Новини

Краще один раз показати

ImageСаме таким гаслом керуються голова Конотопської районної ради Анатолій Боярчук і голова Конотопської райдержадміністрації Олександр Луговий, гостинно зустрівши 26 червня 2012 року на Конотопській землі журналістів Івано-Франківщини та запросивши їх оглянути сучасний молочний комплекс на базі Шпотівського відділення ТОВ «Вітчизна» – одне з передових підприємств Конотопського району в питанні розвитку вітчизняного молочного скотарства.

Генеральний директор ТОВ «Вітчизна» Сергій Чижик провів для гостей екскурсію сучасними «цехами виробництва», продемонструвавши увесь процес, починаючи з приміщень для молодняка, дорослих тварин, вигульних майданчиків, доїльного залу з обладнанням «Паралель» фірми De Laval у розрахунку на одночасне обслуговування 40 корів. Що характерно для господарства, в просторих капітально відбудованих приміщеннях худоба утримується безприв’язно і має можливість вільно пересуватись і харчуватись. Корівники обладнані механічними скреперами для видалення гною; вентиляторами, що забезпечують циркуляцію повітря і комфортні умови для тварин; навіть автоматичними щітками, що вмикаються у разі, коли тварина підставляє бік.

Image

             – За шість років з часу заснування підприємства, – розповів Сергій Чижик, – ми постійно розширюємо можливості господарства, крок за кроком будуємо нові приміщення, вкладаємо кошти в розвиток. На цей час розбудовується літній табір для телят, щоб тварини рухались і не набирали зайвої ваги, вартість проекту складає 2,5-3 млн. гривень. Вигульні майданчики передбачені на 800 голів худоби (по 100 голів у загоні).

             Перше, на чому зауважу, – зазначив керівник господарства, – не зважаючи на коливання цін на молоко, що властиво для ринкової економіки, прибутковість першочергово закладається із самостійного заготовлення дешевих, але якісних кормів –  сінажу, силосу тощо. Це зменшує собівартість виробництва, сприяє підвищенню рентабельності.  Безумовно, людський фактор має велику вагу – на підприємстві чітко й злагоджено працює колектив, який розуміє, що від цього залежить добробут кожного. Комфорт, створений для тварин, у тому числі й класична музика, що лунає під час доїння – не зайві вигадки! Для того, аби тварина давала прибуток, до неї необхідно ставитись з любов’ю: вчасно надавати якісні корми, доглядати! Минулого року в Шпотівському відділенні ми мали результат 6700 літрів на корову. Цього року розраховуємо отримати 7400 літрів. Через кілька років плануємо довести результат до 8-9 тис. літрів на корову – поки що це наша межа, яку ми усвідомлюємо, над чим працюємо. Для підняття надоїв до 10-12 тис. літрів на рік, необхідно будувати ангари за іншими технологіями – про це свідчить світовий досвід. Тому підкреслю, не реконструкція старих корівників на сучасний лад, а будування нових із застосуванням наукових досліджень і світової практики має реальний сенс для подальшого розвитку галузі.

Image

Перейти до вмісту