Категория-25 сесія (14.12.2012)

Про викладення програми «Репродуктивне здоров’я нації…

                                                                            Image                           

КОНОТОПСЬКА  РАЙОННА  РАДА

ШОСТЕ СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТЬ П’ЯТА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

 14.12.2012

 

Про  викладення програми

«Репродуктивне здоров’я нації

до 2015 року в районі» в новій редакції

З метою поліпшення репродуктивного здоров’я населення району, як  важливої складової загального здоров’я, впливу на демографічну ситуацію та забезпечення соціально-економічного потенціалу району, відповідно до розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації від 30.10.2012 №644-к «Про зміни в структурі та чисельності апарату та окремих структурних підрозділів Конотопської районної державної адміністрації» та доручення голови Конотопської районної державної адміністрації від 15.11.2012 №13, керуючись ст. 43 Закону України “Про місцеве  самоврядування  в Україні”,

районна рада вирішила:

1.Затвердити програму «Репродуктивне здоров’я нації до 2015 року в районі»  в новій редакції з 2 січня 2013 року (додається).

2.Визначити відповідальними виконавцями  програми відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської районної державної адміністрації, Центр первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району Конотопську центральну районну лікарню.

3.У зв’язку з прийняттям даного рішення, визнати таким, що втратило чинність рішення районної ради від 26.03.2008 «Про програму «Репродуктивне здоров’я нації до 2015 року  в районі» з 2 січня 2013 року.

            4.Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту.

Голова районної ради                                  А.В. Боярчук

Маняк 2 44 56

Надіслати:  до протоколу  – 2, постійній комісії  районної ради з питань   молоді,  освіти, культури, охорони здоров’я  та соціального захисту –1, райдержадміністрації–1, відділу охорони здоров’я РДА –1, фінансовому   управлінню РДА –1, управлінню економіки РДА –1, ЦРЛ – 1, селищній та сільським рдам –30, Конотопській ЦРЛ-1, Центру первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району – 1.

                                                                                              Додаток

                                                                                              до рішення  районної ради

                                                                                              шостого скликання від 14.12.2012

Програма

“Репродуктивне здоров’я нації до 2015 року в районі”

(нова редакція)

1.Паспорт

1.Ініціатор розроблення програми

Конотопська районна державна адміністрація

2.Дата, номер і назва  розпорядчого  документа  органу виконавчої влади про розроблення програми

Доручення голови Конотопської районної державної адміністрації від 15.11.2012 №13  «Про розроблення проекту районної програми, проектів рішень районної ради», розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації від 30.10.2012 №644-к «Про зміни в структурі та чисельності апарату та окремих структурних підрозділів Конотопської районної державної адміністрації

3.Розробник програми

Центр первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району

4.Співрозробники програми

Конотопська центральна районна лікарня

5.Відповідальний виконавець програми

відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської районної державної адміністрації, Центр первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району Конотопська центральна районна лікарня

6.Учасники програми

відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської районної державної адміністрації, Центр первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району Конотопська центральна районна лікарня, селищна та сільські ради

7.Термін реалізації програми

2008-2015 роки

7.1.Етапи виконання програми

1 етап – 2008 –2010 роки

П етап – 2011-2015 роки

8.Перелік  місцевих бюджетів, які  беруть участь  у виконанні програми

міський бюджет за рахунок коштів, переадресованих з бюджету району

9.Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для  реалізації програми, всього

– коштів державного бюджету

– коштів обласного бюджету

– коштів  міського бюджету за рахунок коштів, переадресованих з бюджету району

– коштів місцевих бюджетів

1493,0 тис.грн.

1493,0  тис.грн.

            2.Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована програма

            Аналіз  кількісних та якісних характеристик населення за останні 10 років свідчить про те, що  Конотопський  район  наближається до стану  демографічної кризи, яка  характеризується старінням  населення, зменшенням середньої тривалості  життя, що  негативно впливає на розвиток репродуктивних сил.

            Так, за 2007 рік жіноче населення міста та району склало  71004 жінки, із них  жінок, що проживають  у місті –38101 та 15412 жінок, що проживають  в селах району. Жінок фертильного віку 25000, із них  проживають в сільській місцевості 5500. Жінки старші 55 років, що проживають  в селах району 7502 – 48,6%, обласний показник – 45%.

