Новини

Парк отримав нове життя

Image23 травня 2012 року в селі Бочечки Конотопського району відбулось урочисте відкриття оновленої пам'ятки – ландшафтного парку княгині Львової, розташованого на території Бочечківського НВК. З ініціативи голови районної ради Анатолія Боярчука та голови райдержадміністрації Олександра Лугового було започатковано волонтерську акцію по облаштуванню й благоустрою парку та його естетизації.

 Image

На сьогодні проведено освітлення алей, висаджені квіти, встановлено лавочки для відпочинку. Очільники району впевнені, що гарні починання по відновленню історичного парку XVIII стололіття будуть продовжені, адже збереження та відродження історичної та природної культурної спадщини – важлива складова суспільного життя та виховання підростаючого покоління.

 Image

У Бочечках садиба поміщиків Львових збереглася до наших днів. Чудовий будинок, у якому нині знаходиться школа, — пам'ятка архітектури. Сім'я Львових мала доньку, яка полюбляла подорожувати за кордон. Саме звідти вона й привезла проект нового будинку. Будували його кріпаки, селяни, а також майстри з Путивля. Двоповерховий будинок з білосніжними колонами, балконами в стилі класицизму засяяв на околиці Бочечок восени 1866 року. Після 1917 року в цьому будинку був відкритий сільськогосподарський технікум, який працював до 1934 року. У 1935 році це приміщення перебудували для сільської школи, де вона знаходиться й зараз.

У 1745 році місцеві поміщики Львови заклали тут чудовий парк. На його будівництві працювало все місцеве населення. Був викопаний ставок, висаджені різноманітні дерева. Територію парку оточували цегляний мур і глибокий рів. На ставку стояла панська купальня, дно якої було вистелено дубовими дошками.

Парк дуже постраждав у роки Великої Вітчизняної війни, фашисти знищили багато вікових дерев. На їхньому місці у повоєнні роки висадили молоді зелені насадження. Нині територія парку становить 10,4 га, він розкинувся на схід від палацу — головного будинку місцевої школи — і тягнеться суцільним масивом до ставка. Розкішні крони дерев утворюють мальовничі зелені коридори. Різноманітний і багатий рослинний світ парку: поряд із звичайним і червоним дубом росте клен ясенелистий, гостролистий і татарський, ясен звичайний, канадська тополя, чорна вільха. Нині цей парк занесено до реєстру об'єктів державного природно-заповідного фонду. Під охороною держави знаходиться і колишній палац княгині Львової.

Image 

Перейти до вмісту