грн. на місяць, з початку року виплачено 3,8 тис.грн.;

-програма соціального захисту окремих категорій населення району, яка передбачає надання матеріальної допомоги сімям, які опинились в складних життєвих обставинах, з початку року допомогу надано 36 сімям на суму       24,1 тис.грн.;

           -районна програма соціального захисту сімей, в яких виховуються онкохворі діти, якою передбачено надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг та пільг на тверде паливо і скраплений газ зі знижкою 50%.  Протягом року пільга надавалась 1 сімї, профінансовано 0,5 тис.грн.;

          -програма про призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, відповідно до якої 44 непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, хворим, які  потребують постійної сторонньої допомоги виплачено компенсації на суму 63,2 тис.грн.;

           -районна цільова програма «Соціальна підтримка осіб з обмеженими фізичними можливостями на 2009-2015 роки, відповідно до даної програми надаються пільги зі знижкою 50% на ЖКП інвалідам по зору І та ІІ груп, інвалідам І та ІІ групи з захворюванням хребта та спинного мозку, даною пільгою протягом 2012 року скористалося 20  осіб даної категорії відшкодовано підприємствам надавачам послуг 9,3 тис.грн., також дана програма передбачає надання щомісячної допомоги в розмірі 40 грн. за користування мережею Інтернет сім’ям, в яких виховуються діти віком від 15 до 18 років, інвалідам І та ІІ групи з захворюванням хребта та спинного мозку, відшкодовано 3 сім’ям в сумі 1,3 тис.грн.

– районна програма соціального захисту осіб, які потребують лікування шляхом гемодіалізу. Відповідно до даної програми проводиться щомісячне відшкодування 2 інвалідам І групи, за використанні проїзні квитки від м.Конотоп до м. Сум та в зворотному напрямку, з початку року профінансовано 16,4 тис.грн.;

-районна програма надання матеріальної допомоги інвалідам-чорнобильцям до 26-ї  річниці Чорнобильської катастрофи, матеріальна допомога виплачена у квітні цього року 12 інвалідам-чорнобильцям на суму  3,6 тис.грн. із розрахунку 300 грн. кожному.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.03.2012        № 245 « Про затвердження Порядку використання коштів передбачених у державному бюджеті для забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення», управлінням праці та соціального захисту населення  станом на 01.07.2012 року було сформовано список осіб, які безоплатно будуть  забезпечуватися телетюнерами, до якого було включено 1919 осіб. Станом на 07.11.2012 року телетюнери отримало 1354 особи.

            Протягом 10 місяців 2012 року в районній газеті «Сільські горизонти»  надруковано 142 статті з різних питань соціального захисту. Проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи в засобах масової інформації, розміщення та своєчасне поновлення інформації на веб-сайті Конотопської районної державної адміністрації та співпраця з селищної та сільськими радами   забезпечили значне зменшення письмових звернень. За 10 місяців 2012 року надійшло 9 письмових звернень, за аналогічний період 2011 року -43.

 

Начальник управління                                              Н.Г.Кохан

Перейти до вмісту