            Стан  здоров’я жінок та дітей в сучасних умовах є одним з найважливіших показників оцінки якості організації системи охорони здоров’я, який враховується при  плануванні медичної допомоги. В цій ситуації особливе значення має стан репродуктивного здоров’я населення. Тому комплекс заходів, які здійснювались протягом останніх років у рамках Національної програми “Репродуктивне здоров’я 2001-2005 рр.”, сприяв  позитивним змінам у сфері репродуктивного здоров’я. Так,  при жіночій консультації була створена служба  планування сім’ї, працює дитячий гінеколог, який проводить  роботу по диспансеризації дітей та підлітків.

            За 2007 рік оглянуто 1046 підлітків-дівчаток, що проживають в селах району. На  диспансерний облік по  захворюванню  взято 104.

            Кабінет  планування сім’ї забезпечує дошлюбне консультування пар, які вступають в шлюб. Проконсультовано в 2007 році 68 подружнім парам.

            31 жінка входить до групи  по не виношуванню вагітності. В результаті проведеної роботи в 2007 році в два рази зменшилась кількість  передчасних пологів. Група по  непліддю в 2007 році складає 60 подружніх пар, що проживають в селах району. Внаслідок  лікування  народилось 7 дітей.

            При жіночій консультації працює школа відповідального батьківства. Лікарями  проводиться робота по  профілактиці небажаної вагітності. Жінкам  соціальної групи ризику  призначена контрацепція: жінки з  групи медичного ризику контрацептовані 100%, багатодітні – 97%, малозабезпечені –100%.Як результат цієї роботи – знизився рівень абортів на 1000 дітей 5,6%           (обласний показник 7,2%)

            Основний фактор, який впливає на стан  репродуктивного здоров’я населення, є  інфекційні хвороби, що передаються статевим шляхом, які  стають причиною безпліддя, не виношування вагітності, онкологічних захворювань, а також внутрішньоутробного  інфікування  плоду. Так, на ТОРЧ-інфекцію з застосуванням безкоштовних тестів обстежено 255 жінок.

            З метою попередження вроджених вад розвитку плоду в 2007 році проведено 129 УЗД жінкам, що  проживають  в селах району, виявлено 2 вроджені вади розвитку плоду, вагітності перервані.

            Особливої важливості набуває проблема ВІЛ-інфікованих вагітних жінок. За рік дворазово обстежено 275 вагітних жінок. Виявлена  на ранній стадії захворювання 1 ВІЛ-інфікована  жінка.

3.Визначення мети програми

            Метою програми є поліпшення репродуктивного здоров’я населення району, як  важливої складової загального здоров’я, впливу на демографічну ситуацію та забезпечення соціально-економічного потенціалу району.

4.Обгрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів

і джерел фінансування, строки  та етапи  виконання програми

            Пріоритетними напрямками реалізації програми  є:

У соціально-економічній сфері:

– удосконалення нормативно-правової бази системи охорони  репродуктивного здоров’я сім’ї;

– пропагування сімейних цінностей, забезпечення медико-соціальної підтримки молодої сім’ї;

– охорона здоров’я соціально-незахищених груп населення.

В освітній сфері:

– розроблення та реалізація міжгалузевих стратегій, спрямованих на пропаганду, формування і заохочення до здорового  способу життя, відповідального батьківства та безпечного материнства;

            –  інформування населення з питань  відповідального ставлення до охорони особистого здоров’я;

            – вжиття заходів щодо здорового способу життя, планування сім’ї, зміцнення репродуктивного здоров’я населення, охорони материнства та  профілактики  онкологічних захворювань.

У медичній сфері:

            – посилення профілактичної  направленості медичних послуг з репродуктивного здоров’я для кожної цільової групи;

– надання послуг з репродуктивного здоров’я лікарями загальної практики та  сімейними лікарями;

– забезпечення якості медичної допомоги у сфері репродуктивного  здоров’я та планування сім’ї відповідно до протоколів її надання;

– забезпечення рівних для чоловіків та жінок репродуктивних прав,  поінформований вибір і доступ до служб охорони  репродуктивного  здоров’я;

–  поліпшення доступу для медичних послуг підлітків, сільського  населення;

– покращення матеріально-технічного забезпечення закладів охорони  репродуктивного здоров’я;

          удосконалення та  оптимізація системи планування  сім’ї;

          розроблення стратегії з питань  забезпечення  населення засобами 

запобігання небажаній  вагітності.

Ресурсне  забезпечення програми

Обсяг коштів, які пропону-ється  залучити на виконання програми

Етапи виконання програми

Всьо-

го витрат

т. грн.

1

П

2008

2008

2009

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Обсяг ресурсів, усього

184,4

179,5

183,6

184,9

185,9

188,3

192,1

1194,3

1493,0

у тому числі

обласний бюджет

міський бюджет

184,4

179,5

183,6

184,9

185,9

188,3

192,1

194,3

1493,0

бюджети  селищної та  сільських рад


 

5.Перелік завдань і заходів програми та результативні  показники

Завдання

Найменування заходу

Відпові-дальні за виконання

Джерела та  орієнтов-ний обсяг фінансуван-ня, усього

У тому числі  за роками ( тис. грн.)

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

1. Створення умов безпечного   материнства

1. Знизити рівень  мате-ринської смерт-ності на 10 %

Забезпечити акушерські відділення препаратами невідкладної допомоги на випадок виникнення кровотеч 

ЦРЛ, відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської РДА

Міський бюджет

1,6

1,8

1,9

2,0

2,2

2,4

2,6

2,8

Забезпечити  акушерькі  стаціонари необідним обладнанням для провадження клінічних протоколів з сучасних перинатальних технологій відповідно до рекомендацій   ВООЗ кардіомоніторами, апаратами УЗД, апаратами  штучної вентиляції легень, пульсоксиметрами, сучасним партативним обладнанням для забезпечення цілодобової лабораторної діагностики

ЦРЛ, відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської РДА

Міський бюджет

73,3

73,5

73,7

74,0

74,2

74,4

75,0

75,0

Забезпечити  акушерські стаціонари необхідними розхідними матеріалами (одноразовими вакуум – екстракторами) для впровадження сучасних перинатальних технологій відповідно до рекомендацій ВООЗ

ЦРЛ, відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської РДА

Міський бюджет

1,0

1,0

1,2

1,5

1,5

2,0

2,0

2,0

Для здійснення моніторингу за вагітними, роділлями та породіллями високого ступеня акушерського та перинатального  ризику закупити комп’ютер в жіночу  консультацію ЦРЛ

ЦРЛ, відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської РДА

Міський бюджет

5,0

Продовжити   впровадження клінічних протоколів з питань  акушерства, гінеко-логії, сексопатології, неонатології та педі-атрії відповідно  до рекомендації ВООЗ та даних науково-доказової медицини

ЦРЛ, відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської РДА

Міський бюджет

2. Знизити рівень анемії серед вагітних на 20 %

Забезпечити  закупівлю препаратів для лікування тяжких форм анемії вагітних

ЦРЛ, відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської РДА

Міський бюджет

2,0

2,0

2,5

2,5

3,0

3,0

3,0

3,5

3.Знизити

рівень малюкової смертності

Забезпечити придбання сучасного  обладнання для неонатологічних відділень (апарати  для штучної вентиляції легень, інкубатори, нейросонографи, лампи для фототерапії, реанімаційні столики, пульсоксиметри, сучасне  лабораторне обладнання)

ЦРЛ, відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської РДА

Міський бюджет

73,3

73,0

73,0

73,0

73,0

73,0

73,0

73,0

4. Забезпечити антенатальним  доглядом не менше 98 % вагітних

Провести  тренінги для сімейних лікарів /лікарів загальної практики з питань спостереження за  здоровими вагітними

ЦРЛ, відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської РДА, Центр ПМСД Конотопського району

Міський бюджет

0,5

0,5

1,0

1,0

1,0

1,5

1,5

1,5

Провести тренінги  з питань  сучасних технологій в акушерській практиці для лікарів та середнього медперсоналу для родопомічних закладів

ЦРЛ, відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської РДА, Центр ПМСД Конотопського району

Міський бюджет

0,5

0,5

1,0

1,0

1,0

1,5

1,5

1,5

Запровадити  школи  відповідального батьківства в кожному закладі, що  надає антинатальну  допомогу, забезпечити їх  необхідним обладнанням

ЦРЛ, відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської РДА

Міський бюджет

0,4

0,4

0,4

0,5

0,5

0,5

1,0

1,0

П. Формування  репродуктивного  здоров’я у дітей та молоді

5. Знизити рівень  запаль-них захворювань статевих органів у підлітків

15-17 років

 на 20%

Розробити систему просвітницької роботи для дітей, підлітків, молоді з питань здорового способу життя, планування сім’ї та збереження  репродуктивного здоров’я (листівки, буклети)

ЦРЛ, відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської РДА, Центр ПМСД Конотопського району

Міський бюджет

0,5

0,5

1,0

1,0

1,0

1,5

1,5

2,5

6. Знизити рівень  штучного переривання вагітності серед підлітків 15-17 років на 20 %

Розроблення системи просвіт-ницької роботи серед дітей, підлітків та молоді з питань  здорового  способу життя, планування сім’ї та профілак-тики інфекцій, які  передають-ся  статевим шляхом, і ВІЛ: видання відповідної літератури, створення радіопередач,  соціальної реклами,запровадження  скриньок  запитань-відповідей в навчальних закладах

ЦРЛ, відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської РДА, Центр ПМСД Конотопського району

Міський бюджет

0,5

0,5

1,0

1,0

1,0

1,5

1,5

1,5

7. Утримувати рівень використання сучасних засобів запобігання непланованій вагітності на базовому рівні

Забезпечити  закупівлю контрацептивів для визначених категорій населення (молодь у віці 18-20 років; жінки з малозабезпечених сімей)

ЦРЛ, відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської РДА

Міський бюджет

4,0

4,0

4,0

4,5

4,5

4,5

5,0

5,0

Забезпечити  впровадження в Центрі планування сім’ї та репродукції людини комп’ютерної інформаційної системи

ЦРЛ, відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської РДА

Міський бюджет

8. Утримувати  рівень штучного переривання вагітності на базовому рівні

Забезпечення  розроблення  та оптимізації  планів і програм післядипломної підготовки лікарів – акушерів-гінекологів, сімейних лікарів та лікарів загальної  практики, а також  фахівців середньої ланки – фельдшерів, акушерок, мед-

сестер з питань репродуктив-ного здоров’я та планування сім’ї

ЦРЛ, відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської РДА, Центр ПМСД Конотопського району

Міський бюджет

Розроблення  та впровадження інформаційно-просвітницьких кампаній для населення з питань  здорового способу життя, репродуктивного  здо-ров’я та  запобігання неплано-вій вагітності за допомогою тематичних  телерадіопередач та соціальної реклами

ЦРЛ, відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської РДА, Центр ПМСД Конотопського району

Міський бюджет

0,5

0,5

1,0

1,0

1,0

10

1,5

1,5

Ш. Збереження  репродуктивного здоров’я населення

9. Знизити рівень захворюваності на рак шийки матки на 20 %

Здійснити матеріально-техніч-не забезпечення родопомічних закладів охорони здоров’я для  впровадження скринінгу патології шийки матки, спрямованого на діагностику передракових станів

ЦРЛ,  відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської РДА

Міський бюджет

21,0

21,0

21,5

21,5

21,5

22,0

22,5

23,0

10. Знизити рівень онколо-гічної захворю-ваності молочної залози на 10 %

Розробити  та впровадити інформаційні матеріали з питань  профілактики онко- гінекологічних захворювань жінок

ЦРЛ, відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської РДА, Центр ПМСД Конотопського району

Міський бюджет

0,3

0,3

0,4

0,4

0,5

0,5

0,5

0,5

Всього

184,4

179,5

183,6

184,9

185,9

188,3

192,1

194,3

                                               

Виконання програми дасть змогу:

– підвищити  показник народжуваності до 9 на 100 населення;

– знизити рівень малюкової смертності до 8,90  на 100 новонароджених живими;

– знизити кількість  вагітних з анеміями до 20 на 100 вагітних.

6.Координація та контроль за ходом  виконання програми

Виконання програми  здійснюється шляхом  реалізації її  заходів і завдань виконавцями, зазначеними у цій програмі.

Безпосередній контроль  за виконанням заходів і завдань програми  здійснює відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської райдержадміністрації, а за цільовим та ефективним  використанням коштів – головний розпорядник  коштів.

Згідно з  наказом  Міністерства  економіки України від 04.12.2006 №367 “Про затвердження Методичних рекомендацій щодо порядку  розроблення  регіональних цільових програм, моніторингу та звітності про їх виконання” для  узагальнення звіту про виконання програми відділ цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та охорони здоров’я Конотопської райдержадміністрації щорічно  до 15 січня наступного за звітним  періодом інформує управління економіки про  стан виконання даної програми.

Координує хід  виконання даної програми заступник голови райдержадміністрації Клігунова І.В.  

Заступник голови районної ради                                                                               В.М. Малігон


 

Перейти до вмісту